Real estate. Real talk.

Cum a luat naştere noul indicator T.R.A.I, ce îţi poate influenţa decizia de achiziţie a unui apartament?

15 dec 2022

Storia.ro a lansat recent indexul T.R.A.I. cu scopul de a putea orienta deciziile de achiziţie sau închiriere de locuinţe, iar conform acestuia, Aviatorilor, Dorobanţilor şi Primăverii sunt cartierele din Bucureşti cu cel mai bun nivel de trai din România. Care au fost însă motivele lansării acestui index şi care au fost factorii luaţi în calcul pentru stabilirea indexului?

„Uitându-ne în studiile noastre, vedem că practic 31% dintre proprietari ajung să regrete achiziţia imobiliară, comparativ cu 20% media la nivel european. Chiar dacă vorbim despre      probabil cea mai importantă investiţie financiară pe care o facem cei mai mulţi dintre noi într-o viaţă,      n     e pregătim totuşi insuficient pentru această etapă.               itându-ne şi la propriile date de pe platformă, am văzut că locaţia e cel mai important criteriu în continuare atunci când ne căutăm o      locuinţă, iar      d     espre locaţii există foarte puţine date în piaţă” a descris Monica Dudău, Marketing Manager      Storia.ro şi OLX Imobiliare motivele din spatele lansării indexului T.R.A.I, în cea mai recentă ediţie a webinarului Real Estate. Real Talk, realizat de Storia.ro în parteneriat cu Business MAGAZIN. Ea a observat cum, de cele mai multe ori, când ne gândim să ne mutăm într-un cartier nou, vorbim cu oameni cunoscuţi care au locuit sau poate chiar locuiesc în acel moment, în acel cartier şi primim o părere subiectivă     , dar nu prea avem date obiective care să arate nivelul de trai şi calitatea vieţii într-un cartier versus altul. Reprezentanţii Storia.ro şi OLX Imobiliare şi-au propus astfel să acopere acest gol din piaţă. 

 

„Ne-am uitat la ceea ce există şi, de regulă, când vorbim despre standardele de locuire, ne referim      despre nivelul de trai,      un indicator pur economic, care se referă la produsul intern brut mediu pe cap de locuitor. Şi, din punctul nostru de vedere, un astfel de indicator economic nu va reuşi niciodată să reflecte bunăstarea sau sănătatea noastră dată de locuirea într-un cartier versus altul”, a explicat Monica Dudău. 

Astfel, indexul T.R.A.I foloseşte un punctaj de la 1 la 100, care include patru sub-scoruri, fiecare cu o importanţă egală, aşadar, o medie a celor patru subscoruri. „Ne uităm o dată la fluiditatea traficului într-o anumită zonă, iar aceste date sunt luate de la Google Traffic, apoi la punctele de interes dintr-o anumită zonă, fie că vorbim despre magazine, restaurante, facilităţi medicale, şcoli, parcuri etc. prin Google Places. Calitatea aerului este descrisă folosind senzorii Airly, iar când vine vorba despre preţurile din imobiliare, ne-am uitat la propria platformă, Storia.ro, de unde luăm preţul pe metru pătrat raportat la media naţională pentru apartamente şi case.” 

Care sunt rezultatele primului index T.R.A.I?

„Dacă vorbim despre topul general al cartierelor, pot să spun că în acest moment, pe platformă vedem top trei cartiere din nordul Bucureştiului - Aviatorilor, Primăverii şi Piaţa Victoriei. Aceste trei cartiere au scoruri mai joase în ceea ce priveşte fluiditatea traficului, dar înregistrează scoruri destul de bune pentru calitatea aerului şi în special pentru punctele de interes. Au un număr foarte mare de puncte de interes pe metrul pătrat. Dacă ne uităm la ultimele poziţii din clasament, vedem acolo trei cartiere din oraşe diferite - Cărămidari din Călăraşi, centrul Bacăului şi Dorobanţi din Deva.”

În acest moment, există 520 de cartiere pe care le analizează, dar Monica Dudău precizează că adaugă în fiecare săptămână noi cartiere. „Avem date despre mai multe dintre ele, dar vrem să ajungem la un volum suficient de mare de date pe cartier, astfel încât să fim siguri de acurateţea datelor. Proiectul nu se încheie în sine aici, noi îl vedem ca pe un organism viu       care urmează să se dezvolte pe viitor. Cele patru luni pe care le-am investit în acest proiect sunt doar începutul pentru indexul nostru.” 

Citiţi mai multe despre  rezultatele indexului T.R.A.I, precum şi despre felul în care poate acesta influenţa piaţa imobiliară în următoarele articole rezultate webinarului Real Estate. Real Talk by Storia.ro, care a avut-o ca invitată pe Monica Dudău, Marketing Manager al Storia.ro şi OLX Imobiliare. 

Storia.ro e platforma de  imobiliare cu  cele mai multe anunţuri din piaţă, putând fi accesată atât de pe desktop, cât şi prin aplicaţiile de iOS şi Android. Storia.ro îşi propune să îi ajute pe români în găsirea acelei case pe care o pot transforma în acasă. Repede, uşor, informat, prin intermediul unei platforme complexe, ce răspunde tuturor cerinţelor din piaţă şi simplifică, totodată, procesul de căutare. În 2022, Storia.ro a lansat T.R.A.I. Index, o iniţiativă ce vine în întâmpinarea unor nevoi încă neacoperite ale românilor în găsirea unei locuinţe: standardul de viaţă, dincolo de cei 4 pereţi ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialişti, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, varietatea punctelor de interes şi costul mediu pe metru pătrat, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în  parte.

 

 

O campanie Business Magazin si   

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.