Afaceri de la zero. Familia Vraja din Satu-Mare cultivă legume şi fructe pe 15 hectare sub brandul Vraja Legumelor în comuna Botiz. „Următorul pas este să investim în procesare“

Autor: Alexandra Matei Postat la 16 iunie 2021 95 afişări

Alin Vraja, un tânăr din Satu Mare, a dus mai departe ferma din comuna Botiz, pe care familia lui o îngrijeşte încă de pe vre­mea când el era copil şi care astăzi se numeşte Vraja Legumelor.

Alin Vraja, un tânăr din Satu Mare, a dus mai departe ferma din comuna Botiz, pe care familia lui o îngrijeşte încă de pe vre­mea când el era copil şi care astăzi se numeşte Vraja Legumelor. Suprafaţa culti­vată cu fructe şi legume este de 15 hectare, iar pasul următor vizează extinderea şi pe partea de procesare, pentru cultura de căpşuni, produsul cel mai căutat de către clienţi.

„Am început să mă dedic fermei încă din copilărie. Văzând cât de implicaţi şi devotaţi sunt părinţii mei, am încercat să fiu şi eu de folos încă de atunci. Au trecut anii şi am plecat la facultate cu gândul să mă întorc la fermă, unde era nevoie de cineva care să o ducă mai departe. Noi am început în urmă cu 6-7 ani să dezvoltăm suprafaţa, pentru că aveam doar un hectar şi jumătate. De atunci am tot reuşit să creştem până la 15 hectare. În perioada care urmează vrem să ne dezvoltăm din punct de vedere al echipamentelor de lucru şi ne-am orientat către echipamente care ajung la 200.000 de euro, fiind vorba şi de echipamente care presupun procesarea. Avem un proiect în zona de procesare, tocmai pentru cultura de căpşuni. În zona noastră, prea puţini dintre oamenii care sunt producători s-au axat şi pe procesare. Am zis că vrem să încercăm să fim primii care fac asta. Ne-am propus să procesăm dulceaţă şi sirop de căpşuni. Sper să avem primele borcane cu brandul nostru anul acesta“, a spus Alin Vraja, administratorul fermei.

El spune că pandemia a avut un efect ne­gativ asupra achiziţiei utilajelor de pro­cesare, iar planul pe care îl avea, acela de a începe procesarea în această primăvară, nu a putut fi realizat, întrucât aceste echipamente nu au ajuns încă la fermă.

În ferma de la Botiz se găsesc legume precum roşii, varză, castraveţi, gogoşari, ardei, ceapă, vinete sau ţelină, iar fructele cultivate sunt căpşuni, pepene roşu şi pepene galben. Pe lângă cele 15 hectare, în cadrul fermei sunt şi cinci solarii.

În momentul de faţă, spune Alin Vraja, legumele şi fructele sunt comercializate în piaţa angro, în cantităţi mari, însă afacerea familiei are şi o bună colaborare cu super­marketurile.

„Am lucrat şi în judeţele din apropiere, cum ar fi Maramureş şi Bihor, unde am avut o colaborare directă cu Carrefour. Cei care cumpără din supermarketuri sunt tot clienţii noştri şi încercăm să le satisfacem nevoia cât mai bine“.

Un alt punct de comercializare a produselor este chiar la standul fermei Vraja, care se deschide la începutul sezonului de vară şi unde se vând produse cât mai proaspete. La acest stand, aflat în apropierea fermei, cumpără oameni din zonă, dar şi turişti din ţară sau din străinătate.

În viitorul apropiat, spune Alin Vraja, se va dezvolta şi un site prin intermediul căruia se vor vinde produsele.

Anul 2020 a fost unul bun pentru business, pandemia având un impact negativ asupra acestuia doar în ceea ce priveşte achiziţia liniilor de procesare. În rest, menţionează administratorul fermei, oamenii au vrut încă de la început să-şi facă stocuri, trend care s-a văzut în vară şi în toamnă, astfel că preţurile s-au menţinut.

Cifra de afaceri a ajuns la 50.000 de euro anul trecut.

Afacerea administrată de Alin Vraja şi familia sa funcţionează şi cu alţi câţiva angajaţi, întrucât este un business ce necesită mai multă forţă de muncă, aspect care, de altfel, reprezintă şi cea mai mare problemă.  „Dacă am fi avut în ultimii trei ani forţa de muncă pe care ne-o dorim, am fi reuşit să ne dezvoltăm şi mai mult până în prezent din punct de vedere al suprafeţei. Dacă nu reuşim să ne dezvoltăm spre acest segment, încercăm să găsim altele, de aceea ne-am şi orientat spre procesare“.

În perioada următoare, în culturile de la fermă îşi vor face loc tomatele de culoarea roz, un alt produs emblematic al afacerii.

Alin Vraja recunoaşte că un business în agricultură nu este deloc uşor sau comod, însă ceea ce l-a determinat să continue şi să ducă ferma Vraja Legumelor la un nivel cât mai înalt a fost dragostea faţă de pământ, faţă de bucuria pe care o are atunci când observă rezultatele muncii.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comuna,
legume,
investitii,
ferma,
familie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.