Adrian Lupşan, Intercapital Invest: Sunt bolnav după pieţe de capital

Autor: Ioana Mihai, Razvan Muresan Postat la 22 mai 2012 227 afişări

Adrian Lupşan este, la numai 38 de ani, director general adjunct al Intercapital Invest şi vicepreşedinte al Bursei de Valori Bucureşti. El este unul dintre cei 100 de tineri manageri pe care BUSINESS Magazin îi oferă României în ediţia a şaptea a catalogului 100 TINERI MANAGERI DE TOP, care va apărea în 28 mai.

BUSINESS Magazin: Cum aţi ajuns să lucraţi în domeniul pieţelor de capital?

Adrian Lupşan, Intercapital Invest: Eram printre puţinii absolvenţi la zi care deja lucrau pentru că sunt bolnav după pieţe de capital. Mi-am descoperit pasiunea din liceu, după ce lecţia din manualul de economie politică mi-a stârnit cele mai multe semne de întrebare. Am început la o casă de brokeraj şi îşi amintesc că la puţin peste 20 de ani era cel mai puşti agent din ringul bursier. Cum pieţele de capital intraseră în picaj şi pe seama nevoii unei noi experienţe, am ajuns la începutul anilor 2000 în presă, după care a în mediul bancar, la Raiffesen. Am fost project manager pe pagina de web a băncii, ceea ce mi-a dat şansa să cunosc banca pe orizontală. N-am stat la distanţă de bursă, deşi nu mai activam în domeniu. Ţin minte că eram şapte colegi în birou şi eram singurul care ţinea mereu deschis ecranul de bursă. Experienţele în afara pieţei de capital s-au încheiat după un contract legat de obţinerea finanţărilor europene la o companie grecească, moment în care am decis să revin în branşă în ianuarie 2005, în funcţia de broker la Intercapital Invest. La şapte ani de atunci, am devenit director general adjunct - primul loc de muncă unde m-am regăsit cu adevărat.

BUSINESS Magazin: În conducerea Bursei de Valori Bucureşti la nici 40 de ani. Cum a fost posibil?

Adrian Lupşan, Intercapital Invest: După o discuţie din vara anului trecut cu unul dintre investitorii mari de pe piaţa locală în care mi s-a reproşat că nu mă implic activ în reformarea bursei, am decis să accept ulterior poziţia de vicepreşedinte al BVB - e prima dată când există o miză comună legată de dezvoltarea pieţei de capital. Fireşte, obiectivul nu se poate îndeplini peste noapte, însă sunt optimist. Chiar dacă au trecut mai bine de 16 ani de bursă contemporană, mi-aş dori ca piaţa de capital să-şi găsească locul şi în România pentru că la ora actuală suntem încă în stadiul de pionierat.

BUSINESS Magazin: Ce aşteptări aveţi de la piaţa de capital şi pe plan personal în 2012?

Adrian Lupşan, Intercapital Invest: 2012 e anul cu cea mai mare re provocare a pieţei de capital de după Revoluţie, al cărei succes depinde de modul cum se vor derula privatizările companiilor de stat şi de apariţia emitenţilor privaţi de anvergură, capabili să înţeleagă că şi bursa de la Bucureşti e o soluţie viabilă de finanţare. Veştile bune pot veni mult mai repede decât ne-a învăţat istoria. Piaţa de capital nu arăta nicio deschidere în decembrie, iar la numai două luni distanţă s-au strâns peste 50 de milioane de euro în zece zile.

Urmărește Business Magazin

/lideri/adrian-lupsan-intercapital-invest-sunt-bolnav-dupa-piete-de-capital-9655278
9655278
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.