Vicepreşedinte PNL: Ne-am săturat să tot auzim ce frumoasă e Moldova, dar nimic despre sărăcia zonei

Autor: Tibi Bujdei Postat la 12 iulie 2015 370 afişări

Vicepreşedintele PNL pentru Regiunea nord-est, Ioan Bălan, susţine că s-a "săturat" să audă discursuri publice despre frumuseţea Moldovei şi a Bucovinei, dar nimeni să nu vorbească despre sărăcia oamenilor de acolo, întrucât "pentru aceste zone nu au existat bani la bugetul de stat aproape niciodată".

Ioan Bălan, care este deputat PNL de Suceava, arată, într-un comunicat de presă, că dacă în această zonă trăieşte mai mult de un sfert din populaţia ţării, niciuna din primele 20 de investiţii publice nu a fost făcută în Moldova în ultimii 25 de ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Ne-am săturat să tot auzim în discursuri publice cât de frumoasă este Moldova şi cum este Bucovina fără egal în lume, însă, când vine vorba despre sărăcia în care trăiesc oamenii din această parte a României, nimeni nu suflă vreun cuvânt! Nimeni nu spune că pe aceste meleaguri trăiesc mai bine de 25% dintre români şi că niciuna din primele 20 de investiţii publice ale statului român nu ne-a vizat în ultimii douăzeci şi cinci de ani. Nici Moldova şi nici Bucovina nu există pentru Guvern, iar pentru aceste zone nu au existat bani la bugetul de stat aproape niciodată. Banii de la Bucureşti au mers tot către administraţiile bogate, tot către cei care au cu vârf şi îndesat, deşi impozite plătim cu toţii, şi noi din Moldova şi Bucovina", susţine Ioan Bălan.

El consideră că locuitorii zonei şi-au pierdut speranţa în capacitatea Guvernului de a-i ajuta şi le transmite guvernanţilor să meargă prin satele Moldovei.

"Vă rog să mergeţi prin satele noastre! Nu se mai nasc copii! Şcolile se golesc de la un an la altul. Preoţii sunt mai ocupaţi cu parastasele, pentru că nu mai au prilej de bucurie cu nunţile sau cu botezurile. Cei mai mulţi tineri au luat calea străinătăţii şi nu pentru că asta şi-ar fi dorit, ci pentru că la noi şi-au pierdut orice speranţă în Guvern şi autorităţi că vor crea locuri de muncă bine plătite şi condiţii de viaţă mai bune. Da! Suntem cea mai săracă regiune nu doar din România, ci din Europa şi nimeni parcă nu vede acest lucru", afirmă Bălan.

Vicepreşedintele liberal menţionează că la Bacău s-a adoptat o "Rezoluţie pentru Moldova".

"Toate speranţele noastre se îndreaptă acum către Cătălin Predoiu, care nu mai are prea mult de aşteptat până se va instala la Guvern, ca prim-ministru. De aceea, nu am stat cu braţele încrucişate şi, la Bacău, am adoptat o Rezoluţie pentru Moldova, un adevărat decalog în care se reflectă viziunea noastră, a liberalilor moldoveni, privind scoaterea acestei părţi de ţară din sărăcie şi subdezvoltare. Ce ne propunem pentru Moldova nu sunt lucruri imposibil de realizat, ci obiective serioase şi realiste. Vrem tot mai multe întreprinderi mici şi mijlocii care să creeze locuri de muncă bine plătite. Vrem investiţii publice serioase. Vrem autostrăzi şi drumuri rapide care să ne lege de Bucureşti, Transilvania, Banat şi de Europa", spune Bălan.

El arată că liderii PNL din judeţele Moldovei vor condiţii de viaţă mai bune pentru moldoveni, condiţii deja existente în alte părţi ale României, aceasta însemnând accesul gospodăriilor la utilităţi, precum apă, canalizare, drumuri asfaltate, şcoli şi spitale, posibil de realizat cu ajutorul fondurilor europene.

"Vrem investitori străini serioşi în domenii generatoare de prosperitate şi salarii decente, căci Moldova are şi atuul resurselor, dar şi oameni de toată isprava. Vrem administraţii publice puternice, independente financiar de Bucureşti, cu bugete puternice şi taxe locale mici, conduse de oameni merituoşi, buni gospodari, care să-şi iubească propriile comunităţi ca pe propriile familii. Vrem un turism regional sprijinit şi prin fapte, nu doar prin vorbe, care să aducă tot mai mulţi turişti pe meleagurile noastre", menţionează Bălan.

El recunoaşte că o parte dintre obiective implică resurse financiare care se pot obţine printr-o mai eficientă utilizare a banilor publici, însă cea mai mare parte dintre obiectivele pentru Moldova presupun voinţă politică, viziune pe termen lung şi dorinţa de a face bine pentru cetăţeni.

"Eu nu am uitat o clipă că am o datorie faţă de cei care m-au ales. L-am avertizat şi pe domnul Cătălin Predoiu că nu-i deloc uşor ceea ce-l aşteaptă, mai ales după toate prostiile pe care le-a făcut Victor Ponta la guvernare vreme de peste trei ani. De asemenea, l-am mai avertizat pe domnul Predoiu că nu-i de glumă cu noi, cu moldovenii, şi că până nu voi vedea rezolvate obiectivele din Rezoluţia pentru Moldova ne vom ţine ca scaiul de domnia sa! Am însă toată încrederea că aceste lucruri se vor întâmpla, pentru că ele sunt prinse şi în programul de guvernare al domnului Predoiu", conchide Ioan Bălan.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BĂLAN,
MOLDOVA,
bucovina
/actualitate/vicepresedinte-pnl-ne-am-saturat-sa-tot-auzim-ce-frumoasa-e-moldova-dar-nimic-despre-saracia-zonei-14579514
14579514
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.