Muzeele tanjesc dupa donatiile private

Postat la 08 februarie 2010 20 afişări

Muzeele sustinute cu banii guvernelor europene incep sa priveasca tot mai insistent spre modelul american, in care donatiile private pun la adapost curatorii de efectele crizei economice asupra bugetelor de stat. Dar aceasta inseamna, spun unii, si aglomerarea excesiva a galeriilor si trecerea artei intr-o zona intens comerciala.

Ministrul culturii al cabinetului conservator britanic din umbra, Jeremy Hunt, a promis ca va introduce "o cultura a filantropiei dupa model american" daca Tory vor ajunge la putere la proximele alegeri. Vorbind la jumatatea lunii trecute la o conferinta despre arte la Londra, Hunt a previzionat "o era de aur" a scutirilor de taxe care sa incurajeze donatiile private si sa ajute la reducerea cheltuielilor guvernamentale.

"Cred in finantarea venita de la stat", a asigurat el publicul foarte probabil sceptic, "dar suntem favorabili unui model de finantare mixta pentru domeniul artelor". El a adaugat ca omologul sau de la finante din acelasi cabinet din umbra, George Osborne, este de acord cu viziunea sa.

La Paris, in decembrie trecut, Centrul Pompidou a fost inchis de o greva care a durat peste doua saptamani, iar alte muzee timp de cateva zile, dupa ce presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat ca vrea sa reduca sprijinul acordat artelor si culturii. El a propus reduceri in tot aparatul bugetar, unde posturile sunt ocupate pe viata si pensiile sunt generoase; aici intra si institutii ca Muzeul Luvru, Palatul Versailles si Biblioteca Nationala. Planul lui Sarkozy este ca un singur angajat sa inlocuiasca doi altii care ies la pensie. Sindicatul de la Centrul Pompidou estimeaza ca muzeul va pierde in urmatorul deceniu circa 200 de locuri de munca, drept urmare a acestui plan. Muzeele franceze ar trebui sa stranga bani din donatii daca vor sa supravietuiasca pe viitor. Pe scurt, sa americanizeze sistemul, asa cum propune Hunt in Marea Britanie.

Didier Alaime, care reprezinta in negocierile cu Ministerul Culturii Confederatia Generala a Muncii, cea mai mare uniune sindicala a tarii, spunea recent: "Cu cat sectoarele publice sunt mai dependente de finantarea privata, cu atat creste riscul ca ele sa devina vulnerabile la suisurile si coborasurile pietei". Si a adaugat: "Cu cat suntem mai dependenti de finantare din afara, cu atat mai putin controlam ce politici anume sunt finantate".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lifestyle,
muzee,
donatii
/special/muzeele-tanjesc-dupa-donatiile-private-5483532
5483532
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.