FMI: Încetinirea creşterii în China riscă să agraveze problemele economice la nivel global

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 03 septembrie 2015 54 afişări

Încetinirea creşterii în China şi o serie de alte riscuri ameninţă să agraveze problemele economice la nivel global, în lipsa unor acţiuni concertate ale statelor dezvoltate, avertizează un raport al FMI citat de MarketWatch.

"Există riscuri de încetinire a creşterii, iar materializarea simultană a unora dintre acestea implică o perspectivă mult mai slabă”, se arată în raportul publicat de FMI înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe ai statelor din G20.

"Sunt necesare măsuri comune hotărâte pentru accelerearea creşterii şi prevenirea riscurilor”, potrivit Fondului.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat la rândul său, marţi, că instituţia intenţionează să reducă din nou, în octombrie, estimarea referitoare la creşterea economiei mondiale.

Scăderile care au avut loc pe pieţele de capital şi o serie de date slabe din China alimentează temerile că economia acestei ţări încetineşte, iar Guvernul nu va putea să prevină acest lucru.

China nu este însă singurul motiv de îngrijorare. În condiţiile în care creşterea este mai lentă în mai multe regiuni ale lumii, în timp ce avansul din SUA accelerează, investitorii revin pe piaţa americană, întărind dolarul în raport cu alte monede importante. Acest fapt reprezintă o problemă pentru multe ţări şi companii care au contractat împrumuturi în dolari, dar ale căror venituri sunt în monede locale.

În condiţiile în care Rezerva Federală se pregăteşte să majoreze dobânzile, perspectivele reduse de creştere şi datoriile mari sunt un mix toxic pentru multe economii şi companii, în special din statele industrializate.

"Riscurile pe termen scurt pentru economiile emergente au crescut", avertizează FMI.

Dacă China, a doua mare economie a lumii, are probleme, încetineşte creşterea şi în alte state mari. Unul dintre cele mai elocvente exemple este Brazilia. Scăderea preţurilor materiilor prime şi a comerţului cu China îngreunează sarcina Guvernului barazilian de a scoate ţara din recesiune.

Banca Mondială estimează că încetinirea cu 1 punct procentual a creşterii în China reduce cu jumătate de punct procentual avansul economiei mondiale.

Dacă se vor concretiza estimări precum cele ale Lombard Street Research, privind o creştere a PIB-ului Chinei cu 3 puncte procentuale sub estimarea oficială a Beijingului de 7% pentru acest an, acest fapt ar şterge 1,5 puncte procentuale din avansul la nivel global.

FMI anticipează o creştere a economiei mondiale de 3,5% pentru 2015.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FMI,
ECONOMIE,
/actualitate/fmi-incetinirea-cresterii-in-china-risca-sa-agraveze-problemele-economice-la-nivel-global-14698703
14698703
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.