Real estate. Real talk.

La ce să fii atent când îţi cumperi o locuinţă? Sfaturile unuia dintre consultanţii cu cea mai mare experienţă pe piaţa rezidenţială

25 ian 2022 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Contează în ce perioadă a anului iei decizia de a-ţi cumpăra o locuinţă? Care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ţii cont înainte de a da banii pe o casă sau un apartament? Cum ştii dacă preţul cerut de dezvoltator sau proprietar este cel corect?

Sunt câteva dintre întrebările pe care, cu siguranţă, orice potenţial cumpărător de locuinţă care se află în pragul achiziţiei şi le pune cu teamă şi cu multă incertitudine.

Gabriel Voicu, vicepreşedintele companiei de consultanţă imobiliară SVN România şi unul dintre consultanţii cu cea mai mare experienţă pe piaţa rezidenţială, a răspuns la aceste întrebări în cadrul celui mai recent webinar Real Estate. Real Talk, realizat de Storia.ro în parteneriat cu Business MAGAZIN.

„Locuinţa o cumperi când ai o nevoie reală şi o poţi satisface financiar. Nu contează când anume faci achiziţia. Trebuie să cumperi când simţi că ai găsit locuinţa potrivită pentru tine. Nu există un sezon potrivit sau un an mai bun ca altul. Nu vom mai avea fluctuaţiile pe care le-am văzut în 2009-2010 şi nici fluctuaţii de la toamnă la iarnă nu vedem”, a spus Gabriel Voicu.

O etapă extrem de importantă din procesul de achiziţie o reprezintă documentarea, peste care nici un viitor cumpărător nu ar trebui să sară. Câteva criterii – precum renumele dezvoltatorului, al constructorului, zona în care se află casa sau apartamentul, calitatea construcţiei, finisajele folosite, facilităţile disponibile – sunt primordiale pentru bunăstarea vieţii de locuitor în viitorul cămin.

„Unele criterii sunt subiective, dar toată lumea trebuie să fie atentă de la cine cumpără şi cine construieşte. Sunt şanse reduse, spre zero, să ai probleme cu un imobil construit de o companie mare, cu renume. În plus, clienţii trebuie să fie cât se poate de atenţi şi la detalii precum finisajele sau izolaţia termică. Sunt extrem de importante.”

În situaţia în care cumpărătorul nu are expertiză în zona construcţiilor şi nu îşi poate da seama de calitatea lucrărilor, există oricând opţiunea de a apela la un specialist care să verifice calitatea construcţiei. În cazul unui imobil cumpărat în stadiul de proiect, procesul de construcţie poate fi urmărit pas cu pas în evoluţie.

În ceea ce priveşte preţul, şi aici documentarea este foarte importantă, iar Gabriel Voicu a oferit câteva ponturi pentru cei aflaţi în această etapă.

„Pentru a analiza preţul corect, trebuie să faci research (cercetare, documentare – n. red.). Faci o comparaţie cu ce mai poţi cumpăra la acelaşi preţ. Pe scurt, iei preţul de la concurenţa directă, preţul altor dezvoltatori din zonă sau al apartamentelor vechi, cu aceleaşi caracteristici. Diferenţa între cele noi şi cele vechi nu văd să fie mai mare de 20%”, a adăugat Gabriel Voicu.

Pentru cei care ezită între a-şi cumpăra un apartament şi a-şi construi o casă de la zero, vicepreşedinţele SVN România atrage atenţia că achiziţia unui teren şi ridicarea unei case sunt procese anevoioase, care nu se potrivesc tuturor oamenilor. Nu e un proces facil oricui să construiască o casă, aşa că sfatul este ca aceia care preferă confortul să opteze pentru un apartament mai degrabă decât pentru o casă pe pământ.

 

Citiţi mai multe despre tendinţele de pe piaţa rezidenţială şi evoluţia preţurilor la locuinţe în 2022 în celelalte articole rezultate în urma webinarului Real Estate. Real Talk by Storia.ro, care l-a avut ca invitat pe Gabriel Voicu, vicepreşedintele companiei de consultanţă imobiliară SVN România.

Storia.ro e platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri din piaţă – peste 200.000. Lansată de OLX, aceasta primeşte peste 5 milioane de vizite lunar, putând fi accesată atât de pe desktop, cât şi prin aplicaţiile de iOS, Android şi HUAWEI. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniştilor pentru a identifica cea mai bună soluţie de credit ipotecar.

O campanie Business Magazin si   

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.