Eurostat: Romania inregistreaza a sasea scadere a PIB-ului din UE

Postat la 08 iulie 2009 12 afişări

Romania a inregistrat o scadere de 4,6% a Produsului Intern Brut (PIB) in primele trei luni ale anului,fata de scaderea de 2,4 procente estimata de analisti, situandu-se pe pozitia a sasea intre memebrele Uniunii Europene.

La nivelul Uniunii Europene, PIB-ul a scazut cu 2,4% in primele trei luni ale anului ( 4,7% in comparatie cu aceiasi perioada a anului trecut) iar in zona euro PIB-ul a scazut cu 2,5% in primul trimestru ( 4,9% comparativ cu primul trimestru al lui 2008), informeaza Eurostat.

Cea mai puternica scadere a PIB-ului ( 11,4 %) s-a inregistrat in Slovacia, urmata indeaproape de Letonia (11,2%) si de Lituania (10,5%).Singura tara in care s-a semnalat o crestere economica a fost Polonia (0,4%), pe cand in Cipru economia a stagnat.

Raportul arata ca economia romaneasca evolueaza in trendul descrescator din 2008, cand a scazut progresiv de la 1,7% in al doilea trimestru, la -0,1% in cel de-al trimestru trimestru si -2,8 in ultimul.

Exporturile au inregistrat de asemenea o scadere de 8,1% in primele trei luni ale anului, in timp ce importurile au avut o scadere si mai accentuata situandu-se la un nivel cu 14,3% mai mic decat in perioada similara din 2008.Economia Letoniei s-a contractat cu 18,6% în primele trei luni faţă de primul trimestru din 2008, cea a Estoniei cu 15,1%, iar PIB-ul Lituaniei a scăzut cu 11,8%, acestea fiind cele mai grave declinuri economice înregistrate în UE.

In sectorul constructiilor, tara noastra a inregistrat o scadere de 0,3% fata de ultimul trimestru al anului 2008.A scazut de asemenea sectorul transporturilor, comunicatiilor si serviciilor cu 3,7%, pe cand serviciile financiare au crescut cu 0,4%.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Romania,
PIB,
scadere
/actualitate/afaceri/eurostat-romania-inregistreaza-a-sasea-scadere-a-pib-ului-din-ue-4624195
4624195
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.