A fi sau a nu fi decuplati

Postat la 12 aprilie 2006 5 afişări

Problema n-a mai fost acum la raportul despre Romania din Parlamentul European: noul raportor, socialistul francez Pierre Moscovici, a redactat un text suficient de favorabil pentru ca majoritatea europarlamentarilor sa fi fost convinsi mai mult de progresele infatisate acolo decat de amendamentele care cereau ca incheierea negocierilor cu Romania sa se amane

Problema n-a mai fost acum la raportul despre Romania din Parlamentul European: noul raportor, socialistul francez Pierre Moscovici, a redactat un text suficient de favorabil pentru ca majoritatea europarlamentarilor sa fi fost convinsi mai mult de progresele infatisate acolo decat de amendamentele care cereau ca incheierea negocierilor cu Romania sa se amane. In schimb, raportul despre Bulgaria, intocmit de conservatorul britanic Geoffrey van Orden, a reinviat spectrul decuplarii Bulgariei de Romania, pe motiv ca fiecare tara trebuie judecata separat dupa propriile progrese in directia integrarii. 

Ideea a prins si la Comisia Europeana, care nu a recomandat statelor membre UE sa incheie cu Romania capitolul de negocieri privind concurenta, in special din cauza deciziilor Consiliului Concurentei privind ajutoarele de stat, considerate neconforme cu standardele UE. Sustinut de Neelie Kroes, noul comisar pentru concurenta, comisarul pentru extindere Olli Rehn a afirmat ca "negocierile cu Romania trebuie incheiate in mod metodic, respectand criteriile fundamentale pentru aderare", in timp ce seful Comisiei, José Durao Barroso, a comentat ca "fiecare tara trebuie tratata potrivit propriilor merite".

Oficialii de la Bucuresti spera insa in continuare sa incheie negocierile inainte de reuniunea Consiliului European din 17 decembrie, atat timp cat recomandarile Comisiei Europene nu sunt obligatorii pentru sefii de state si de guverne ai UE. Despre capitolul de negociere despre concurenta, ministrul integrarii, Alexandru Farcas, a declarat ca "insasi crearea si functionarea Consiliului Concurentei inseamna o adevarata revolutie pentru economie, deciziile fiind luate impreuna cu experti ai UE".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/a-fi-sau-a-nu-fi-decuplati-2510957
2510957
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.