Ponta: Guvernul îşi va încheia mandatul cu măsurile amânate de Codul fiscal în funcţiune

Autor: Alexandru Moise Postat la 03 septembrie 2015 43 afişări

Guvernul îşi va încheia mandatul cu toate măsurile destinate mediului de afaceri "în funcţiune", introduse în devans faţă de 1 ianuarie 2017, aşa cum prevede noul Cod fiscal, a declarat premierul Victor Ponta, joi, după ce Camera Deputaţilor a aprobat acest document.

"Sunt foarte optimist, şi ministrul de Finanţe, că acele măsuri care s-au amânat pentru 1 ianuarie 2017, nu toate deodată, evident, pot fi devansate şi mesajul meu pentru mediul de afaceri este că acest Guvern îşi va încheia mandatul cu toate acele măsuri în funcţiune", a declarat Ponta, după ce Camera Deputaţilor, for legislativ decizional, a aprobat Codul fiscal.

El a precizat că, după ce va avea datele statistice ale trimestrului III, înainte de finalizarea Legii bugetului de stat, va avea o discuţie cu mediul de afaceri şi cu liderii politici, pentru a lua o decizie.

"Surplusul de încasări de 250 milioane euro din luna august e mai mult decât efectul pe an al reducerii impozitului pe dividende, cu totul 1,3 (miliarde lei-n.r.). În august am încasat 1,2", a dat Ponta un exemplu.

El a adăugat că este optimist şi se bazează pe cifre, nu pe dezbateri politice, pentru că acestea sunt bune, dar nu ţin loc de date concrete.

Ponta a mai afirmat că un Cod fiscal care aduce relaxare fiscală şi prevederi moderne nu poate fi adoptat în orice context, respectiv în criză economică sau în perioade de scădere a încasărilor bugetare. El a amintit că România a înregistrat creştere economică 3, 4 ani consecutiv, ceea ce creează un context economic favorabil pentru introducerea unui Cod fiscal mai blând.

"Dacă nu-l făceam anul ăsta, nu-l mai făceam probabil în următorii 4, 5, 7 ani", a mai spus Ponta, el arătându-se totodată satisfăcut de forma finală a documentului.

Proiectul noului Cod fiscal, reexaminat în urma cererii preşedintelui, a trecut de Parlament, urmând să fie transmis preşedintelui spre promulgare, Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional, aprobând joi legea cu 279 voturi "pentru", 8 "împotrivă" şi 5 abţineri.

Principalele amendamente la Codul fiscal vizează reducerea cotei TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19% începând de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe construcţii începând de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia construcţiilor agricole - în acest caz eliminarea impozitului se aplică din 2016 -, eliminarea supraaccizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2017.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PONTA,
COD FISCAL,
DEVANSARE
/actualitate/ponta-guvernul-isi-va-incheia-mandatul-cu-masurile-amanate-de-codul-fiscal-in-functiune-14699272
14699272
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.