Real estate. Real talk.

De ce nu sunt mulţumiţi românii de locuinţele cumpărate?

20 dec 2022

Potrivit studiilor Storia.ro, 31% dintre proprietarii români ajung să îşi regrete achiziţia imobiliară, comparativ cu 20% media la nivel european. Viciile de construcţie, vecinii gălăgioşi sau un cartier nepotrivit pentru nevoile lor se numără printre motive. Ce e de făcut?

„Vecinii sunt într-adevăr menţionaţi, care poate nu sunt cei mai prietenoşi, liniştiţi sau aşa cum şi-i doresc noii locatari. Apoi, sunt menţionate viciile în construcţie, calitatea finisajelor, problemele legate de izolaţia termică şi fonică şi tot felul de alte aspecte care ţin de locuinţa efectivă”, a spus Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro şi OLX Imobiliare în cea mai recentă ediţie a webinarului Real Estate. Real Talk realizat de Storia.ro în parteneriat cu Business Magazin, referindu-se la nemulţumirile românilor în materie de locuinţe cumpărate.

Ea punctează că printre motivele prin care proprietarii români ajung să îşi regrete decizia de achiziţie a unui imobil se numără faptul că nu suntem suficient de informaţi în ceea ce priveşte procesul de achiziţie a unei locuinţe şi ce presupune acesta, astfel încât să fim mulţumiţi pe termen lung cu alegerea noastră. Dacă în anumite pieţe, cumpărătorii au chiar posibilitatea de a testa apartamentul respectiv, în România o informare cât mai bună este soluţia. „Putem cel puţin să facem mai multe vizite în locuinţa pe care ne gândim să o cumpărăm în diferite momente ale zilei sau ale săptămânii, astfel încât să ne dăm seama cum e într-adevăr să locuim acolo”, crede Monica Dudău.

De asemenea, un reper important poate fi acum Indexul T.R.A.I, lansat de Storia.ro recent, care analizează calitatea vieţii din cartierele României.

„Indexul acesta poate fi doar un criteriu dintre multe altele la care ne uităm când achiziţionăm o locuinţă. Din punctul meu de vedere, ce ar mai ajuta este să ne facem o listă de criterii non-negociabile şi criterii negociabile, să verificăm situaţia din piaţă, care sunt preţurile, raportate la bugetul nostru şi, dacă nu sunt în concordanţă cu acestea, să ne reîntoarcem la criteriile noastre şi să ni le ajustăm. De asemenea, cred că e nevoie să vorbim mai des cu specialişti când vine vorba de alegerea unei locuinţe”, a spus Monica Dudău. 

În ceea ce priveşte folosirea propriu-zisă a platformei Storia.ro, Monica Dudău recomandă folosirea mai multor filtre, în acord cu nevoile cumpărătorului: „Am observat că avem această teamă în general să nu pierdem ofertele bune din piaţă şi atunci aplicăm foarte puţine filtre. Ne uităm la preţ, ne uităm la locaţie, tip de proprietate, număr de camere şi cam atât. Noi avem foarte multe filtre care pot să reflecte foarte bine stilul de viaţă pe care vrei să-l ai într-o locuinţă, aşa că celor care vor să îşi uşureze munca de căutare le-aş recomanda să folosească mai mult aceste filtre şi poate să identifice şi un agent imobiliar profesionist care să-i ajute să identifice anunţurile cele mai bune pentru ei.”

Sfatul ei pentru cei care îşi caută acum o locuinţă? „Ce le-aş recomanda cumpărătorilor şi chiriaşilor este să îşi acorde timp pentru luarea unei decizii. De multe ori suntem entuziasmaţi atunci când pornim în procesul acesta de căutare a unei case şi putem să fim influenţaţi poate prea mult de emoţiile noastre – astfel că nu ne mai uităm la anumite dezavantaje pe care o proprietate poate le are. Iar profesioniştilor în imobiliare le-aş recomanda să îmbrăţişeze transparenţa şi aplecarea către datele care se conturează în piaţă în acest moment.”

Citiţi mai multe despre  rezultatele indexului T.R.A.I, precum şi despre felul în care poate acesta influenţa piaţa imobiliară în următoarele articole rezultate webinarului Real Estate. Real Talk by Storia.ro, care a avut-o ca invitată pe Monica Dudău, Marketing Manager al Storia.ro şi OLX Imobiliare. 

Storia.ro e platforma de  imobiliare cu  cele mai multe anunţuri din piaţă, putând fi accesată atât de pe desktop, cât şi prin aplicaţiile de iOS şi Android. Storia.ro îşi propune să îi ajute pe români în găsirea acelei case pe care o pot transforma în acasă. Repede, uşor, informat, prin intermediul unei platforme complexe, ce răspunde tuturor cerinţelor din piaţă şi simplifică, totodată, procesul de căutare. În 2022, Storia.ro a lansat T.R.A.I. Index, o iniţiativă ce vine în întâmpinarea unor nevoi încă neacoperite ale românilor în găsirea unei locuinţe: standardul de viaţă, dincolo de cei 4 pereţi ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialişti, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, varietatea punctelor de interes şi costul mediu pe metru pătrat, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în  parte.

 

 

 

O campanie Business Magazin si   

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.