Prima reţea publică LoraWan pentru dezvoltarea proiectelor IoT a fost lansată în Bucureşti

Autor: Florin Casota Postat la 19 iulie 2017 904 afişări

Simfony Mobile lansează în Bucureşti proiectul pilot al primei reţele publice bazate pe protocolul LoRaWAN, venind în întâmpinarea tuturor celor care doresc să demareze propriul proiect IoT şi care sunt în căutarea unor instrumente accesibile.

Prima reţea publică LoraWan pentru dezvoltarea proiectelor IoT a fost lansată în Bucureşti

Reţeaua LoRa Simfony va acoperi iniţial zona de Nord-Vest a Capitalei şi va permite oricui să conecteze senzori la reţea prin intermediul platformei web.

Utilizatorul îşi face cont, adaugă senzorii în platformă şi configurează device-urile cu datele specifice furnizate de platformă. Datele trimise de senzori vor fi disponibile în Platforma IoT Simfony sau vor putea fi direcţionate către aplicaţii externe.

Internet of Things (IoT) este un domeniu tot mai dinamic şi promite să schimbe radical societatea oferind oportunităţi de îmbunătăţire a modului în care lucrăm, colaborăm, facem cumpărături şi ne petrecem timpul liber.

Una din tehnologiile relativ noi care contribuie la expansiunea rapidă a Internet of Things este LoRaWAN. Aceasta permite transmiterea de date prin intermediul undelor radio în benzi de frecvenţă nelicenţiate sub pragul de Gigahertz, precum 169 MHz, 433 MHz, 868 MHz (Europa) şi 915 MHz (America de Nord).

Reţeaua Simfony permite accesul public oricărui utilizator care vrea să dezvolte un proiect folosind această reţea, persoană fizică sau juridică. Astfel, LoRa Simfony se adresează companiilor care vor să dezvolte proiecte IoT, în special cele de tip Smart City (dar nu exclusiv), cât şi pasionaţilor de tehnologie care vor să experimenteze cu tehnologia LoRaWAN.

În faza pilot, accesul la reţea este semiautomat şi necesită contactarea echipei de suport Simfony Mobile pentru activarea serviciului, însă în următoarea fază va deveni posibil accesul automat la platformă / reţea. Utilizatorii îşi vor putea conecta inclusiv propriile gateway-uri dacă vor să îşi creeze o reţea locală proprie. Limitările legate de viteza de transfer a datelor şi volumul limitat al acestora, adică faptul că device-urile LoRa trimit cantităţi mici de date la intervale lungi de timp, explică parţial şi multiplele beneficii ale LoRa - acoperire mare, costuri reduse, conectarea de senzori şi dispozitive autonome / consum de curent foarte mic. În privinţa echipamentului, la reţea se pot conecta orice dispozitive compatibile LoRaWAN, care pot fi achiziţionate direct de la vendori sau de la parteneri Simfony Mobile (Libelium, NAS, ELSYS, MiroMicro etc.).

În faza pilot, accesul la reţea este gratuit. Planurile de viitor pentru reţeaua LoRaWAN de la Simfony includ o lansare publică odată cu extinderea geografica a reţelei pe baza cerinţelor si feedback-ului din piaţă.

Prin reţeaua LoRaWAN, Simfony Mobile urmăreşte să dezvolte proiecte şi să deschidă noi oportunităţi de contact cu alte persoane sau companii care doresc să dezvolte proiecte IoT precum şi facilitarea dezvoltării mediului IoT în general. Reţeaua LoRaWAN vine în completarea ofertei existente de servicii ale Platformei  IoT Simfony, o platformă disponibilă online care oferă un set complet de instrumente, de la transmitere la vizualizare de date, pentru dezvoltarea rapidă şi eficientă de proiecte IoT sau M2M.

„Reţeaua LoRa Simfony este deschisă tutoror celor care vor sa  dezvolte un proiect IoT, de uz propriu sau oferit ca serviciu altor companii, persoane. Ca să ofer cateva exemple: o companie vrea să dezvolte o soluţie de monitorizare şi plată automată pentru o parcare privată unde să aibă diferiţi senzori LoRaWAN sau un serviciu de monitorizare de bunuri pe raza Bucureştiului sau poate o soluţie de citire la distanţă a contoarelor (gaz, energie, apă) – în toate aceste scenarii, reţeaua LoRaWAN poate fi folosită eficient.”- Bog dan Bălan, CEO Simfony Mobile.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.