Reţeta surprinzătoare a unui călugăr bucătar de la o mănăstire pentru masa de Sf. Andrei

Autor: Petru Mazilu Postat la 29 noiembrie 2025 72 afişări

Călugărul bucătar de la o mănăstire din Constanţa a prezentat o reţetă surprinzătoare pentru masa de Sf. Andrei. Este vorba despre sarmalele cu carne de peşte.

Reţeta surprinzătoare a unui călugăr bucătar de la o mănăstire pentru masa de Sf. Andrei

Călugărul Efrem Băndărică, bucătarul mănăstirii Dervent, din judeţul Constanţa, a prezentat una dintre reţetele tradiţionale pregătite pentru pelerini de Sfântul Andrei. El a dezvăluit modul în care sunt făcute sarmalele cu carne de peşte. Este vorba despre un preparat de post nelipsit din bucătăria monahală în această perioadă.

Dezvăluirile au fost făcute pe pagina de Facebook a călugărului.

„Pregătiri intense se fac pentru pelerinii care vor veni în vizită cu prilejul cinstirii Sfântului Apostol Andrei. În tihna acestor zile, totul se pune la punct cu grijă: ca fiecare suflet să fie primit cu bună rânduială, iar sărbătoarea să-şi păstreze frumuseţea ei veche şi binecuvântată”, a scris călugărul Efrem Băndărică pe reţeaua socială.

Printre preparatele pe care le pregăteşte pentru credincioşii care ajung la mănăstire se numără sarmalele cu carne de peşte, o reţetă pe care a ales să o împărtăşească publicului. Lista ingredientelor este una simplă, dar bine gândită: carne de peşte fitofag, ceapă, bulgur auriu, cimbru, mult pătrunjel, pastă de bulion, morcov, ţelină, sare, ulei, piper negru, puţină boia de ardei iute, frunze de viţă murată şi frunze de varză murată.

„Desigur, reţeta nu este pentru cunoscători, ci pentru cei care doresc să înveţe din puţinul pe care îl pot împărtăşi prin această postare.

Iar felul în care aşez sarmalele în oală are şi el rostul lui: când le vom scoate, totul va fi mai uşor, mai rânduit şi mai frumos, după datina noastră”, a adăugat călugărul.

Mănăstirea Dervent se află în judeţul Constanţa, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera cu Bulgaria.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
masă,
călugăr,
reţetă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.