Comenteaza cu Dorin si Ionut: Iti place Avatar?

Postat la 18 ianuarie 2010 96 afişări

Banalitate sau geniu? Capodopera sau furaciune? Avatar, cel mai recent film al alui James Cameron, regizorul responsabil pentru filme precum Titanic, Terminator sau Alien a beneficiat de un marketing agresiv si generat deja la doua luni de la lansarea incasari pe care niciun alt film nu le-a mai avut pana acum. Ce parere aveti?

Dorin: De ce mi-a placut Avatar?

Pentru ca este un act de creatie: un film care ofera un echilibru foarte bun intre poveste, mesaj, realizarea tehnica si cea artistica, totul ambalat intr-un "ceva" al entertainmentului pentru vremurile viitoare. James Cameron priveste, din punct de vedere tehnic si artistic, spre viitor: uite asa trebuie lucrat, cu grija pentru fiecare detaliu, cu delicatete si cu pasiune. Si mai este si provocator: lumea discuta, se identifica, argumenteaza, ia partea unuia sau altuia.

Era evident pentru oricine ca grafica pe calculator este in masura sa modifice cinematograful, dar aici avem de-a face cu arta. Este arta viitorului: inchipuiti-va ca Rembrandt a trecut de la penel si uleiuri la Corel sau Photoshop. Totul depinde de rezultat, de cantitatea de imaginatie si de poveste disponibila in opera respectiva. Asta face diferenta intre abilitatea tehnica seaca din Transformers si actul de creatie din Avatar.

Simplitatea povestii? Toate povestile sunt simple: in 30% din povesti un baiat iubeste o fata, in alte 30% fata moare si baiatul se razbuna, in urmatoarele 30% fata moare, iar baiatul se muta in alt oras, unde cunoaste o alta fata, iar in restul de 10% vin o gramada de zombie care mananca pe toata lumea. Pur si simplu nu conteaza ca povestea este a lui Pocahontas, daca povestitorul este altul. Si bun.

Dovedeste ca cinematografia are viitor; sunt convins ca o poveste ca Avatar face posibila realizarea a cel putin zece drame de exceptie, asa cum a fost Crash. Si poate rechema publicul in sala de cinematograf, spre spectacol adevarat. Lucru pe care R5-ul nu-l va putea asigura niciodata.

Si, nu in ultimul rand, banii: aproape 2 miliarde de dolari numai din cinematografe inseamna ceva, chiar daca pudibonderii cliseistice ne-ar putea faca sa strambam din nas la astfel de abordari monetariste. Si este la nici doua luni de la lansare.

Ionut: De ce nu mi-a placut Avatar

Disclaimer: ca sa fiu pe deplin sincer, imi plac efectele speciale si da, recunosc meritele lui James Cameron (de fapt ale inginerilor, mai degraba). Chiar daca nu mi se pare ca ar avea ceva special fata de alte SF-uri cu buget consistent, efectele speciale sunt amplificate de modul in care a fost filmat si de buzz-ul din jurul lansarii sale.

Acum vine partea mai putin placuta. Povestea este precum in bancul cu scriitorul care nu isi aducea aminte de subiectul genial pe care credea ca il viseaza in fiecare noapte si care si-a pus langa noptiera un carnetel si un creion, iar dimineata cand s-a trezit a gasit scris cu litere de o schioapa "UN BAIAT IUBEA O FATA". Cam asa si cu povestea din Avatar, usor de intuit dupa, probabil, 5-10 minute, urmate, din pacate, de alte doua ore si jumatate de pseudo-dialoguri lipsite de creativitate.

Din pacate, nici latura mea emotionala nu a vibrat prea mult, probabil si pentru ca nu sunt vegetarian si nici macar nu colectez selectiv deseurile. Iar activist pentru mediu, cu atat mai putin. Probabil atunci as fi fost mult mai receptiv la metafizica denumire a mult prea scumpului minereu "unobtainum" sau la profunzimea contradictiei dintre lansarea celui mai "tehnologizat" film si mesajul ca tehnologia poate aduce mari prejudicii daca ajunge in mainile cui nu trebuie.

Apoi, trebuie sa recunosc ca mai am un motiv (cat se poate de subiectiv) pentru care nu mi-a placut Avatar. Este similar cazului in care mi-as cumpara o masina care a primit premiul Masina Anului (nu va fi niciodata o masina buna, ci poate doar cel mai bun compromis intre dorintele unei mase uriase de oameni). Altfel spus, aveam dinainte o senzatie de "pom laudat", pe care din pacate, la fel ca multe alte filme care au beneficiat de marketing agresiv, Avatar nu a reusit niciun moment sa mi-o indeparteze.

Pe de alta parte, nu sunt de acord nici cu cei care duc in derizoriu filmul, spunand ca ar fi un Pocahontas in spatiu sau cu cei care isi pierd ore in sir sa gaseasca asemanari intre diferite cadre din Avatar si alte filme, de parca un singur cadru ar insemna ca tot filmul este copiat.

Asadar, ca sa sumarizez, pentru mine Avatar este dovada clara ca exista deja tehnologia necesara. O vad, vorba filmului. Sper doar sa incep sa vad si filme.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
Avatar,
James Cameron,
review
/opinii/comenteaza-cu-dorin-si-ionut-iti-place-avatar-5367312
5367312
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.