2010 incepe cu noi scaderi de preturi la apartamente. In Bucuresti, crestere usoara

Postat la 02 februarie 2010 244 afişări

Dupa o perioada de sase luni in care tendinta de scadere a preturilor la apartamente s-a diminuat considerabil sub influenta programului Prima Casa, anul 2010 incepe cu reduceri semnificative de preturi pe piata imobiliara in orase precum Cluj-Napoca sau Brasov, unde atat proprietarii cat si dezvoltatorii imobiliari si-au redus considerabil pretentiile.

Evolutia este insa diferita in Timisoara si Iasi, unde nu au fost inregistrate modificari semnificative, dar si in Capitala si Constanta unde avem cresteri semnificative la anumite categorii de apartamente, potrivit indicelui imobiliar calculat de www.imobiliare.ro.

Fata de luna decembrie, valoarea Indicelui national pentru ultima saptamana a lunii ianuarie arata o scadere de -3,6% a preturilor de vanzare ale apartamentelor publicate de agentiile imobiliare si particulari. Daca pentru ultima luna a anului 2009, Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.228 euro/mp, la data de 31 ianuarie 2010, valoarea acestuia este de 1.184 euro/mp in ianuarie. Totodata, scaderea este de -19.8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand, pentru un metru patrat de suprafata utila, agentiile imobiliare si dezvoltatorii cereau 1.477 euro.

"Evolutia preturilor la apartamente in prima luna a anului confirma previziunile de scadere. Cu o rata de scadere de 3,6% la nivel national in doar 30 de zile, suntem indreptatiti sa ne asteptam la noi minime in 2010", sustine Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Apartamentele mari din Bucuresti s-au scumpit

Cu o crestere la treizeci de zile de 0,5%, evolutia preturilor la apartamentele noi si vechi din Bucurestiul este diferita fata de majoritatea oraselor din tara. Astfel, pentru luna ianuarie, indicele imobiliare.ro arata o valoare de 1.322 euro/mp. Comparand valoarea curenta cu cea inregistrata in luna ianuarie 2009, 1.694 euro/mp de suprafata utila, obtinem o scadere semnificativa de -22% intr-un intervalul de 12 luni. Totusi, exista diferente considerabile de la o categorie imobiliara la alta, preturile apartamentelor din Capitala evoluand diferit in functie de numarul camerelor si de anul constructiei.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din ansamblurile rezidentiale noi din Bucuresti a ajuns in luna ianuarie la 1.487 euro/mp de suprafata utila, ceea ce reprezinta o crestere de 1.8% fata de valoarea lunii decembrie, 1.461 euro/mp. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile sunt cu -27.7% mai mici.

Cea mai interesanta dinamica au avut-o apartamentele cu trei camere a caror pret a crescut cu 6.2% fata de luna decembrie 2009, influentand considerabil valoarea medie a pretului cerut pentru apartamentele noi. La polul opus se afla apartamentele noi cu doua camere a caror pret a scazut cu -1% in luna ianuarie si cu -30.3% fata de ianuarie 2009. Cu o scadere la 12 luni de -29.5% si apartamentele noi cu o camera au avut o evolutie interesanta.

Pretul apartamentelor vechi din Capitala a evoluat diferit fata de cele noi, valoarea indicelui imobiliare.ro pentru luna ianuarie ramanand constanta la 1.268/euro mp de suprafata utila. Totusi, fata de aceeasi luna a anului trecut, preturile au inregistrat o scadere de -21.2%, mai mica decat in cazul apartamentelor noi.

Surprinzatoare este evolutia preturilor apartamentelor vechi mari cu trei, patru si mai multe camere. Apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 1%, iar cele cu patru si mai multe camere cu 4.2%. Cu toate acestea, fata de aceeasi perioada a anului trecut, toate tipurile de apartamente vechi s-au ieftinit cu procente cuprinse intre 19.5% si 23.5%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/2010-incepe-cu-noi-scaderi-de-preturi-la-apartamente-in-bucuresti-crestere-usoara-5467730
5467730
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.