100 cele mai puternice femei din business - Astăzi: Paula Ardelean, Carpatair

Autor: Mirabela Tiron Postat la 23 aprilie 2012 330 afişări

Paula Ardelean este vicepreşedintele şi directorul de vânzări al companiei aeriene Carpatair, cu sediul la Timişoara.

Carpatair a fost înfiinţată în urmă cu 12 ani de Nicolae Petrov, iar în acţionariat au intrat la scurt timp oameni de afaceri importanţi din mediul de business internaţional, printre care Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA, sau Moritz Suter, fondatorul Crossair. Cifra de afaceri obţinută de companie anul trecut a fost de puţin peste 65 de milioane de euro, faţă de 69 de milioane de euro în 2010, după cum arată datele de la Ministerul de Finanţe. Compania aeriană şi-a extins reţeaua de rute începând cu anul trecut, când a adăugat zboruri spre zece destinaţii externe din Ucraina, Moldova, Italia şi Grecia prin hub-ul de la Timişoara. Absolventă de studii economice (marketing) şi a unui master în managementul turismului, Paula Ardelean a fost recrutată în anul 2000 de Nicolae Petrov de la Eximtur, unde era director de agenţie.

BUSINESS Magazin: Cât de greu îşi croieşte o femeie drumul în lumea de business?

Paula Ardelean: Depinde foarte mult de ambiţia pe care o are şi de cât de mult îi place ceea ce face. Un rol important în ascensiune îl are şi domeniul în care activezi.

BUSINESS Magazin: E mai uşor sau mai greu să te impui ca lider fiind femeie?

Paula Ardelean: Cred că ţine în primul rând de natura ta ca om: contează mult dacă te poţi impune mai uşor sau nu ca lider al unei organizaţii sau comunităţi, contează modul cum abordezi problemele grupului, dar şi implicarea de care dai dovadă alături de cei din grup.

BUSINESS Magazin: Cum v-aţi caracteriza stilul de conducere şi/sau de creare a unei afaceri?

Paula Ardelean: Cred că cel mai obiectiv m-ar caracteriza colaboratorii mei, în special subalternii. Eu spun că sunt un şef mai puţin comod, poate sunt chiar prea perfecţionistă, dar încerc să-mi determin colegii să-şi depăşească limitele, să dorească să poată face mai mult, să se autoperfecţioneze. Merg pe principiul că avem în permanenţă de învăţat cu toţii şi cel puţin în domeniul aviaţiei nu vom putea spune niciodată că ştim absolut tot. E un domeniu în care lucrurile se mişcă extrem de repede, dezvoltările tehnologice sunt foarte rapide şi în permanenţă apare ceva nou.

BUSINESS Magazin: Care sunt calităţile feminine care ajută în business?

Paula Ardelean: Fermitatea şi perseverenţa sunt de bază şi cred că totuşi în business intelectul primează. Într-adevăr, o prezenţă fizică plăcută poate înlesni succesul, dar nu-l va garanta atâta timp cât restul calităţilor nu sunt pe măsură.

BUSINESS Magazin: Branduri preferate: parfum, haine, accesorii

Paula Ardelean: Le alternez în funcţie de anotimp şi nu pot spune că m-am ataşat de unul sau altul.

BUSINESS Magazin: Destinaţii de vacanţă preferate.

Paula Ardelean: Italia.

BUSINESS Magazin: Cum împăcaţi cariera cu viaţa de familie?

Paula Ardelean: Cele două pot să meargă bine împreună dacă ştii cum să le prioritizezi şi cu puţin noroc pot fi împăcate ambele. E normal că până la o anumită vârstă cariera a ocupat aproape în întregime tot spaţiul şi timpul, dar pe parcurs lucrurile s-au aşezat şi familia şi-a recăpătat locul şi importanţa ei în viaţa de zi cu zi.

BUSINESS Magazin: Carte, muzică, film: ce preferaţi?

Paula Ardelean: Cărţile le citesc în vacanţe, când am timp mai mult, fac excepţie cele de specialitate care fac parte din activitatea cotidiană. În rest, poate un film bun de deconectare peste weekend, în special iarna. Vara îmi ocup timpul liber cu hobby-ul meu preferat, grădinăritul. Mă deconectează cel mai bine şi prefer să îmi petrec timpul liber cât mai activ în natură după orele de birou.

BUSINESS Magazin: Care e lucrul din viaţa dumneavoastră pe care îl preţuiţi cel mai mult?

Paula Ardelean: Primul gând mă duce la fetiţa mea de 9 luni. Acum ea e cel mai de preţ lucru din viaţa mea şi totul începe să se învârtă în jurul ei. Apoi vin şi celelalte.

BUSINESS Magazin: Vi se pare că discuţia despre discriminarea de gen mai este de actualitate?

Paula Ardelean: Din punctul meu de vedere nu mai este un subiect actual, dar poate mai există anumite niveluri sociale sau domenii de activitate unde se mai simte prezenţa acesteia. În ce mă priveşte, nu m-am simţit niciodată discriminată nici în şcoală, nici în carieră, dar poate ţine de soartă sau de modul cum fiecare ne stabilim obiectivele şi ne percepem limitele. Nu pot să spun că nu am întâlnit în viaţa mea bărbaţi care să comenteze în trafic despre femei la volan, dar eu nu o consider discriminare, ci o privire mai obtuză a respectivilor. Oamenii nu sunt toţi la fel şi deci nu putem să avem aşteptări standardizate de la ei. Trebuie să îi luăm aşa cum sunt.


Catalogul "100 Cele Mai Puternice Femei Din Business" prezintă interviuri cu reprezentantele de success ale mediului de afaceri românesc actual şi conţine profilul profesional a 100 dintre liderii feminini.

Au experienţă, au putere, câştigă bine, sunt cochete şi se bucură de respectul celor din jur. Cuvântul lor este cel mai important sau printre cele mai importante în companiile pentru care lucrează. Cele mai puternice femei de afaceri din România sunt un segment aparte şi tot mai bine conturat dintr-o lume care, în mod tradiţional, a fost creată şi condusă de bărbaţi.

Catalogul "100 Cele Mai Puternice Femei Din Business" - prima ediţie va fi distribuit gratuit abonaţilor BUSINESS Magazin şi va putea fi achiziţionat online din 9 aprilie la adresa www.bmag.ro/cataloage, la preţul de 25 de lei (TVA inclus).

Urmărește Business Magazin

/lideri/100-cele-mai-puternice-femei-din-business-astazi-paula-ardelean-carpatair-9562102
9562102
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.