Medical City News

Serviciul medical pentru oamenii ocupaţi

12 sep 2022 Autor: Andra Stroe

Lipsa timpului, jobul şi problemele personale ne împiedică de multe ori să efectuăm controalele medicale necesare pentru a preveni sau trata la
timp diverse afecţiuni. De circa un deceniu însă, în România există un serviciu premium care compactează într-un timp extrem de scurt o multitudine de consulturi şi investigaţii esenţiale: health check-up-ul. Ce beneficii şi costuri implică acesta?

 

Serviciul de health check-up presupune o asociere judicioasă şi foarte eficientă din punct de vedere al timpului, de consulturi şi investigaţii care realizează un examen general de bilanţ de sănătate. Includerea în acest tip de pachet a consulturilor de diferite specialităţi şi a investigaţiilor este făcută nu aleatoriu, ci în funcţie de rezultatele studiilor medicale ce ne arată beneficiile anumitor metode de screening, care nu presupun doar investigaţii, ci şi consulturi”, a spus Marinela Stănculete, doctor şi director medical, Concierge Medical, Enayati Medical City, în cadrul emisiunii BM Medical City News.

Potrivit ei, beneficiile acestui pachet ţin de gruparea înţeleaptă din perspectivă medicală a consulturilor şi investigaţiilor în aşa fel încât să se obţină cu adevărat efectul dorit – acela de a face un examen de bilanţ de sănătate. „Să spunem că un anume tip de health check-up are o listă cu 20 de puncte. Nu se fac aleatoriu acele 20 de puncte ci în funcţie de necesităţile de pregătire – pentru că unele au nevoie de pregătire, se programează fluent, cursiv, una după cealaltă, dar nu într-o ordine arbitrară ci dimpotrivă, cu o bună logică din punct de vedere medical.” Subliniază, totodată, că aceste lucruri depind teribil de vârstă şi de sex, la care se adaugă, desigur, şi istoricul medical al pacientului. Pachetele de health check-up sunt însă, la modul general, preformate, asta însemnând că sunt stabilite ţinându-se cont de rezultatele studiilor medicale care ne arată ce metode de screening, pentru ce grupe de vârstă, cu ce frecvenţă trebuie făcute, dar şi asocierea dintre acestea. La capitolul costuri, Marinela Stănculete menţionează că preţul unui astfel de pachet depinde foarte mult de conţinutul acestuia. Există şi pachete de 500 de euro, însă „cele care sunt într-adevăr cuprinzătoare pentru sex şi grupă de vârstă încep de la 750 de euro”. Enayati Medical City oferă patru astfel de pachete, diferenţa de cost fiind dată de conţinut, care diferă în funcţie de grupa de vârstă. Astfel, prima categorie costă între 950 şi 1.000 de euro, iar cealaltă, între 1.750 şi 2.000 de euro. Health check-up-ul se face în cadrul oraşului medical, unde există toate facilităţile necesare şi anume zona de ambulator, zona de Concierge Medical – în care au loc consultaţiile şi o parte dintre investigaţii, şi clinicile, care au imagistica high-tech necesară pentru anumite investigaţii. Durata unui astfel de control e de 8-10 ore şi, în funcţie de dorinţa pacientului şi de programul său, se poate organiza într-o zi, două sau mai multe zile, dar „majoritatea oamenilor doresc să fie într-o zi.”

Deşi se află în etapa de concepere a unor pachete pentru grupe de patologii şi pentru copii, în prezent Enayati Medical City oferă acest serviciu doar adulţilor. „Avem foarte bine organizată partea de adulţi, împărţită pe două grupe de vârstă – până în 40 şi după 40 de ani, cu conţinut parţial similar pentru bărbaţi şi femei, pentru fiecare grupă de vârstă, dar evident şi diferit. Toate aceste pachete conţin consulturi, însemnând consultul de bază, de pornire şi de încheiere cu Concierge Doctorul, tocmai pentru viziunea de ansamblu şi pentru a iniţia datele de curgere a desfăşurării.”

Cu toate că este un pachet predefinit, Marinela Stănculete notează că uneori, dacă din discuţia de anamneză cu Concierge Doctorul se ivesc nişte elemente medicale care impun să se efectueze şi altfel de consulturi şi investigaţii decât cele prelistate, sunt organizate investigaţii suplimentare. Însă, în general, pachetul de health check-up include în primul rând o consultaţie iniţială cu Concierge Doctorul. Apoi urmează celelalte consultaţii cu medicii specialişti – unele dintre acestea pot conţine şi investigaţii în cadrul consultaţiei, de pildă consultaţia de cardiologie cu electrocardiogramă, cu sau fără ecografie de cord, cu sau fără test de efort, în funcţie de grupa de vârstă şi istoricul personal. „De la 40 de ani în sus le includem şi pe cele de tip ecografie de cord şi test de efort, tocmai pentru că e un health check-up cu rol preventiv.” Pe listă se mai află consultaţia de oftalmologie, de ginecologie, respectiv de urologie pentru bărbaţi, în cadrul celei de ginecologie efectuându-se şi recoltare de Babeş-Papanicolau, investigaţiile de laborator, care înseamnă recoltare de sânge şi preluarea probei de urină, investigaţii imagistice, care se pot întinde de la ecografie abdominală, tiroidiană, mamară până la osteodensiometrie, care testează densitatea minerală osoasă încercând să depisteze osteoporoza şi stadiul său premergător cât mai devreme, colonoscopia, care se aplică tuturor persoanelor peste 50 de ani, precum şi radiografia pulmonară, printre altele. „Cum vă spuneam, alegerea acestora şi includerea în pachet sunt în funcţie de recomandările ghidurilor internaţionale, făcute pe baza justeţei demonstrate statistic.”

Pachetele de health check-up sunt de sine stătătoare, nu fac parte dintr-un abonament. „Există abonamente, şi avem astfel de abonamente, care includ tot listingul dintr-un health care check-up. Doar că nu sunt organizate aşa, nu vor dura niciodată doar o zi. Marele avantaj al acestui pachet, distinct de abonament este economia de timp, pe lângă conţinutul său medical adecvat.” Deşi se întâmplă să fie şi companii care să hotărască dacă în anul X oferă angajaţilor acest beneficiu extrasalarial, pe lângă abonament, în majoritatea cazurilor, cele care le accesează sunt persoanele fizice.

Marinela Stănculete spune că health check-up-ul este, indiferent în ce formă, de făcut, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până în 49 de ani odată la doi ani, şi după vârsta de 49 de ani, anual. „Atenţie! Aici vorbim despre pachete de screening. Deci aceste pachete se adresează sigur tuturor doritorilor, dar marea lor relevanţă medicală este pentru cei care nu au boli pe care să le cunoască. Pentru că tocmai acesta este scopul – de a depista lucrurile în neregulă, silenţioase, care pot fi deja boli incipiente fără semne sau să fie premise serioase pentru boli care se vor instala într-un timp scurt.” Este, aşadar, un serviciu de prevenţie, subliniază ea, chiar dacă în cadrul său poate fi gestionată şi o boală sau o asociere de boli.

Pentru fiecare specializare există medicul specialist, care face consultaţia şi investigaţia ce ţine de specialitatea respectivă. „Nici nu ar putea fi altfel.” Dar există şi Concierge Doctorul, cel care coordonează din punct de vedere medical tot demersul şi la care pacientul se întoarce după finalizarea tuturor investigaţiilor. El primeşte nu doar dosarul fizic, care înseamnă suma aritmetică a tuturor investigaţiilor făcute, ci şi interpretarea lor. Concluziile, care sunt atât de diagnostic, dacă sunt depistate boli, cât şi recomandări care privesc stilul de viaţă, nevoia de a continua anumite investigaţii, felul în care sunt de monitorizat anumite premise găsite sau măsuri directe terapeutice, deoarece, dacă s-a depistat o boală, atunci se şi intervine terapeutic. „Şi începutul, şi încheierea sunt făcute de către concierge doctor.”

În ceea ce priveşte pregătirea făcută în prealabil de pacient, Marinela Stănculete spune că aceasta implică, pe de o parte, aducerea documentelor medicale pe care le ai legate de istoric. „Dacă avem un dosar medical e bine să îl luăm la noi. Orice fel de informaţie medicală din istoric este binevenită, mai ales că sunt lucruri pe care un pacient poate să nu şi le aducă aminte cu acurateţe, şi atunci orice fel de investigaţie din trecutul pacientului, orice raport medical privitor la o consultaţie este binevenit.” Health check-up-ul presupune, de asemenea, şi o pregătire fizică pentru investigaţiile ce vor decurge în aceeaşi zi. „Nu venim după ce am mâncat, venim nemâncaţi, după un post de opt ore, în care avem voie să bem apă dar nu altfel de lichide. Avem de prelevat o probă de urină care înseamnă nişte condiţii de recoltare care se comunică anterior. Vor fi prelevate probe ginecologice de exemplu, sau urologice. Va fi făcut colonoscopie care înseamnă o pregătire a colonului prin absenţa mâncării şi administrarea unor laxative în ziua precedentă. Pentru toate aceste elemente legate de pregătire, de la cele de documente până la pregătirile fizice, sunt comunicate cu suficient timp înainte pacientului, în aşa fel încât să nu trebuiască să fie anulat sau reprogramat health care check-up-ul din cauza nepregătirii.”

Marinela Stănculete aminteşte că în piaţa locală serviciul de health check-up a intrat de cel puţin zece ani, însă cu paşi foarte, foarte timizi şi, fiind destul de costisitor, nu neapărat cu un succes foarte mare. „Dar în ultimii ani a crescut ponderea, evident în oraşe, a celor care fac astfel de health check-up-uri.” România, spune ea, în general se stă prost în materie de prevenţie, „în cumul cu o accesare foarte mare, de fapt, a serviciilor medicale, dar mare ca şi consum, nu neapărat judicios şi eficient organizate, pentru că ţin de impulsul pacientului”. Astfel, explică ea, marele avantaj al faptului că în România pacientul nu are nicio restricţie de adresare, în sensul în care poate merge oricând doreşte la medic, în sistemul social de stat de sănătate, iar condiţiile formale de a merge la o specialitate sunt minime, este de fapt folosit – „şi asta ţine de o educaţie mai precară” – foarte des, dar nu se închide cercul, în aşa fel încât să existe o concluzie – „vorbesc de partea de prevenţie, nu de diagnostic şi management al bolilor cornice”. Sunt mulţi oameni, adaugă ea, care îşi fac analize chiar de trei ori pe an, dar ele nu sunt neapărat cele potrivite. „De obicei sunt mai multe decât ar trebui şi ratate dintre cele potrivite, ceea ce evident că încarcă sistemul de sănătate de stat mult cu cheltuieli. Dar eficienţa, care se poate măsura pe scăderea morbidităţii, de fapt este mică.” Făcând referire strict la folosirea health check-up-urilor în România, aceasta spune că este restrânsă, întâlnită mai ales în oraşele mari, şi aproape exclusive de către persoanele care au un nivel de educaţie mult peste medie.

„Noi ne adresăm tuturor cu acest serviciu. Adresabilitatea din punctul de vedere medical este în general valabilă. Însă oamenii sunt înghiţiţi în general de alte priorităţi ale vieţii şi consumaţi de griji, şi atunci puţini rezervă timp şi bani pentru a face prevenţie, chiar şi în acest fel foarte economicos din punct de vedere al timpului. Aşa încât ţinta noastră să spunem, mai ales de comunicare, este către oamenii care au suficiente cunoştinţe – nu medicale, ci generale, încât să perceapă importanţa prevenţiei, şi care au şi mijloacele financiare prin care să facă astfel de prevenţie. Dar ţintele sunt atât persoanele fizice de oriunde, cât şi companiile – se fac periodic astfel de informări şi prin toate mijloacele cunoscute”. 

După ce au fost definitivate pachetele integral, Marinela Stănculete spune că aproape 500 de persoane au apelat la acest serviciu oferit de Enayati Medical City. În ceea ce priveşte echipa implicată, aceasta numără 16 medici.

O campanie Business Magazin si 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.