City in ceata

Postat la 16 decembrie 2008 8 afişări

City, centrul financiar al Londrei, a fost motorul si simbolul indelungatului boom al economiei londoneze si britanice. Dar in timp ce Marea Britanie se confrunta cu cea mai mare rata a somajului din ultimul deceniu, City sufera nu doar de o pierdere de locuri de munca, ci si de prestigiu.

 

Banci care in urma cu un an isi pregateau strategii sa profite de boom-ul investitional mondial se intrec acum sa stranga cureaua, pe masura ce cresterea economica mondiala pare ca a ajuns intr-un punct mort. In acelasi timp, bancile - de la UBS la Citigroup, de la Goldman Sachs si Royal Bank of Scotland la Merrill Lynch si HSBC - sunt condamnate de un public ce acuza cultura riscului excesiv, promovata de ele, ca ar fi stat la baza actualei crize financiare.

 

“City este simbolul lacomiei”, spune Geraint Anderson, un fost bancher la Dresdner Kleinwort, al carui roman, “Cityboy” - o poveste sordida despre excese si malversatiuni in City-ul londonez -, a ajuns best-seller aici. “Cei de aici insala, mint, fac tot ce pot ca sa faca si mai multi bani.”

 

Afirmatiile lui Anderson sunt la fel de teatrale ca si persoana lui, dar dezvaluirile lui despre pacatele bancherilor au avut parte de un public foarte receptiv, atat in City, cat si in afara lui. Economistii prevad ca Londra va pierde circa 62.000 de locuri de munca in sectorul financiar pana la sfarsitul anului viitor, ceea ce ar insemna intoarcerea la numarul de angajati din 1998 - iar aceasta s-ar putea sa fie o estimare optimista.

 

Norii negri din City contribuie si la scaderea economica a Marii Britanii. In total, numarul britanicilor care primesc indemnizatii de somaj a crescut in octombrie cu cel mai rapid ritm din ultimii 16 ani, ajungand la 980.900 de persoane. “Este cea mai grava situatie cu care ne-am confruntat”, spune Stuart Fraser, unul dintre oficialii din City. “Avem de-a face cu o pierdere a increderii in serviciile financiare. Trebuie sa ne reconstruim reputatia.”

 

Inainte de aceasta, totusi, se pune problema ce-i de facut cu un numar crescand de bancheri ramasi someri, o situatie care se dovedeste pe zi ce trece tot mai dificila.

 

“Vremurile de acum mi se par istovitoare”, spune un fost executiv de la o mare banca de investitii din Londra, care a fost dat afara la inceputul acestei luni. “In asemenea conditii, cred ca ar fi prostesc sa ma duc intr-un alt post din City.” El a refuzat sa-si dea numele, pentru ca inca se afla in negocieri cu privire la compensatiile financiare de la fostul lui loc de munca si nu a dorit sa-si irite fostul angajator - si nici pe cei potentiali.

 

Multi dintre bancherii dati afara insista ca inca isi mai pot gasi de lucru in sectorul financiar in ciuda faptului ca zone altadata infloritoare, precum obligatiunile cu venit fix, produse derivate si finantarea com­paniilor, sufera pierderi record. “E la fel ca in cazul minerilor din anii ‘80”, spune Shaun Springer, directorul firmei de recrutare de executivi Napier Scott, referindu-se la inchiderea masiva a minelor nerentabile in acea perioada. “Unele parti din aceste industrii pur si simplu nu mai exista.”

 

Toate centrele financiare sunt afectate de criza globala, dar in cazul Londrei, rasturnarea de situatie este cu atat mai pregnanta. Nu cu mult timp in urma se scriau articole despre cum Londra va inlocui New Yorkul din postura de centru al finantelor mondiale.

 

Intr-adevar, in ultimii ani, toate marile banci de investitii au infiintat sau si-au extins aici activitatile de tranzactii in nume propriu cu actiuni si cu produse de finantare structurata. Cei mai buni traderi internationali ai Goldman Sachs lucrau la Londra. Creierul operatiunilor care au dus la implicarea dezastruoasa a Merrill Lynch in zona obligatiunilor colateralizate a venit tot dinspre Londra. Acum, ambele companii dau inapoi in mod agresiv. Goldman a inceput sa faca reduceri care vor afecta 10% din cei 32.500 de angajati. Merrill se asteapta sa piarda multe mii de locuri de munca in urma fuziunii sale cu Bank of America.

 

Un recrutor de la o importanta firma de plasare a fortei de munca spune ca marele lui cosmar este cand inca un trader de certificate ipotecare il suna si-i cere sa-i gaseasca o slujba. “Ce pot sa-i spun”, se intreaba specialistul, care a cerut sa ramana anonim, ca sa nu-si jigneasca clientii. “Ca nu-l mai vrea nimeni?” In multe cazuri, asa si este. Dar traderii si bancherii care s-au imbogatit in ultimii ani nu sunt inca pregatiti sa suporte un asemenea raspuns.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criza,
international,
economie,
somaj,
Marea Britanie
/special/city-in-ceata-3665131
3665131
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.