Alegeri parlamentare 2016. MAI: 18 sesizări pentru contravenţii sau infracţiuni la vot, până la ora 12.00

Autor: Gabriela Ghitcuta Postat la 11 decembrie 2016 61 afişări

Până la ora 12.00, la Ministerul Afacerilor Interne(MAI) au fost înregistrate 18 sesizări de posibile contravenţii sau infracţiuni la vot, cele mai multe sesizări fiind înregistrate în mediul urban, în Bucureşti, Iaşi, Sibiu, a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului, Monica Dajbog.

"De la deschiderea secţiilor de votare şi până la această oră, la nivel naţional au fost înregistrate 18 sesizări de posibile contravenţii sau infracţiuni care au legătură cu procesul electoral.(...) Cele mai multe sesizări, respectiv 11, au fost semnalate în mediul urban. Până la acest moment, sunt în curs de cercetare patru situaţii privind săvârşirea unor posibile infracţiuni.Nu au fost înregistrate inciente majore care să afecteze ordinea publică sau desfăşurarea în bune condiţii a procesului electoral", a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Primele incidente electorale au fost sesizate la secţii de votare din Capitală, Iaşi, Timiş, în toate cazurile fiind deschise dosare de cercetare.

"Poliţiştii bucureşteni au fost sesizaţi cu privire la faptul că o persoană s-a prezentat la o secţie de votare din Capitală şi a încercat să voteze fără a avea acest drept. În cauză se efectuează cerrcetări. Poliţiştii din Timiş efectuează cercetări după ce o femeie a încercat să voteze cu o carte de identitate anulată. În urma verificărilor s-a constatat că deţinea asupra ei alte cărţi de identitate, una valabilă şi una anulată. În judeţul Iaşi, preşedintele unei secţii de votare a sesizat faptul că o femeie, membru al comisiei de vot, a încercat să voteze şi pentru soţul ei, care nu era prezent. Biroul Electoral a sesizat IPJ Iaşi, care a demarat cercetările în cauză.Preşedintele unei secţii de vot din Bucureşti a sesizat Poliţia după ce a constatat lipsa unui buletin de vot, în momentul desigilării sacilor cu buletine de vot. Cercetările sunt continuate pentru clarificarea situaţiei, fără să fie afectat procesul de vot", a precizat Monica Dajbog.

Tot în Bucureşti, un bărbat a primit două buletine de vot pentru Camera Deputaţilor şi unul pentru Senat. În cauză fiind făcute cercetări după ce acesta a introdus în urnă toate cele trei buletine de vot primite.

În judeţul Hunedoara duminică dimineaţa au fost înlocuite două ştampile de control după ce una dintre ele a fost aruncată, din greşeală, în foc, iar cealaltă a fost pierdută, au mai precizat oficialii MAI.

"Într-o secţie de votare din localitatea buzoiana Poşta Câlnău cele cinci ştampile cu menţiunea VOTAT au fost aruncate accidental în foc. Procesul electoral a fost reluat după înlocuirea ştampilelor.În judeţul Prahova, poliţiştii au deschis o anchetă după ce preşedintele unei secţii de votare din Ploieşti a sesizat dispariţia unei ştampile cu menţiunea ”Votat”.Se fac verificări şi cu privire la un cetăţean din Sibiu care ar fi votat la o secţie din municipiu cu toate că nu avea domiciliul sau reşedinţa în Sibiu. Un caz similar şi în localitatea Apoldu, din acelaşi judeţ, unde o persoană a încercat să voteze deşi nu avea reşedinţa în judeţul Sibiu.În Teleorman a fost sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean cu privire la faptul că preşedintele unei secţii de votare s-ar afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Procesul electoral în secţie se desfăşoară fără probleme.La numărul unic de urgenţă 112 a fost primită o sesizare potrivită căreia membrul unei comisii de vot din judeţul Dâmboviţa fotografiază persoanele care îşi exercită dreptul la vot, în momentul în care acestea ies din secţia de votare. În caz se fac cercetări.", a spus purtătorul de cuvânt al MAI.

Următoarea comunicare la Ministerul Afacerilor Interne va avea loc la ora 15.30.

Citeşte aici toate informaţiile despre alegerile parlamentare 2016

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MAI,
ALEGERI 2016,
INCIDENTE

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.