Metodele bizare prin care companiile din Japonia încearcă să-şi convingă angajaţii să nu mai muncească peste program

Autor: Florin Casota Postat la 09 ianuarie 2018 1004 afişări

Munca în exces este o problemă în Japonia, într-atât de gravă, încât au inventat şi un termen pentru asta. "Karoshi" este un cuvânt din limba japoneză care înseamnă "moarte provocată de munca în exces". Din această cauză, tot mai multe companii caută fel de fel de metode pentru a covinge angajaţii să nu mai muncească peste program, scrie Euronews.

Metodele bizare prin care companiile din Japonia încearcă să-şi convingă angajaţii să nu mai muncească peste program

Una dintre aceste metode se numeşte "pelerina ruşinoasă", astfel angajaţii unei companii de servicii IT din Tokyo sunt obligaţi să poarte pelerine purpurii pentru că au muncit mult în a treia zi de după Anul Nou.

Se pare că această tactică a funcţionat deoarece numărul de ore suplimentare s-a înjumătăţit. "Se pare că utilizând pelerina pentru a arăta că a munci în exces nu este ceva cool a funcţionat", a declarat Yoshie Komuro, fondatoarea companiei, pentru NBC News.

Angajaţii Saint-Works din Tokyo poartă pelerine purpurii pentru a-i informa pe ceilalţi ora la care intenţionează să plece de la birou.

O altă companie din Japonia foloseşte o dronă pentru a forţa angajaţii să plece de la birou difuzând muzică atunci când lucrează peste program. Drona va difuza melodia Auld Lang Syne, tradiţional interpretată la cimpoi, pentru a anunţa angajaţii că este timpul să plece acasă.

"Nu poţi să munceşti când te gândeşti că va ajunge în dreptul tău curând şi nu poţi să te concentrezi când auzi melodia", a declarat Norhiro Kato, director al firmei Taisei.

Munca în exces este una dintre principalele cauze care stau la baza ratei crescute a sinuciderilor în societatea niponă. Anual, peste 20.000 de persoane se sinucid.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.