Real estate. Real talk.

De ce este nevoie de o lege a agentului imobiliar în România?

17 mar 2023

Un subiect aproape tabu în real estate-ul românesc, Legea Agentului Imobiliar începe să prindă contur odată cu dezbaterea Proiectului în Parlament. Care este rolul acestei legi şi ce schimbări ar putea aduce pieţei preferate a românilor?

„Avem nevoie de o schimbare importantă de paradigmă, astfel încât şi cumpărătorii, chiriaşii şi proprietarii, dar şi clienţii, să se simtă în siguranţă şi să vadă acea valoare pe care o aducem şi noi ca profesionişti, să ne mândrim cu profesia pe care o avem”, a spus David Grigorescu, fost preşedinte al Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România (APAIR) şi proprietar al Zoom City Imobiliare, în cea mai recentă ediţie a webinarului Real Estate. Real Talk realizat de Storia.ro în parteneriat cu BUSINESS Magazin. 

APAIR, o asociaţie înfiinţată în anul 2009 de mai mulţi agenţi imobiliari care şi-au dorit o schimbare a standardelor de practică în domeniu, are ca scop principal protejarea dreptului de proprietate în România, inclusiv când vine vorba de reglementări ce ţin de de real estate şi de creşterea standardelor de practică prin educaţie şi printr-un cod etic similar celui existent în Statele Unite. Unul dintre cele mai importante demersuri ale APAIR, alături de ABI şi CEIR, care este, totodată, unul dintre subiectele intens discutate în perioada aceasta în real estate-ul românesc, ţine de proiectul Legii Agentului Imobiliar. 

Potrivit lui Grigorescu, necesitatea unei astfel de legi a apărut în contextul în care, dintre majoritatea breslelor conectate cu cea a construcţiilor (undeva în jur de 15 bresle), meseria agentului imobiliar a rămas singura care nu este reglementată. „Dacă vorbim despre cadastrişti, ei sunt reglementaţi, evaluatorii sunt reglementaţi, inclusiv auditorii energetici sunt reglementaţi, nu mai vorbesc despre restul profesiilor liberale. Agentul imobiliar a rămas puţin la urmă şi credem noi că este momentul cel mai prielnic, după ce am crescut ca breaslă în ultimii 30 de ani, să avem o lege care să aducă transparenţă în primul rând publicului larg, care să clarifice standardele profesionale, să stabilească obligaţiile unui profesionist în domeniul imobiliar, cât şi drepturile acestuia. De asemenea, o astfel de lege va proteja consumatorii, fie ei clienţi, terţi, persoane implicate în tranzacţii, în vederea unei pieţe cât mai sănătoase.”

De-a lungul timpului au existat mai multe încercări de reglementare a profesiei în trecut – însă Grigorescu consideră că proiectul a ajuns acum în varianta ideală ca urmare a maturităţii şi specialiştilor din industrie, care s-au aşezat la masa discuţiilor, au gândit unitar şi au pus interesul consumatorului pe primul loc. 

De ce este însă necesară o astfel de lege? În lipsa unei legi dedicate, absolut oricine poate deveni, de pildă, agent imobiliar prin simpla înfiinţare a unei firme la Registrul Comerţului şi a unei declaraţii pe propria răspundere de respectare a normelor în vigoare. „Dacă ne uităm la orice profesie liberală, în schimb, o să vedem că lucrurile acestea nu sunt posibile. De ce? Pentru că, în orice profesie liberală vrea să intre cineva, este nevoie să urmeze câţiva paşi sănătoşi, absolut necesari şi abia după aceea să interacţioneze cu consumatorii, clienţii din domeniul respectiv”, explică David Grigorescu. De asemenea, în lipsa unei astfel de reglementări, nu există un registru care să ţină evidenţa profesioniştilor în domeniu. 

Un aspect important ce ţine de promulgarea acestei legi ţine şi de educaţia agenţilor imobiliari din România. „Dacă eşti activ pe piaţa muncii, în orice profesie, sunt anumite aspecte specifice profesiei respective pe care n-ai de unde să le ştii, poţi să le înveţi experimentând cu clienţii tăi. Varianta ideală este să le înveţi într-o şcoală acreditată, astfel încât atunci când deja interacţionezi cu consumatorii şi cu clienţii, tu deja să performezi şi să aduci valoarea acelor clienţi.” Faptul că astfel de măsuri au lipsit până acum s-a oglindit şi în nemulţumirea unora dintre clienţi faţă de profesia aceasta şi deficitul de încredere acordat uneori breslei per ansamblu. 

Or, această lege vine şi cu responsabilizarea agenţilor, pentru că aceasta nu oferă doar drepturi, ci şi obligaţii – iar în cazul în care cineva nu respectă obligaţiile stabilite prin lege, vor exista sancţiuni. 

Citiţi care sunt măsurile propuse prin noua Lege a Agentului Imobiliar, precum şi despre felul în care poate acesta influenţa piaţa imobiliară în următoarele articole rezultate webinarului Real Estate. Real Talk by Storia.ro, care l-a avut ca invitat pe David Grigorescu, fost preşedinte al Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România (APAIR) şi proprietar al Zoom City Imobiliare. 

Storia.ro e platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri din piaţă, putând fi accesată atât de pe desktop, cât şi prin aplicaţiile de iOS şi Android. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniştilor pentru a identifica cea mai bună soluţie de creditare. Storia.ro îşi propune să îi ajute pe români în găsirea acelei case pe care o pot transforma în acasă. Repede, uşor, informat, prin intermediul unei platforme complexe, ce răspunde tuturor cerinţelor din piaţă şi simplifică, totodată, procesul de căutare. În 2022, Storia.ro a lansat T.R.A.I. Index, o iniţiativă ce vine în întâmpinarea unor nevoi încă neacoperite ale românilor în găsirea unei locuinţe: standardul de viaţă, dincolo de cei 4 pereţi ai casei. T.R.A.I preia date relevante de la specialişti, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, varietatea punctelor de interes şi costul mediu pe metru pătrat, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.

 

 

O campanie Business Magazin si   

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.