Gabriel Chiţu, consultant, Ascendis: De ce nu e suficient doar să înveţi de la ceilalţi, ci să înveţi împreună cu ceilalţi!

Autor: Gabriel Chiţu Postat la 05 iunie 2024 218 afişări

Gabriel Chiţu, consultant, Ascendis: De ce nu e suficient doar să înveţi de la ceilalţi, ci să înveţi împreună cu ceilalţi!

Oamenii învaţă de la alţi oameni. Cred cu tărie că acest principiu va dăinui mult timp de-acum încolo, cu tot impactul pe care inteligenţa artificială l-ar putea avea asupra industriei de training. Învăţăm mai bine împreună pentru că primim feedback rapid, avem perspective diferite, ne susţinem reciproc şi ne inspirăm unii de la alţii, ceea ce ne stimulează gândirea critică şi ne ajută să construim relaţii. Aceasta este concluzia cu care am plecat săptămâna trecută de la Association for Talent Development (ATD) 2024 Conference din New Orleans, cel mai mare eveniment din lume dedicat dezvoltării profesionale, care a reunit peste 10.000 de profesionişti în HR şi Learning & Development la nivel global.

Câteva dintre tendinţele în HR împărtăşite de profesioniştii la nivel global s-au referit la: adoptarea inteligenţei artificiale de către angajaţii din sfera de resurse umane şi învăţare - dezvoltare, învăţarea bazată pe neuroştiinţă, microlearning, adaptarea la schimbare, growth mindset, siguranţa psihologică, storytelling în era digitală, diversitatea şi incluziunea, dezvoltarea inteligenţei emoţionale, alinierea Learning & Development cu obiectivele de business, tranziţia HR-ului de la centru de cost la centru de profit, diverse modele de leadership şi, în general, cum să combini aceste teme pentru dezvoltarea unei strategii şi a unei culturi bazate pe învăţare continuă în organizaţie.

Viitorul dezvoltării profesionale este strâns legat de evoluţia tehnologiei, însă factorul uman rămâne principalul catalizator al învăţării. Am identificat cinci tendinţe care vor contura modul în care se va face învăţarea în următorii ani, care pot fi de folos profesioniştilor din resurse umane şi din Learning & Development:

1. În epoca inteligenţei artificiale, nu mai există „business as usual”, iar organizaţiile au nevoie să adopte strategii responsabile pentru integrarea AI (artificial intelligence), accentuând rezilienţa, inovaţia şi îmbunătăţirea continuă, pentru a transforma maşinile din simple unelte în parteneri de echipă. Un exemplu de bună practică în integrarea AI în HR este utilizarea de către organizaţii a unui sistem AI pentru recrutare, care analizează CV-urile şi scrisorile de intenţie, eficientizând procesul de selecţie şi asigurând diversitatea şi echitatea în angajare.

2. AI-ul nu este uman, dar storytelling-ul este. Folosiţi AI pentru treburile „organizatorice” din training (generarea unei agende, a unor scenarii de lucru, texte pentru invitaţii etc.) şi câştigaţi astfel timp ca să adăugaţi acel „human touch” esenţial: poveşti autentice şi emoţionante care fac învăţarea memorabilă şi relevantă. În sesiunile de la sală, fiecare are o poveste de spus. Amintiţi-vă, învăţarea este şi va rămâne socială.

3. Eliminaţi orice urmă de balast din training şi concentraţi-vă doar pe ceea ce contează: transformaţi învăţarea în creştere reală a competenţelor cheie,  menţineţi energia ridicată, dezvoltaţi programe prin care participanţii voştri să poată împărtăşi între ei cele mai bune practici, fiţi prezenţi în momentele cheie din business şi învăţaţi voi înşivă continuu.

4. Faceţi tranziţia de la o abordare reactivă la o abordare proactivă în HR şi L&D. Nu aşteptaţi să fiţi solicitaţi de către stakeholderii voştri din business atunci când au nevoie, solicitaţi-i voi primii pentru a-i ajuta să-şi conştientizeze nevoile din timp şi oferiţi-le programe de învăţare şi dezvoltare specifice pentru a acoperi aceste nevoi.

5. Profesioniştii L&D şi HR ar putea să valorifice tendinţele recente din cercetarea creierului, cum ar fi, de exemplu neuro-agility (concept care se concentrează pe optimizarea elementelor care cresc uşurinţa, viteza şi flexibilitatea cu care oamenii gândesc, învaţă şi procesează informaţii), pentru a înţelege mai bine interacţiunile sociale din cadrul echipelor şi a le oferi programe de training mai eficiente şi personalizate pe nevoile reale ale acestora.

Indiferent de impactul tehnologiei asupra învăţării, un lucru este cert: să învăţăm de la ceilalţi este un lucru bun, dar să învăţăm împreună cu ceilalţi, este excepţional.


Gabriel Chiţu este consultant şi facilitator în cadrul companiei de training şi consultanţă în domeniul dezvoltării profesionale Ascendis şi are peste 25 de ani de experienţă. A livrat peste 20.000 de ore de workshop-uri în peste 40 de locaţii din Europa, Middle East şi Africa, începând cu primul său workshop din 1998.    ■

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Opinie,
hr,
training,
consultant,
profesionisti,
tendinte

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.