100 cele mai puternice femei din business - Astăzi: Maria Cristina Matei, ING Bank

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 18 iunie 2012 906 afişări

Maria Cristina Matei, şefa diviziei de retail a ING Bank România, n-ar spune că drumul ei în lumea de business a fost mai greu pentru că e femeie.

"Am lucrat în echipe profesioniste şi cu mult entuziasm şi am avut ocazia ca munca mea să fie apreciată", spune bancheriţa a cărei carieră s-a identificat de 16 ani cu numele ING Bank. Nu înseamnă însă că discriminarea de gen în România nu mai este de actualitate, în multe domenii şi în multe pături sociale, consideră ea. "Este nevoie de timp, de educaţie şi de mai mult efort pentru ca discriminarea de orice fel să se atenueze. Cred că suntem mult prea obişnuiţi să o tolerăm în jurul nostru."

Cât despre femeile lider, nu e nici mai greu, nici mai uşor pentru ele decât pentru un bărbat: "Depinde mai mult de organizaţia în care lucrezi şi de modul cum înţelegi că oamenii sunt de fapt forţa unei companii.Trebuie să-i respecţi, să valorifici competenţele fiecăruia şi să faci loc fiecărei idei bune". Apreciază însă că există câteva calităţi specific feminine care sunt de folos în business: "Empatia, curiozitatea, răbdarea şi dorinţa de a face ceva mai bine în fiecare zi". Despre stilul ei de conducere afirmă că se bazează pe "multă încredere şi încurajare acordate celor din jur" şi că rolul ei "este de a canaliza munca şi energia colegilor mei".

Absolventă a Facultăţii de Cibernetică din ASE Bucureşti, Maria Cristina Matei lucrează în ING din 1996, după ce a făcut cunoştinţă prima oară cu banca printr-un program de practică a studenţilor. A început în departamentul de Cash Management, pe care în 1999 a ajuns să-l conducă, din 2001 până în 2002 a fost manager în cadrul diviziei de retail, apoi până în 2005 director de Current Accounts, pentru ca în acelaşi an să fie coordonator pentru denominarea leului la nivelul ING. Ulterior a fost director al departamentului de dezvoltare a produselor de retail până în 2010, pentru ca din mai 2010 să preia conducerea diviziei de retail, încheind astfel o evoluţie care a făcut ca, la acel moment, la şefia diviziilor din ING Bank România să nu se mai afle niciun expat.

Întrebată cum împacă viaţa de familie cu cariera, Maria Cristina Matei, mamă a doi copii, răspunde că viaţa de familie este în primul plan. "Este foarte important pentru mine să fiu alături de copii şi să mă implic activ în viaţa lor de zi cu zi. Duc copiii la şcoală dimineaţa, plec acasă destul de devreme, fac teme şi am timp să discut cu ei în fiecare zi." Consideră că aceasta nu vine însă în contradicţie cu efortul profesional. "Nu cantitatea este importantă, cât calitatea. Este adevărat, am norocul să lucrez într-o companie ce recunoaşte valoarea timpului personal." Între carte, muzică şi film, "în mod cert" alege cartea - şi mai clar, cartea tradiţională, pe hârtie, fiindcă "«parfumul» cărţii tipărite nu poate fi înlocuit". Despre destinaţiile de vacanţă preferate spune că are "o mare dragoste pentru insulele greceşti", iar, din ceea ce a vizitat până acum, cel mai mult a atras-o insula Skiathos.


Catalogul "100 Cele Mai Puternice Femei Din Business" prezintă interviuri cu reprezentantele de success ale mediului de afaceri românesc actual şi conţine profilul profesional a 100 dintre liderii feminini.

Au experienţă, au putere, câştigă bine, sunt cochete şi se bucură de respectul celor din jur. Cuvântul lor este cel mai important sau printre cele mai importante în companiile pentru care lucrează. Cele mai puternice femei de afaceri din România sunt un segment aparte şi tot mai bine conturat dintr-o lume care, în mod tradiţional, a fost creată şi condusă de bărbaţi.

Catalogul "100 Cele Mai Puternice Femei Din Business" - prima ediţie va fi distribuit gratuit abonaţilor BUSINESS Magazin şi va putea fi achiziţionat online din 9 aprilie la adresa www.bmag.ro/cataloage, la preţul de 25 de lei (TVA inclus).

Urmărește Business Magazin

/lideri/100-cele-mai-puternice-femei-din-business-astazi-maria-cristina-matei-ing-bank-9748053
9748053
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.