Real estate. Real talk.

Care este impactul noilor reguli ale BNR în materie de creditare imobiliară?

11 nov 2021 Autor: Ioana Matei

La mijlocul lunii octombrie, BNR a publicat un proiect de regulament pentru schimbarea condiţiilor de creditare pentru unele credite de investiţii imobiliare, în care principala măsură presupune modificarea avansului în cazul achiziţiei unei locuinţe, atunci când vorbim despre o locuinţă cumpărată în scop investiţional. Care este impactul acestei măsuri asupra pieţei imobiliare?

„Banca Naţională reglementează câteva condiţii pentru creditele de investiţii imobiliare prin care, dacă o persoană cumpără un imobil în alt scop decât acela de locuinţă de familie sau de locuinţă permanentă, atunci va avea alte condiţii de creditare şi anume, plata unui avans mai mare: în loc de 15%, va plăti 25%”, explică Anca Bidian, CEO al brokerului de credite KIWIFinance, în cadrul celui mai recent webinar Real Estate. Real Talk realizat de Storia.ro în parteneriat cu Business MAGAZIN. 

Din punctul ei de vedere, schimbările nu sunt semnificative, iar acesta este un pas firesc în direcţia maturizării pieţei imobiliare. „Opinia mea personală este că aceste decizii au venit acum pentru că piaţa imobiliară este foarte efervescentă în cerere, în număr de tranzacţii, iar atunci, desigur că putem să o privim ca pe o măsură anticiclică, care nu face decât să tempereze un risc de încălzire.”

Anca Bidian observă că piaţa imobiliară de acum este una extrem de echilibrată, în contextul în care cererea şi oferta se întâlnesc, adică indicele de accesibilitate pentru veniturile medii întâlneşte oferta pentru veniturile medii: „O familie cu venituri medii de exemplu poate să acceseze fără probleme un credit cu care să îşi cumpere o locuinţă de 130.000 - 140.000 de euro. Prin urmare, avem un indice de accesibilitate aflat într-o zonă de echilibru, ceea ce permite un anumit număr de tranzacţii”.

Astfel, discuţiile despre un posibil boom imobiliar şi comparaţiile cu criza anterioară nu sunt justificate. „O piaţă supraîncălzită nu este dată de valoarea absolută a imobilelor, ci de viteza de creştere a preţurilor. Or, noi am avut o viteză de creştere în linie cu creşterea veniturilor. Mai mult decât atât, viteza de creştere a veniturilor din ultimii ani a fost mai mare decât viteza de creştere a preţurilor imobilelor, drept urmare acest pericol nu există.”

Ea explică şi că piaţă imobiliară matură are doi vectori de acţiune: preţul, dar şi numărul de tranzacţii. Când sunt emoţii în piaţă - cum ar fi de pildă cele generate de creşterea preţului pentru materialele de construcţii, nu scad preţurile din piaţa imobiliară, ci scade numărul de tranzacţii. „De aceea, orice comparaţie cu anii 2008-2009 nu îşi are sensul, fiindcă nimic nu mai este la fel ca atunci. Nici stadiul pieţei imobiliare, care era pur speculativă în acel moment, versus situaţia de acum; banii erau şi atunci mulţi în piaţă, dar erau bani speculativi, pe când acum, principala cerere vine de la clasa medie, de la oameni cu venituri medii, ceea ce este un mare câştig.”

Prin urmare, Anca Bidian observă că măsura BNR are ca scop normalizarea avântului din partea cererii şi nu crede că va influenţa numărul sau preţul tranzacţiilor viitoare. În ceea ce priveşte segmentul micilor investitori, al persoanelor care îşi cumpără o a doua sau o a treia locuinţă în scop investiţional, acesta a crescut în ultimii ani. Majoritatea cumpără mai ales apartamente, în oraşe mari, atractive, unde prima intenţie este pentru închiriat. „Segmentul din această zonă care a crescut cel mai mult este cel al românilor cu venituri din străinătate care cumpără în România, segment care a înregistrat timp de doi ani consecutiv o creştere de 50% an la an a cererii”, observă CEO-ul KIWI Finance. 

Conform datelor de la BNR, numărul celor care au credite active pentru proprietăţi care nu sunt declarate ca locuinţe principale este de aproximativ 70.000.

„Persoanele care decid să cumpere în scop investiţional sunt persoane cu venituri peste medie, care îşi permit să cumpere casa şi să o întreţină, nu sunt persoane cu venituri la limită. Aceste persoane au dobândit şi o disciplină financiară, pot să îşi gestioneze mai riguros bugetul familiei, am văzut în ultimii doi ani că au crescut economiile populaţiei în bănci - sunt multe persoane care au simţit gustul economiei, iar toate acestea ne determină să credem că: suntem pe drumul spre maturizare pe are îl spuneam şi acesta este şi un drum sănătos.”

Astfel, măsurile de la BNR, chiar dacă iniţial nu au fost date anticiclic, au efecte anticiclice: „Efectele anticiclice, aşa cum spune şi guvernatorul BNR, înseamnă să nu pedalăm la vale. Când totul creşte, ai nişte măsuri care accelerează creşterea, de care nu ai nevoie. O creştere sănătoasă, în paşi corelaţi cu restul indicatorilor macroeconomici dintr-o ţară, îţi asigură un echilibru al pieţei imobiliare”. 

Citiţi mai multe despre evoluţia pieţei imobiliare în România, în contextul de piaţă actual, dar şi ca urmare a noilor reglementări stabilite de BNR, ce vor fi implementate anul viitor, în următoarele articole rezultate în urma webinarului Real Estate. Real Talk by Storia.ro, care a avut-o ca invitată pe Anca Bidian, CEO al brokerului de credite KIWI Finance.

Storia.ro e platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri din piaţă – peste 200.000. Lansată de OLX, aceasta primeşte peste 5 milioane de vizite lunar, putând fi accesată atât de pe desktop, cât şi prin aplicaţiile de iOS, Android şi HUAWEI. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniştilor pentru a identifica cea mai bună soluţie de credit ipotecar.

 

 

 

O campanie Business Magazin si   

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.