Afacerile din serviciile de piaţă pentru întreprinderi au urcat cu 8% la 4 luni, susţinute de IT

Autor: Raluca Ghinea Postat la 15 iunie 2015 100 afişări

Serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor au înregistrat în primele patru luni o creştere a cifrei de afaceri cu 8% pe ansamblu, ca serie brută, după ce activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei şi-au sporit afacerile cu 23,6%, iar transporturile cu 11,6%.

Alte servicii furnizate în principal întreprinderilor au avut o creştere cu 4,4%, activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe cu 3,8%, iar comunicaţiile cu 1,6%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Ca serie ajustată, creşterea afacerilor din piaţă a fost similară, de 7,9%, în termeni nominali.

Astfel, activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei au consemnat un avans de 20,9%, transporturile de 11,1%, alte servicii furnizate în principal întreprinderilor de 5%, activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe de 3,7%, iar cele de comunicaţii au avut afaceri mai mari cu 1,9%.

Serviciile de piaţă pentru firme au avut, în schimb, afaceri mai mici în aprilie cu 0,2% faţă de luna precedentă, ca serie brută, din cauza scăderii înregistrate la activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (-5,6%) şi la activităţile de transport (-0,6%).

Pe de altă parte, au înregistrat creşteri activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe (+7,9%) şi activităţile de comunicaţii (+2,3%). Alte servicii furnizate în principal întreprinderilor au rămas la acelaşi nivel.

În funcţie de seria ajustată, afacerile au crescut totuşi cu 1,9% pe ansamblu, cu un plus de 7% la producţia cinematografică, video, programe de televiziune, difuzarea şi transmiterea de programe, de 2,8% la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor. De asemenea, activităţile de comunicaţii au avut afaceri pe creştere cu 2%, iar transporturile cu 0,5%. Activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei au scăzut cu 0,9%.

Faţă de aprilie 2014, afacerile din servicii s-au majorat cu 9,7% ca serie brută şi cu 8,7% ca serie ajustată.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SERVICII DE PIAŢĂ,
AFACERI,
/actualitate/afacerile-din-serviciile-de-piata-pentru-intreprinderi-au-urcat-cu-8-la-4-luni-sustinute-de-it-14453441
14453441
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.