A reuşit să transforme câteva sute de dolari într-un gigant cu afaceri de 4,4 miliarde de dolari

Autor: Andra Stroe Postat la 15 martie 2019 420 afişări

Un business început cu o investiţie modică de câteva sute de dolari a transformat compania Sun Pharmaceuticals într-un gigant farmaceutic cu mii de angajaţi, iar pe antreprenorul care a fondat-o, Dilip Shanghvi, într-unul dintre cei mai bogaţi oameni din India, cu o avere estimată la 8,6 miliarde de dolari.

A reuşit să transforme câteva sute de dolari într-un gigant cu afaceri de 4,4 miliarde de dolari

Dilip Shanghvi s-a născut pe 1 octombrie 1955 într-un mic orăşel din Gujarat, India, în familia lui Shantilal Shanghvi şi a lui Kumudei Shanghvi. Antreprenorul şi-a petrecut copilăria şi anii de liceu alături de părinţii săi în localitatea Burrabazar din Calcutta. Aici, a urmat liceul  J.J. Ajmera şi a obţinut o diplomă de licenţă în comerţ din partea Universităţii din Calcutta.

După terminarea facultăţii a început să-şi ajute tatăl în afacerea acestuia cu medicamente din Calcutta. În acea perioadă i-a venit ideea de a produce el însuşi medicamente, în loc să vândă produsele altora.

În 1982 Shanghvi a pus bazele Sun Pharmaceutical Industries cu un capital de 140 de dolari, în Vapi, cu un medicament pentru psihiatrie. În 1997, Sun a achiziţionat compania americană Caraco Pharma, cu dorinţa de a extinde activitatea companiei şi în Statele Unite. Zece ani mai târziu a cumpărat o altă companie farmaceutică israeliană, Taro Pharma. Shanghvi s-a retras din poziţia de preşedinte şi CEO al companiei în 2012 şi l-a numit ca succesor pe Israel Makov, fost executiv al Teva Pharmaceuticals, păstrând însă poziţia de director general.

În aprilie 2014 Sun a achiziţionat compania într-o tranzacţie de 3,2 miliarde de dolari, preluând totodată şi datoriile de 800 milioane de dolari ale companiei; afacerea s-a încheiat în martie 2015. În urma acesteia, Sun a devenit cea mai mare companie farmaceutică din India, cea mai mare companie farmaceutică indiană din SUA şi cea de-a cincea companie specializată în medicamente generice din lume.

În ianuarie 2018, guvernul indian l-a ales pe Shanghvi drept al 21-lea membru al comitetului central al Reserve Bank of India, principala instituţie bancară a statului. El este de asemenea preşedinte al consiliului de administraţie al Institutului Indian de Tehnologie din Bombay, iar din 2017 a fost ales titular al Bursei Rhodes (premiu internaţional acordat absolvenţilor străini pentru a putea studia în cadrul Universităţii Oxford).

În 2016, guvernul Indiei i-a acordat antreprenorului premiul Padma Shri, al patrulea cel mai important titlu civil din stat,  iar un an mai târziu publicaţia India Today l-a clasat pe locul al 8-lea în poporul celor mai puternice persoane din India.

Dilip Shanghvi este căsătorit cu Vibha Shanghvi; ei au împreună un fiu, Aalok, şi o fiică, Vidhi, amândoi fiind angajaţi în cadrul companiei Sun Pharmaceuticals. În ianuarie 2019, averea antreprenorului se ridica la 8,6 miliarde de dolari. În prezent, compania are venituri anuale de aproximativ 4,4 miliarde de dolari şi peste 52.000 de angajaţi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.