Cariere cu impact global

Inginerie pe ritmuri rock. Povestea tânărului care vrea să rămână în România pentru a schimba lucrurile în bine

10 ian 2022 Autor: Andra Stroe

În contextul transformării digitale accelerate din perioada pandemiei, rolul companiilor din industria tehnologiei este unul major. Cum se vede munca UNUI PROGRAM MANAGER din culise?

Marius Duţă are la activ o experienţă de peste un deceniu şi jumătate în domeniul IT şi telecom, iar din 2015 face parte din echipa Adobe, rolul actual fiind de engineering program manager. El spune că, deşi „probabil sună ca o platitudine”, tehnologia i-a deschis noi orizonturi pentru a învăţa lucruri noi. În activitatea de zi cu zi, Marius Duţă foloseşte foarte multe tehnologii multicloud, dar dacă ar fi să aleagă un «tool special», ar alege suita de aplicaţii din Adobe Document Cloud, datorită impactului pe care l-a avut în perioada pandemiei, într-o Românie puţin digitalizată. „Mă gândesc în special la Fill & Sign, pentru completarea declaraţiilor din perioada restricţiilor de circulaţie, şi la Adobe Scan, pentru tot ce ţine de şcoala online.”

În cadrul echipei actuale se ocupă de câteva iniţiative şi programe strategice pentru Adobe Experience Manager (AEM), soluţie de content management. Potrivit lui, programul la care lucrează ajută clienţii din toată lumea să creeze conţinut personalizat şi să administreze experienţele digitale ale utilizatorilor în mod consecvent, folosind aceeaşi identitate de brand în mai multe geografii. În opinia sa, aceasta reprezintă cel mai important produs din portofoliul companiei. „Cred că foarte puţină lume realizează că în momentul în care accesează paginile sau interacţionează cu aplicaţiile majorităţii companiilor de success din top Fortune 500, accesează conţinutul creat folosind soluţia AEM.”

În plus, adaugă el, AEM este şi cel mai interesant şi plin de provocări proiect la care a lucrat de-a lungul timpului în cadrul Adobe, mai ales prin prisma faptului că permite livrarea de noi capabilităţi unui număr crescut de clienţi. „Optimizarea unor procese existente, integrarea inteligenţei artificiale şi machine learningului vor ajuta la reducerea riscului asociat şi creşterea vitezei de livrare.” Faptul că are o contribuţie la un proiect cu expunere internaţională, utilizat de clienţi din întreaga lume crede că „deschide multe perspective şi ne dă oportunitatea să folosim/învăţăm tehnologii noi”.

La începutul carierei, Marius Duţă s-a ocupat de zona operaţională, unde a avut parte de multe provocări legate de incidente critice sau globale cu impact pentru mii de utilizatori. „Din fericire, am ocazia să interacţionez cu oameni deosebiţi, puşi în situaţii limită, de la care am avut multe lucruri de învăţat.” El spune că managerul său actual îi este mentor informal şi îl ajută să rămână concentrat pe lucrurile cu adevărat importante, care contează şi vor avea un impact major.


Marius Duţă, engineering program manager, Adobe: „Exploraţi cât mai multe oportunităţi şi nu vă fie teamă să încercaţi cât mai multe lucruri noi pentru a strânge cât mai multă experienţă.”


El este implicat de aproape cinci ani şi în majoritatea programelor de CSR (corporate social responsibility – n. red.) ale companiei şi conduce echipa de voluntari a centrului din Bucureşti. „Împreună cu colegii mei promovăm cauze legate de educaţie, sănătate, familie, protecţia copilului, îngrijirea vârstnicilor şi mediu. Evenimentele de voluntariat cu prezenţă fizică au avut de suferit din cauza regulilor de distanţare socială, însă împreună cu organizaţiile nonprofit am trecut în online cu programe de mentorat şi orientare în cariera. Prin campanii de strângere de fonduri şi donaţii am sprijinit lupta personalului medical cu pandemia de coronavirus, şi vom continua să o facem în viitor.” Una dintre cele mai importante realizări din parcursul profesional, cu care se mândreşte, este obţinerea premiului pentru Proiectul CSR al anului din România, primit la Gala ANIS din 2020, şi locul I în EMEA pentru implicarea angajaţilor Adobe din Bucureşti în activităţi de voluntariat. „Premiul a venit ca o recunoaştere a eforturilor echipei de voluntari pe care o conduc de mai mulţi ani şi a schimbărilor în bine pe care am reuşit să le facem în comunitatea locală.”

În pandemie, Marius Duţă consideră că organizaţia din care face parte s-a preocupat destul de mult de situaţia angajaţilor şi a gestionat bine modul de lucru hibrid (de acasă sau de la birou).

El este de părere că, pentru a-şi dezvolta o carieră de succes, un elev sau student român trebuie să arate iniţiativă, să încerce lucrurile dificile şi să persevereze, chiar dacă nu va reuşi din prima încercare.


Marius Duţă, 40, engineering program manager, Adobe

 -Œ  Are o experienţă de 17 ani în domeniul IT şi telecom;

 -Œ  S-a alăturat echipei Adobe în 2015;

 Ž-Œ  A urmat Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii Politehnica din      Bucureşti;

 -Œ  E pasionat de tehnologie şi muzică rock.


În viziunea sa, cel mai important lucru la un job este o cultură organizaţională bună, în care toţi colegii îşi pot exprima deschis punctele de vedere, iar calitatea care nu ar trebui să îi lipsească unui coleg alături de care lucrează este curajul de a încerca moduri creative noi prin care să adreseze o problemă.

Sfatul său pentru tinerii aflaţi la începutul carierei este: „Exploraţi cât mai multe oportunităţi şi nu vă fie teamă să încercaţi cât mai multe lucruri noi pentru a strânge cât mai multă experienţă.”

Peste zece ani şi-ar dori să fie în România, pentru a schimba cât mai multe lucruri în bine, şi tot în Adobe, „pentru că e o companie foarte dinamică, diversă şi care încurajează mobilitatea internă”.


Cariere cu impact global este un proiect editorial creat de Adobe România în parteneriat cu Business Magazin, despre oameni care dezvoltă produse folosite la nivel de mondial de milioane de utilizatori. Echipele Adobe România lucrează la produse Adobe de top și folosesc tehnologii de ultimă generație. Concepte precum machine learning, AI, big data și cloud sunt utilizate zilnic pentru a crea și îmbunătăți produse cu impact global. Cultura organizației și beneficiile oferite membrilor echipei plasează Adobe în topul celor mai doriți angajatori și al companiilor cu cei mai fericiți angajați. Mai multe detalii despre oportunitățile de carieră și pozițiile deschise în Adobe România, aici https://adobe.wd5.myworkdayjobs.com/external_experienced.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.