Cum au reuşit trei tineri, prieteni încă din copilărie, să construiască de la zero unul dintre cele mai apreciate restaurante din Bucureşti – şi care este noua lor locaţie istorică?
Un brand născut acum trei ani din prietenie, amintiri culinare şi obsesia pentru ingrediente curate îşi scrie mai departe povestea într-unul dintre cele mai încărcate de istorie locuri din Bucureşti: parterul Hotelului Cişmigiu, în fostul spaţiu al berăriei Gambrinus. DeSoi, restaurantul care a redefinit brunchul şi a adus tartarul, plăcintele de familie şi vinurile de autor în aceeaşi poveste urbană, s-a extins într-o nouă casă, mai mare, mai luminoasă şi cu o bucătărie gândită pentru idei, nu doar pentru farfurii.
„Ne doream o bucătărie mai încăpătoare pentru toate ideile pe care le aveam, într-un spaţiu care să reflecte identitatea DeSoi”, descrie Bogdan Ivan, cofondatorul brandului, motivaţia alegerii fostului spaţiu al berăriei Gambrinus. „Am găsit acest loc în primăvară: într-o zonă superbă a oraşului, cu o istorie bogată în HoReCa, într-un spaţiu care a văzut multe poveşti şi care merita o continuare în aceeaşi direcţie: gust, atmosferă şi oameni.”
DeSoi este o afacere care s-a născut din prietenia dintre Bogdan Ivan, Damian Morcovescu şi Cristian Ivana.
„Suntem prieteni din copilărie şi ne-am dat seama că toate momentele noastre cele mai memorabile aveau două elemente comune: oameni şi mâncare bună. Fie că erau plăcintele din familie, fie o cină descoperită într-o vacanţă, ne-am dorit să aducem acea emoţie şi la Bucureşti”, povesteşte şi Damian Morcovescu. Primul DeSoi a fost construit exact pe această idee, a unui spaţiu cald, fără rigidităţi, cu un meniu sezonier, brunch zilnic, tartar nights, vinuri atent alese şi o masă mare la intrare „pentru ca oamenii să vorbească unii cu alţii, nu doar cu telefonul”.
„Am pornit de la zero. Ne-am făcut singuri selecţia de ingrediente, am cunoscut producători, am testat reţete, am greşit, am ajustat. Dar a fost clar foarte repede că DeSoi nu e doar un restaurant, ci un pretext pentru a crea legături – între gusturi, între oameni, între o masă şi poveste”, descrie Cristian Ivana începuturile afacerii. Deschiderea recentă le completează povestea cu un spaţiu mai generos, o bucătărie profesionistă, un meniu extins, o selecţie de vinuri mai mare şi o echipă consolidată. „Am investit masiv în bucătărie, pentru că acolo se întâmplă magia. Ne-am dorit un loc în care creativitatea să nu fie limitată de infrastructură”, explică Ivan.
Designul noului DeSoi este semnat de arhitectul Alexandru Dabija, iar meniul este coordonat de Head Chef Mugur Rusnac – format în restaurante cu două stele Michelin din Belgia şi Irlanda. „L-am ales pe Mugur pentru că are aceeaşi curiozitate ca noi: respect pentru produs, dar şi dorinţă de experiment. Nu facem fine dining, dar ne plac detaliile. Nu facem cantină, dar vrem porţii curate, sincere”, mai spune Damian Morcovescu. Ce rămâne neschimbat? Brunch-ul zilnic, selecţia de vinuri, plăcintele de familie, tartarul şi filosofia: „mâncare făcută bine, fără artificii inutile”. Pentru Hotel Cişmigiu, venirea DeSoi înseamnă o revenire la rolul său natural, adică acela de loc de întâlnire, nu doar de cazare. „Acest spaţiu a fost mereu despre oameni care stau la masă, nu doar despre camere. Îl readucem la viaţă în felul nostru: contemporan, dar cu respect pentru trecut”, spune Ivan.


Ce rămâne neschimbat în noul DeSoi din Cişmigiu?
Întrebat cum ar descrie în trei cuvinte senzaţia pe care ar trebui să o aibă cineva care intră pentru prima dată în noul DeSoi, Bogdan Ivan răspunde: „cald, primitor şi de tradiţie”. Noul spaţiu nu a fost conceput doar ca o extensie a brandului, ci ca o continuare firească a unei poveşti care a pornit din prietenie, ingrediente curate şi o pasiune reală pentru „momentele de răsfăţ culinar”. Semnătura DeSoi – spune el – nu se negociază nici într-o locaţie nouă, nici într-una veche: „Pasiunea pentru tot ceea ce înseamnă răsfăţ gastronomic rămâne mereu la bază: de la cafeaua de dimineaţă până la cele mai fine vinuri şi preparatele noastre cu ingrediente locale, servite la brunch sau cină. Asta ne motivează şi ne inspiră zi de zi şi e motivul pentru care DeSoi există astăzi”.
Noul spaţiu din Cişmigiu se adresează unui public larg, dar nu generalist – ci unui tip de om: acela care caută gust, timp şi atmosferă. „DeSoi este pentru oamenii care ne împărtăşesc pasiunea pentru vinuri şi gastronomie, pentru cei care caută acele momente mici de răsfăţ. Pentru turiştii care descoperă întâmplător locul, pentru cei care lucrează în zonă şi se opresc la un prânz, pentru bucureştenii de weekend care vor un brunch fără grabă. Ne bucurăm de fiecare masă la care se vorbeşte română, engleză sau franceză – e semn că locul respiră urban, nu doar local”, mai adaugă Cristian Ivana.
Diferenţele dintre prima locaţie şi DeSoi Cişmigiu se simt mai ales seara, odată cu noul meniu gândit de Head Chef Mugur Rusnac, format în restaurante cu două stele Michelin din Irlanda şi Belgia. „Mugur aduce într-un fel al lui un filtru de fineţe şi tehnică, dar fără să piardă emoţia din farfurie”, spune Ivana. Noile preparate includ cotlete de berbecuţ trase în unt şi finisate pe cărbuni, un tomahawk de porc la Mibrasa cu demiglace de pui şi sfeclă coaptă, şi o serie de deserturi „care nu sunt doar bune, sunt memorabile”. Ce se păstrează? Brunch-ul zilnic, plăcintele de familie, tartarul signature, selecţia de vinuri şi filosofia DeSoi, de răsfăţ fără rigiditate.


Şi ce s-a schimbat?
Întrebat care este cel mai personal detaliu din interiorul noii locaţii, Bogdan Ivan nu alege un obiect anume, ci o suită de semnături vizuale care, împreună, spun povestea DeSoi. „Masa noastră mare, rafturile portocalii, vitrinele pline cu vinuri – sunt elemente care ne definesc şi în jurul cărora ne place să stăm de vorbă cu oaspeţii”, spune el. La etaj, un element arhitectural rotund reia simbolic arcada portocalie din prima locaţie din Sf. Ştefan şi creează un cadru „instagramabil” orientat spre parter şi bar. Arhitectul Alexandru Dabija a integrat în noul design şi memoria locului: barul a fost repoziţionat exact în locul său original, finisat în inox periat, iar sticla canelată verde-opal face trimitere discretă la halbele de bere ale vechii berării Gambrinus. Cum arată o seară ideală la DeSoi Cişmigiu? Ivan o descrie ca pe o coregrafie atent construită, dar fără rigiditate:
„Oaspeţii intră, sunt întâmpinaţi cu un zâmbet şi conduşi spre masă, într-o atmosferă caldă, cu clinchet de pahare şi muzică bună. Le povestim despre meniul de vinuri, îi invităm să descopere rafturile, să discute cu barmanul. Înainte de orice farfurie, aducem o brioşă proaspătă cu unt făcut în casă – un gest mic, dar personal. Pe tot parcursul serii, trecem din când în când să umplem paharul, iar la final chiar întrebăm sincer cum a fost experienţa. Nu vrem să facem doar servire, ci relaţii”, adaugă Damian Morcovescu. Ce a învăţat echipa din prima locaţie, lecţia care nu s-ar fi putut afla din teorie? „Că energia producătorilor locali este molipsitoare. Ne-au inspirat prin pasiunea lor pentru ce creează – exact genul de pasiune pe care ne bazăm şi noi.” La capitolul „invitat ideal”, Bogdan nu ezită: ar alege mai degrabă un amestec de oameni decât un singur nume.
„Iubim conversaţiile cu vecinii noştri – sunt cele mai autentice. Dar la Cişmigiu avem şi turişti, oameni în trecere, vizitatori ai hotelului. Ne dorim ca ei să plece cu dorinţa de a reveni nu doar la DeSoi, ci şi în Bucureşti.” Ce urmează? „Vrem să creştem mai departe, dar natural. Nu vrem să deschidem 10 locaţii în doi ani. Ne interesează calitatea relaţiei, nu ritmul de scalare”, subliniază antreprenorii. „Dacă prima locaţie a fost despre apropiere, a doua va fi despre amplitudine: mai mult spaţiu, mai multe preparate, mai multe vinuri, dar aceeaşi idee – mâncare bună, fără pretenţii inutile.”

DeSoi va aduce în noul spaţiu conceptul care a cucerit bucureştenii care i-au trecut pragul în prima locaţie, cea din Piaţa Sfântul Ştefan nr. 8: zonă de luat masa, cu brunch în fiecare zi, cină à la carte, cafea de specialitate şi plăcinte făcute după reţete de familie. Tot la DeSoi sunt disponibile produse atent alese de la mici producători locali şi un wine shop.
În paralel, echipa DeSoi dezvoltă:
1. un wine shop extins;
2. un calendar de evenimente tematice;
3. cine sezoniere;
4. experienţe culinare construite în jurul unui produs, nu doar al unui meniu.
Miniinterviu cu aromă de brunch
Cel mai comandat fel din prima locaţie - îl mutaţi identic aici sau îl reinventaţi?
Bogdan Ivan: Dintre toate preparatele servite de-a lungul timpului de locaţia din Sf. Ştefan, Bucharest Cheese Steak a fost, fără îndoială, cel mai comandat. Deşi absent din ambele locaţii momentan, ne gândim să îi facem un comeback reinventat.
Un preparat „riscat” din meniu - acela care fie devine hit, fie provoacă discuţii?
Damian Morcovescu: La Sf. Ştefan, preparatul care a stârnit cele mai multe discuţii a fost clar tartarul, mai ales ideea de a-i dedica o seară pe săptămână. A fost un pariu pe care l-am făcut pentru că nouă ne place foarte mult şi s-a dovedit că există şi alţi oaspeţi care îl apreciază la fel de tare, revenind joia la cină de tartar, săptămână de săptămână. La Cişmigiu aş spune că cele mai multe discuţii sunt în jurul desertului cu mălai, privit iniţial circumspect, dar aproape întotdeauna lăudat de cei care îl încearcă.
Cât de mult schimbă vinul povestea farfuriei la DeSoi - există un pairing „obligatoriu” la prima vizită?
Cristian Ivana: Alegerea vinului poate schimbă povestea unei farfurii pentru că pairingurile sunt gândite să fie complementare, dar nu există un pairing obligatoriu. Deşi oferim recomandări, alegerea vinului rămâne, în final, o experienţă subiectivă, adaptată preferinţelor fiecăruia.
Orele cele mai „vii” ale locului – când se întâmplă DeSoi-ul adevărat: dimineaţa, prânz sau după apus?
Bogdan Ivan: DeSoi este gândit că un spaţiu cu identitate dublă: una pentru prima parte a zilei şi alta pentru seară. Nu diferă doar meniul, ci şi atmosfera se transformă, atenţia mutându-se de la cafeaua de dimineaţă spre vinuri şi bar seară, fiecare detaliu fiind adaptat momentului zilei.
Fără rezervare - ce şanse reale are cineva să prindă masă într-o seară cu flux mare?
Damian Morcovescu: Deşi recomandăm rezervarea, păstrăm în fiecare seară şi mese cu locuri fără rezervare în locaţia din Cişmigiu. În ceea ce priveşte brunch-ul, nu se fac rezervări în niciuna din cele două locaţii.
Cel mai bun loc din restaurant – unde aţi sta dacă aţi veni că invitat?
Cristian Ivana: Noi ne-am aşeza la masa comună, în ambele locaţii, pentru că aici se întâmplă „poveştile” DeSoi.
Produsul de băcănie care pleacă cel mai repede de pe raft - care este şi de ce?
Damian Morcovescu: Produsele de băcănie cele mai căutate sunt zacusca, magiunul de prune sau brânzeturile tradiţionale.
O greşeală pe care o fac des clienţii la comandă (ceva ce subestimează sau ratează din meniu)?
Bogdan Ivan: Se întâmplă uneori că detaliile din meniu să nu fie citite integral, iar anumite preparate să fie subestimate sau aşteptările să difere de realitate.
Dacă mâine ar trebui să scoateţi un singur lucru din meniu, ce aţi elimina?
Damian Morcovescu: Nu am scoate niciun preparat din meniu, probabil şi pentru că le schimbăm frecvent, în funcţie de ingredientele de sezon disponibile sau de produsele locale pe care dorim să integrăm

„DeSoi este pentru oamenii care ne împărtăşesc pasiunea pentru vinuri şi gastronomie, pentru cei care caută acele momente mici de răsfăţ. Pentru turiştii care descoperă întâmplător locul, pentru cei care lucrează în zonă şi se opresc la un prânz, pentru bucureştenii de weekend care vor un brunch fără grabă. Ne bucurăm de fiecare masă la care se vorbeşte română, engleză sau franceză – e semn că locul respiră urban, nu doar local.”
Bogdan Ivan, cofondator, DeSoi

Designul noului restaurant DeSoi de la parterul Hotelului Cişmigiu este semnat de arhitectul Alexandru Dabija, iar meniul de brunch şi cină va fi creat de Head Chef Mugur Rusnac, unul dintre chefii din noul val creativ românesc, format în două restaurante cu câte două stele Michelin din Irlanda şi Belgia.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe alephnews.ro
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro













