Cum s-a schimbat jobul angajaţilor din achiziţii

Autor: Ioana Mihai Postat la 15 martie 2012 278 afişări

Meseria omului din achiziţii s-a transformat în timp şi el nu mai este doar un negociator care stabileşte termene şi condiţii contractuale de plată şi livrare de produse sau servicii.

Edhit Sîrbu lucrează la filiala locală Danone, cel mai mare procesator de lactate de pe piaţa românească, din 2009 şi coordonează departamentul de supplier & sourcing. După cum spune chiar Edhit Sîrbu, meseria omului din achiziţii s-a transformat în timp şi "el nu mai este doar un negociator care stabileşte termene şi condiţii contractuale de plată şi livrare de produse sau servicii".

Disciplina este acum complexă, iar, în cadrul Danone, această funcţiune acoperă toate nivelurile de care compania are nevoie, de la cele mai simple servicii necesare bunului mers al afacerii până la achiziţiile strategice de materie primă, ingrediente şi ambalaje. De-a lungul timpului, povesteşte ea, activitatea companiei în care lucrează acum a avut un impact decisiv asupra fermierilor, care furnizează materia primă: "au reuşit să se dezvolte în timp, să-şi îmbunătăţească procesele şi tehnologia, iar acum furnizează lapte de o calitate corespunzătoare standardelor europene".

Cel mai mare regret al său este că ziua nu are decât 24 de ore, iar cea mai mare reuşită o consideră dezvoltarea furnizorilor locali, de-a lungul celor 15 ani cât a lucrat în multinaţionale. Un exemplu este faptul că, în calitatea sa de director de achiziţii şi în condiţiile instabilităţii economice generate de criză, a fost vital să identifice pârghii pentru a susţine "afacerea noastră şi pe ale celor peste 900 de furnizori".

Piaţa lactatelor, cu o valoare anuală estimată la circa 1 miliard de euro, este puternic concurenţială, cele mai mari firme de profil fiind Danone, FrieslandCampina, Albalact, Hochland, Lactalis şi Covalact. Compania, care a ajuns în vreme de criză pe poziţia fruntaşă din piaţa lactatelor, a înregistrat în 2010 un plus de zece procente în vânzări şi a câştigat 3% cotă de piaţă. 

Despre afaceri şi viaţă

Edhit Sîrbu este una dintre femeile de succes reunite în catalogul "Cele mai importante 100 de femei de business din România", care va apărea pe piaţă în luna aprilie.

1. Cât de greu îşi croieşte o femeie drumul în lumea de business?

De la începutul carierei am lucrat în companii multinaţionale unde femeile sunt tratate în mod egal cu bărbaţii atât în dezvoltarea, cât şi în promovarea profesională. Consider că nu există căi diferite spre succes pentru bărbaţi şi femei, reţeta fiind aceeaşi: talent, motivare, perseverenţă şi efort. De exemplu, în Danone România sunt cinci femei cu funcţii de conducere şi membre în boardul director. Există proiecte specifice pe tema diversităţii prin care femeile sunt încurajate să se dezvolte.

2. E mai uşor sau mai greu să te impui ca lider fiind femeie?

Deşi teoretic ar trebui ca aceleaşi calităţi să propulseze un lider, statistica arată că femeilor le este mult mai greu să ajungă în poziţii de conducere înalte.

3. Cum v-aţi caracteriza stilul de conducere?

Pun accent în primul rând pe echipă, care are rolul esenţial în atingerea obiectivelor, concentrându-mă asupra contribuţiei fiecărui coechipier. Încurajez iniţiativa, asumarea unor riscuri calculate atunci când este necesar. Mă adaptez rapid la schimbările din mediul intern şi extern şi iau decizii tactice din mers.

4. Care sunt calităţile feminine care ajută în business?

În primul rând, o atitudine deschisă şi abilitatea de a relaţiona. Adaug zâmbetul, intuiţia şi flexibilitatea.

5. Branduri preferate: parfum, haine, accesorii.

Parfum: Thierry Mugler; haine şi accesorii: nu am un brand preferat. Îmi plac hainele şi accesoriile care îmi dau o stare de bine prin culoare şi calitatea materialului şi se potrivesc stilului meu.

6. Destinaţii de vacanţă preferate.

Italia şi Franţa.

7. Cum împăcaţi cariera cu viaţa de familie?

Deşi timpul petrecut cu familia este, din păcate, scurt, încerc să compensez prin calitatea momentelor şi surprize plăcute. În weekend mă dedic complet celor dragi, pregătind un prânz special şi bucurându-ne împreună de evenimente culturale sau activităţi în aer liber. Provocarea organizării timpului liber este aceea de a găsi programul perfect atât pentru băiatul meu de şase ani, cât şi pentru fiica de 20 de ani.

8. Preferinţe pentru carte, muzică, film.

Carte: Marquez şi Llosa; muzică: jazz; filmele muzicale.

9. Care e lucrul din viaţa dvs. pe care îl preţuiţi cel mai mult?

Sunt o persoană foarte deschisă, căreia îi place foarte mult compania oamenilor. Cei dragi din jurul meu, cu care împărtăşesc aceleaşi valori, sunt cei care îmi dau energie. Timpul pe care-l petrec cu ei este nepreţuit.

Edhit SÎrbu apare ÎN

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Edhit Sîrbu,
Danone,
manager
/lideri/cum-s-a-schimbat-jobul-angajatilor-din-achizitii-9399685
9399685
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.