Cariere cu impact global
„Un CV poate să conţină multe lucruri – pentru mine este important să demonstrezi că înţelegi în profunzime proiectul la care ai lucrat şi să articulezi în mod coerent rolul pe care l-ai avut în dezvoltarea acestuia.”

Secretele unei relaţii (de carieră) pe termen lung

21 feb 2022 Autor: Andra Stroe

Andrei Bucur a petrecut peste un deceniu în echipa Adobe, de altfel şi prima companie în care a lucrat. În acest timp a învăţat să îşi depăşească limitele şi să evite o piedică importantă – stagnarea. Prin ce roluri l-au purtat primii 12 ani de carieră?

Absolvent al Facultăţii de Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Andrei Bucur a luat prima dată contact cu echipa Adobe România în 2010, iniţial pe un post de intern, care l-a ajutat în proiectul de diplomă. A început în rolul de contributor HTML/SVG în Adobe AIR, unde a rămas timp de un an. Ulterior, a schimbat mai multe poziţii – contributor digital publishing viewer pentru Android, contributor & reviewer pe partea de layout în cadrul proiectului open source WebKit (biblioteca HTML din spatele browserului Safari) şi, anterior poziţiei actuale, contributor şi driver pentru diferite explorări în spaţiul web/Javascript. În funcţia actuală a fost numit în vara lui 2016, şi spune că „Adobe este singura firmă la care am lucrat”. În prezent, este Principal Scientist (cel mai avansat rol pe care îl poate atinge un developer în Adobe) sau mai simplu, arhitect software şi supervizează mai multe iniţiative în cadrul aplicaţiei Adobe XD, despre care spune că vor îmbunătăţi semnficativ performanţa şi experienţa folosirii aplicaţiei pentru utilizatorii care creează şi folosesc componente de design. „În acest rol, petrec mai puţin timp scriind cod şi mă implic mai mult în luarea unor decizii tehnice, în comunicarea şi documentarea lor în cadrul echipei.” Proiectul actual, care implică îmbunătăţirea unei funcţionalităţi de bază a aplicaţiei, consideră că este şi cel mai dificil la care a lucrat. „Este o provocare prin prisma algoritmilor şi structurilor de date folosite. Păstrarea compabilităţii cu versiunile anterioare este importantă şi această cerinţă complică semnficativ implementarea.” El consideră că expunerea internaţională de care se bucură proiectul la care lucrează acum este importantă deoarece acesta este folosit atât de designeri începători cât şi de cei profesionişti în munca lor. „Acest lucru înseamnă că stabilitatea şi calitatea sunt atribute esenţiale în felul în care dezvoltăm produsul zi de zi.”

O altă zonă căreia îi dedică o parte din timp este cea legată de colaborarea cu diferiţi parteneri şi interacţiunea cu echipe de leadership din cadrul proiectului. Andrei Bucur se descrie drept o persoană introvertită, aşa că cea mai mare provocare cu care s-a confruntat de-a lungul carierei spune că a fost cea a comunicării, mai ales că, pe măsură ce a avansat în companie, a ajuns să prezinte şi să explice concepte noi unor audienţe care nu sunt neapărat familiare cu subiectul, caz în care „uşurinţa, naturaleţea cu care poţi să comunici aceste idei este foarte importantă, reprezintă ceva care se învaţă cu mult exerciţiu.” Despre importanţa pe care tehnologia a jucat-o în cariera lui, povesteşte că parcursul său profesional s-a conturat în perioada în care webul a început să devină platforma viabilă pentru aplicaţii. „Am avut şansa să lucrez în această zonă încă de la început. Contribuţiile la un motor de browser (WebKit) m-au expus la o mulţime de tehnologii care au rămas relevante în timp şi care m-au ajutat de-a lungul timpului.” În legătură cu ce program şi-ar dori să dezvolte compania, fiind „mare fan al aplicaţiilor pentru desenat diagrame”, ar fi foarte curios ce ar putea o companie ca Adobe să creeze în acest spaţiu. Dar, la modul general, consideră că produsele din portofoliu sunt importante în egală măsură, deoarece compania oferă soluţii pentru aproape orice problemă creativă de care s-ar lovi un profesionist şi nu numai.


Andrei Bucur, principal scientist, Adobe România, 33 de ani

► S-a alăturat echipei Adobe România în 2010, pe poziţia de Contributor HTML/SVG în Adobe AIR;

► Este absolvent al Facultăţii de Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti;

Ž► Printre hobby-urile sale se numără citybreak-urile, fotografia, gamingul şi plimbările pe munte.


Pentru el, cel mai important aspect al unui job sunt oamenii cu care lucrează, însă la fel de important este şi să nu stagneze, ci să se dezvolte continuu. Calitatea pe care o apreciază cel mai mult la colegi este ambiţia şi dorinţa de a face o treabă bună pentru clienţi. „Consider că este un vehicul foarte util pentru a creşte, pentru a depăşi poate o lipsă de cunoştinţe sau de experienţă în cadrul proiectului.” Cariera spune că i-a fost influenţată profund de mai multe persoane. „Pe partea tehnică am învăţat cel mai mult de la un coleg care acum este plecat în Statele Unite. Pe partea de disciplină a muncii, de la managerul meu, care este un exemplu de profesionalism şi seriozitate şi cu care am lucrat cel mai mult de când sunt în Adobe.”

În opinia lui, pentru un tânăr aflat la începutul carierei în acest domeniu contribuţiile la proiecte open source sunt foarte utile. „Chiar dacă procesul poate să fie puţin mai dificil, contribuţiile acceptate în proiecte open source dovedesc foarte multe calităţi apreciate într-o echipă: colaborare, înţelegere a unui code base mare, calitatea muncii. Toate acestea pe lângă experienţa căpătată în urma acestor contribuţii. În plus, oricine citeşte CV-ul şi poate să vadă cod scris de voi, vede cum lucraţi.” Pe partea de programare, i se pare foarte important ca un student să ajungă să înţeleagă algoritmii şi structurile de date folosite cel mai des în domeniul acesta. „Din experienţa mea, cunoaşterea lor e un indicator foarte bun pentru capacitatea de a rezolva probleme. Până la urmă, acesta este rolul principal al unui programator – să rezolve probleme corect şi eficient.” De asemenea, consideră că pentru un tânăr candidat este benefic să cunoască un limbaj de programare la un nivel mai profund decât al unui simplu utilizator – să înţeleagă cum sunt implementate anumite concepte şi care sunt implicaţiile folosirii lor. „Un CV poate să conţină multe lucruri – pentru mine este important să demonstrezi că înţelegi în profunzime proiectul la care ai lucrat şi să articulezi în mod coerent rolul pe care l-ai avut în dezvoltarea acestuia.”

Tinerii absolvenţi, spune că au acum mai multe oportunităţi de a se angaja în Adobe faţă de generaţia sa, şi asta pentru că prezenţa brandului în România a crescut foarte mult, compania oferind oportunităţi de tipul internshipurilor pentru mult mai multe aplicaţii şi proiecte decât atunci când s-a alăturat el echipei.

Legat de pandemie, Andrei Bucur spune că work/life balance-ul este într-adevăr mult mai dificil având în vedere că ambele se desfăşoară acum în acelaşi spaţiu. „Cea mai importantă pentru mine este disciplina de lucru şi să nu neglijez celelalte aspecte ale vieţii – să nu uit de mine în scaunul de la birou.”

Cariere cu impact global este un proiect editorial creat de Adobe România în parteneriat cu Business Magazin, despre oameni care dezvoltă produse folosite la nivel de mondial de milioane de utilizatori. Echipele Adobe România lucrează la produse Adobe de top și folosesc tehnologii de ultimă generație. Concepte precum machine learning, AI, big data și cloud sunt utilizate zilnic pentru a crea și îmbunătăți produse cu impact global. Cultura organizației și beneficiile oferite membrilor echipei plasează Adobe în topul celor mai doriți angajatori și al companiilor cu cei mai fericiți angajați. Mai multe detalii despre oportunitățile de carieră și pozițiile deschise în Adobe România, aici https://adobe.wd5.myworkdayjobs.com/external_experienced.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.