Real estate. Real talk.

Oraşele vedetă în imobiliarele româneşti

9 iul 2022

Nu doar Bucureştiul trece printr-o efervescenţă când vine vorba despre dezvoltarea sectorului imobiliar, şi  alte oraşe mari din ţară atrag deopotrivă noi investitori - datorită infrastructurii, potenţialului turistic sau companiilor aflate în căutare de resursă umană ce îşi deschid noi birouri. Ce se vede în real estate, dincolo de Capitală?

 

 

„Timişoara atrage aproape 1 miliard de euro investiţii per total, în toate segmentele pieţei; judeţul Timiş atrage aceste investiţii datorită conexiunii excelente cu coridoarele paneuropene, astfel încât vedem aici foarte multe unităţi de producţie, zona fiind unul dintre polii investiţiilor în imobiliare anul acesta, a descris Despina Ponomarenco, preşedintaBREC (Bucharest Real Estate Club), în cadrul unui webinar Real Estate. Real Talk, realizat de Storia.ro în parteneriat cu Business MAGAZIN. 

Potrivit ei, urmează dezvoltări rezidenţiale adiacente acestor investiţii, iar un exemplu în acest sens este oraşul Iaşi, unde există investiţii programate în proiecte de birouri şi retail ce se vor întinde pe suprafeţe de peste 65.000 de mii de metri pătraţi, precum şi într-un număr de 5.000 de apartamente în diverse ansambluri, ce vor fi finalizate în 2024. 

 

Braşovul începe o nouă etapă de dezvoltare, ţinând cont de finalizarea noului aeroport internaţional, care este prevăzută pentru acest an: „Localizarea strategică a acestui oraş şi potenţialul turistic determină noi investiţii, iar din datele noastre, la finalul anului trecut, acesta avea aproximativ 2.500 de apartamente în construcţie”.  

 

În ceea ce priveşte oraşul Cluj-Napoca, după o perioadă în care a atras cele mai multe investiţii, acesta trece acum printr-o etapă de stagnare: „Au crescut foarte mult preţurile terenurilor, astfel încât nu vedem un număr atât de mare de proiecte noi, mai ales că a fost un oraş foarte activ pe segmentul de office. În schimb, ce vedem pe sectorul rezidenţial este un număr extrem de mare de dezvoltatori care investesc în apartamente şi, din datele noastre, sunt undeva la 5.000 de apartamente prevăzute pentru livrare în perioada 2022-2024”.  

 

Constanţa a atras investiţii cu precădere pe segmentele retail şi logistic, iar în ultimul timp este ţinta investitorilor rezidenţiali, atât în oraş, cât şi în staţiunile de pe litoral, pe segmentele locuinţelor de vacanţă. „Peste 7.000 de apartamente sunt în lucru în acest moment sau vor fi lansate în perioada următoare. Există un apetit al investitorilor pentru apartamente de vacanţă, atât în Mamaia, cât şi în zona Neptun-Olimp. Când piaţa se maturizează, se diversifică, clienţii caută şi o a doua locuinţă, iar acestea sunt şi bune oportunităţi de investiţii.” Observăm astfel că este în creştere în astfel de oraşe trendul în care clienţii care cumpără apartamente, le folosesc o săptămână-două, iar apoi le închiriază. „Investiţiile în imobiliare sunt o investiţie destul de uşor de înţeles, este palpabilă. Pentru alte investiţii, cum ar fi cele pe bursă şi criptomonede, este nevoie de cercetări mai multe, de o bună cunoaştere a domeniului, precum şi de un apetit mult mai mare pentru risc. Investiţiile în imobiliare sunt câştigătoare, pe de o parte, pentru că reprezintă o bună modalitate de a economisi şi pentru că s-a dovedit în timp că, per total, imobiliarele îşi apreciază valoarea.”

 

Astfel, se va accentua şi trendul achiziţiilor celei de a doua locuinţe în scop investiţional, atât pe litoral, cât şi în zonele montane, dar şi în pieţe mai exotice, în afara graniţelor – cum ar fi, de pildă, oraşul Dubai. „Este o piaţă clar mult mai scumpă, dar acolo evoluţia este spectaculoasă. Ştim că sunt români care investesc şi pe piaţa respectivă şi cumpără locuinţe sub acelaşi concept. Pot locui şi folosi locuinţa respectivă timp de o lună pe an, iar dezvoltatorul se ocupă de tot ce înseamnă administrare, chirii, property management pentru respectivul apartament.”

Citiţi mai multe despre perspectivele de dezvoltare a pieţei imobiliare în 2022, precum şi despre evoluţia preţurilor în sectorul rezidenţial, în celelalte articole rezultate webinarului Real Estate. Real Talk by Storia.ro, care a avut-o ca invitată pe Despina Ponomarenco, preşedinte al asociaţiei Bucharest Real Estate Club (BREC). 

Storia.ro e platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri din piaţă – peste 200.000. Lansată de OLX, aceasta primeşte peste 5 milioane de vizite lunar, putând fi accesată atât de pe desktop, cât şi prin aplicaţiile de iOS şi Android. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniştilor pentru a identifica cea mai bună soluţie de credit ipotecar şi nu numai.

 

 

 

O campanie Business Magazin si   

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.