Real estate. Real talk.

Care sunt primele lucruri la care trebuie să fii atent când vrei să iei un credit pentru locuinţa visată?

19 iul 2021 Autor: Ioana Matei

„Alegi creditul în funcţie de veniturile disponibile ale familiei. Când ai un credit, trebuie să fii sigur că poţi să îl şi rambursezi fără ca acest credit sau cumpărarea casei respective să se transforme dintr-un vis în coşmar”, a punctat Anca Bidian, CEO al brokerului de credite KIWI Finance, în deschiderea celui mai recent webinar Real Estate. Real Talk realizat de Storia.ro în parteneriat cu Business MAGAZIN. 

Acest aspect trebuie stabilit încă de la început, în funcţie de condiţiile la care clientul se încadrează – abia după stabilirea acestei sume se poate stabili ce imobil poate fi achiziţionat. Or, de cele mai multe ori, clienţii imobiliarelor româneşti procedează exact invers. 

„De multe ori, chiar şi în astfel de perioade, în care cererea solvabilă este mult mai mare decât oferta din piaţă, ordinea este inversată: foarte multe persoane îşi caută casa şi apoi văd dacă pot să o şi cumpere. Principalul criteriu ar trebui să fie confortul pe care îl ai să îţi achiţi după aceea ratele.” 

Anca Bidian subliniază şi că trebuie să ţinem cont de faptul că un credit ipotecar se întinde pe o perioadă lungă de timp, 20-30 de ani: „Atunci când îl obţii, el nu se termină, ci abia începe, trebuie ca atenţia la următorii zeci de ani să fie mărită”. Clienţii trebuie să fie atenţi astfel la tipul de rambursare, la dobânda care li se potriveşte la acel moment (fixă sau variabilă), precum şi la numărul de participanţi la credit fiindcă „Nu întotdeauna mai mulţi înseamnă mai bine”. De asemenea, dacă se califică la o sumă mai mare, este recomandat ca ei să se autopondereze. Este important şi pachetul de asigurări – dacă incomodează sau nu, precum şi cât durează până să poţi să semnezi contractul şi să achiziţionezi casa – iar aici se referă în special la cei care achită precontracte şi află abia apoi dacă sunt eligibili sau nu, situaţie în care pot să rişte pierderea avansului. 

În ceea ce priveşte gradul de îndatorare, BNR a impus o limitare de maximum 40% din veniturile disponibile, care se aplică în majoritatea situaţiilor. În trecut, reglementarea permitea un grad de îndatorare de 50-60% la unele dintre bănci, iar Anca Bidian observă că şi portofoliile din perioada respectivă sunt foarte bune. În prezent, gradul de îndatorare mediu în sistem este de 34%, iar faptul că acesta este mai mic decât limita pieţei indică un element de maturitate şi stabilitate a creditării. 

„Acest grad de îndatorare de 40 la sută este aliniat cu cererea solvabilă. Cererea solvabilă se referă la persoanele care vor să ia un credit pentru casă şi pot să îl şi ia. Iar preţurile sunt aliniate cu puterea de cumpărare, adică aceea de calificare la un credit”, observă Anca Bidian.

De asemenea, ea observă o creştere a economiilor populaţiei în bănci, care ar putea alimenta creşterea cererii: „Popoarele latine în mod cultural nu au economisirea întipărită în gene, dar anul trecut am prins gustul acesteia. Pandemia, printre altele, a accelerat puţin şi comportamentul nostru bun legat de gestionarea banilor dintr-o familie”. 

Citiţi mai multe despre preţurile locuinţelor, dar şi despre felul în care va evolua piaţa rezidenţială în continuare în următoarele articole rezultate în urma webinarului Real Estate. Real Talk by Storia.ro în care Anca Bidian, CEO KIWI Finance, a răspuns celor mai multe dintre nedumeririle clienţilor în materie de creditare.

·       Anca Bidian e CEO KIWI Finance, parte a OLX Group. A fondat prima companie de intermediere credite din România, în 2003, atunci sub denumirea Gemini Consulting, astăzi KIWI Finance. De curând a fost recunoscută cu un Lifetime Achievement în Finance Award la gala Business Arena unde s-au acordat premiile pentru cele mai admirate femei din business.

·       Storia.ro e platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri din piaţă – peste 200.000. Lansată de OLX, aceasta primeşte peste 5 milioane de vizite lunar, putând fi accesată atât de pe desktop, cât şi prin aplicaţiile de iOSAndroid şi HUAWEI. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniştilor pentru a identifica cea mai bună soluţie de creditare.  

 

O campanie Business Magazin si   

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.