Aproape jumătate dintre români preferă să stea în frig decât să plătească cheltuielile de încălzire

Autor: Ioana Matei Postat la 16 martie 2017 160 afişări

Un nou studiu realizat de compania axată pe confortul rezidenţial şi eficienţa energetică Honeywell arată că, deşi aproape şase din zece (58%) consumatori casnici din România sunt preocupaţi de costul facturilor la energie, 43% nu iau măsurile necesare pentru a gestiona mai eficient încălzirea locuinţei, potrivit comunicatului de presă trimis de reprezentanţii companiei.

Aproape jumătate dintre români preferă să stea în frig decât să plătească cheltuielile de încălzire

Studiul Honeywell „Obiceiuri privind încălzirea locuinţei” a fost realizat pe un eşantion de peste 800 de proprietari de locuinţe din întreaga ţară şi arată că 40% dintre ei sunt nevoiţi să prioritizeze economiile în detrimentul menţinerii nivelului de confort, prin limitarea gradului şi frecvenţei cu care îşi încălzesc locuinţele. Aproape jumătate (46%) dintre respondenţi au declarat că energia pe care o utilizează este facturată în baza unui consum estimat. Dintre aceştia, majoritatea (53%) au spus că înregistrează în mod regulat datorii în conturile de energie şi sunt nevoiţi să realizeze plăţi suplimentare după sezonul de încălzire. Acest lucru reprezintă costul adiţional pe care consumatorii trebuie să îl achite pentru a menţine temperatura potrivită în locuinţă pe parcursul iernii.

„Acest studiu ne arată că încălzirea locuinţei poate fi foarte costisitoare, în special pe timp de iarnă, iar pentru multe gospodării, nevoia de a reduce valoarea facturilor primează în faţa confortului familiei", a declarat Gelu Olteanu, director vânzări Environmental & Energy Systems în cadrul Honeywell. „În timp ce mulţi proprietari de locuinţe depun eforturi pentru a-şi spori eficienţa energetică, un procent semnificativ de gospodării nu aplică bunele practici pentru a-şi gestiona obiceiurile referitoare la încălzire într-un mod mai eficient, pentru a reduce consumul de combustibil. De exemplu, prin utilizarea unui termostat modern, inteligent, oamenii pot menţine mai uşor temperatura ideală în locuinţă şi pot reduce facturile – cu până la 40%* în cazul sistemului nostru evohome.”

Studiul Honeywell arată că peste un sfert (26%) dintre respondenţii români au fost nevoiţi în trecut să împrumute bani de la prieteni ori familie, să apeleze la un card de credit sau la un împrumut bancar pentru a-şi achita facturile de încălzire; dintre aceştia, unu din cinci (22%) spun că se află des în această situaţie.

Cu toate acestea, 37% dintre respondenţi nu folosesc un termostat pentru a controla în mod eficient temperatura din locuinţe, în timp ce 59% nu au capacitatea de a controla temperatura separat în fiecare cameră. Printre cele mai frecvente cauze ale risipei de combustibil se numără fluctuaţiile de temperatură din locuinţă şi încălzirea unor părţi din casă care nu sunt folosite. Patru din zece respondenţi (40%) care pot controla temperatura din fiecare cameră aleg să nu facă acest lucru deoarece este prea dificil sau consumă prea mult timp. Acest lucru sugerează că unii proprietari de locuinţe au doar posibilitatea de a ajusta manual fiecare calorifer şi nu le pot controla centralizat, printr-un termostat inteligent.

„Studiul Honeywell confirmă faptul că un număr mare de locuinţe din România dispun de tehnologii de control al încălzirii învechite sau minimale, şi subliniază nevoia proprietarilor de a-şi actualiza tehnologiile din locuinţe astfel încât să poată gestiona corect şi eficient programul de încălzire”, a spus Prof. Emilia Cerna Mladin, preşedinte al Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România. „Termostatele conectate sunt uşor de instalat şi de utilizat, pot fi configurate pentru a controla temperatura din camere sau zone separate, şi pot fi asociate unor dispozitive personale, ca smartphone-ul sau tableta, pentru a permite utilizatorilor să îşi gestioneze încălzirea de la distanţă. Asocierea unui termostat de bună calitate cu alte bune practici, cum ar fi folosirea termopanelor moderne, a izolaţiilor corespunzătoare pentru clădiri şi mentenanţa constantă a centralelor termice, poate reduce semnificativ costurile şi asigura nivelul de confort în locuinţă pe timp de iarnă.”

Studiul a dezvăluit, de asemenea, că probabilitatea ca proprietarii de locuinţe care nu utilizează un termostat să cunoască beneficiile de eficienţă energetică ale acestor tehnologii este mai mică. Aproape jumătate (47%) dintre respondenţii care nu utilizează un termostat nu au putut estima cu cât şi-ar reduce facturile la energie dacă ar folosi unul, comparativ cu 27% dintre cei care utilizează un termostat. Un sfert (25%) dintre utilizatorii de termostate au estimat că pot economisi între 21% şi 30% la facturile de încălzire prin folosirea unui astfel de dispozitiv.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.