ALEGERI PREZIDENŢIALE. Date de la BEC şi MAE despre votul din străinătate

Postat la 16 noiembrie 2014 101 afişări

Conform datelor BEC, până la ora 13 se prezentaseră la vot 114.607 alegători, centralizaţi pe baza datelor primite de la 263 de secţii de votare din totalul de 294. Pentru comparaţie, la primul tur al alegerilor, în toate secţiile au votat în total 161.262 alegători.

ALEGERI PREZIDENŢIALE. Date de la BEC şi MAE despre votul din străinătate

La Consulatul General al României de la Munchen, la ora 14 votul decurgea în condiţii bune, în flux constant, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Printre măsurile puse în practică de Consulatul General al României la Munchen se numără suplimentarea numărului de ştampile şi cabine până la limita maximă, stabilirea unui flux unic cu intrare şi ieşire separate pentru secţia de votare. A fost stabilit, totodată, un parteneriat cu Poliţia bavareză pentru asigurarea normelor de securitate necesare. De asemenea, un rol cheie în comunicarea cu cetăţenii l-a avut şi constituirea unei echipe de 30 de voluntari, care s-au implicat, inclusiv în distribuirea declaraţiilor pe proprie răspundere.

Pe baza implementării acestor măsuri, la ora 13.00, ora locală, au votat un număr de cetăţeni de 4 ori  mai mare faţă de la primul tur, la aceeaşi oră, respectiv peste 1.350 de persoane.

La Londra, în toate secţiile de votare unde a fost necesar şi posibil au fost suplimentate, până la numărul maxim admis de lege (şapte), cabinele de votare şi ştampilele cu inscripţia "Votat". De asemenea, a fost pus la dispoziţie personal suplimentar pentru completarea numărului membrilor birourilor secţiilor de votare.

Astfel, la secţia de votare de la Institutul Cultural Român - unde la primul tur de scrutin au existat 5 membri 5 cabine de vot şi 5 ştampile - funcţionează astăzi  numărul maxim de 7 cabine de vot, cu 7 membri în comisie şi 7 ştampile. Dacă la primul tur de scrutin, pe durata întregii zile, au votat aproape 1.600 de cetăţeni români, la cel de-al doilea tur, doar până la ora 10.00, ora Londrei, votaseră deja 940 persoane. La secţia consulară din Londra, numărul de cabine de vot a crescut de la 6 la 7, comisia de vot având, pentru acest tur de scrutin, 7 membri şi 7 ştampile. În această secţie de votare, până la ora 10.00, ora Londrei votaseră aproximativ 780 cetăţeni români.

O situaţie similară se înregistrează şi la secţia de votare Brent, unde procesul de vot continuă în mod fluent. În această secţie, pentru votul din 2 noiembrie au existat 6 cabine şi 6 ştampile de vot, iar de această dată există numărul maxim de cabine de vot şi de ştampile. Numărul cetăţenilor români care votaseră la Brent până la ora 10.00 (ora locală) era de peste 760 de persoane.

La Liverpool votaseră la aceeaşi oră aproximativ 110 persoane, la Birmingham aproximativ 460 persoane, iar la Bristol aproximativ 300 de cetăţeni români.

Reamintim că formularul pentru declaraţia pe proprie răspundere care trebuie completat de cetăţenii români din diaspora poate fi descărcat atât de pe site-ul MAE, cât şi de pe site-ul BEC: http://www.bec2014.ro/wp-content/uploads/2014/11/Declaratie.pdf.

De asemenea, harta interactivă a secţiilor de votare poate fi consultată pe site-ul MAE: http://www.mae.ro/harta-sectii-2014.

Ambasada României în Republica Moldova a pus la dispoziţia celor interesaţi o linie telefonică, 022.853.004, apelabilă de luni până vineri, în intervalul 8:00 – 14:00, unde s-au putut afla informaţii privind desfăşurarea votului. Acest telefon funcţionează, cu doi operatori, şi duminică, 16 noiembrie, pe toată perioada derulării votului.

Totodată, declaraţia pe proprie răspundere poate fi descărcată de pe site-ul Ambasadei. De asemenea, declaraţia pe proprie răspundere este distribuită în perimetrul secţiei de vot în vederea completării. Personalul de suport al MAE asigură asistenţa necesară pentru completarea corectă a declaraţiilor, astfel încât timpul alocat întregii proceduri de votare să fie cât mai mic. Au fost create condiţii civilizate în vederea ameliorării condiţiilor de aşteptare (mese şi scaune pentru completare declaraţiei pe proprie răspundere, oferire ceai cald, apă şi altele).

Pentru a preîntâmpina aglomeraţia la secţiile de votare organizate în Chişinău, cetăţenii români cu drept de vot pot avea în vedere şi secţiile din apropierea municipiului cum sunt Hânceşti, Orhei şi Călăraşi, respectiv Nisporeni, unde conform experienţei de la primul tur s-au înregistrat fluxuri mai mici de votanţi.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/alegeri-prezidentiale-date-de-la-bec-si-mae-despre-votul-din-strainatate-13568517
13568517
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.