Cariere cu impact global
„Provocările cele mai mari sunt oamenii. Tehnologia e cea mai simplă parte a unui proiect.”

Informatician cu aspiraţii antreprenoriale

11 apr 2022 Autor: Andra Stroe

Sorin Portase şi-a petrecut întreaga carieră în aria tehnologiei, iar de şapte ani lucrează pentru Adobe, un jucător de top din această industrie. El are însă aspiraţii dincolo de statutul de angajat. Vrea să conducă propria companie, pe care visează să o lanseze în următorii zece ani.

 

Contribuţia mea în cadrul echipei Adobe Identity este centrată pe securizarea procesului de login al utilizatorilor în ecosistemul Adobe, iar un aspect important al acestei misiuni este asigurarea că deţinătorul unui cont Adobe este singura persoană care poate accesa acel cont”, descrie el activitatea pe care o are în companie, din rolul de senior computer scientist (programator nivel 5). Sorin Portase lucrează cu tehnologii din ecosistemul Java. „Prin urmare aş spune că JVM (Java virtual machine) este tehnologia fundamentală din activitatea mea.” De-a lungul timpului povesteşte că s-a ocupat atât de proiecte destinate pieţei naţionale, cât şi celei internaţionale, şi spune că în ambele contexte, dimensiunea calitativă a produsului a fost lucrul cel mai important, măsura în care produsul dezvoltat le este util oamenilor, le uşurează sau îmbunătăţeşte viaţa. „Ce a adăugat expunerea internaţională a fost confirmarea că utilizatorii, oamenii de fapt, au foarte multe lucruri în comun chiar dacă îi despart continente. De exemplu, niciun user nu îşi doreşte să vadă prea des pagina de login la care lucrăm noi cu atâta pasiune.” În Adobe Identity, cel mai complicat proiect la care a lucrat a fost acela prin care oferea utilizatorilor posibilitatea de a se deloga complet din toate produsele Adobe. Potrivit lui, ceea ce pentru o aplicaţie simplă este un lucru banal, într-un ecosistem atât de complex şi eterogen precum cel al lui Adobe (care include aplicaţii web, aplicaţii desktop, aplicaţii mobile), să te asiguri că nu mai există nicio sesiune activă a unui user nu este atât de simplu. „Odată realizat, acest sistem a uşurat foarte mult alinierea Adobe la standardul GDPR, chiar dacă iniţial nu a fost dezvoltat în acest scop.” Despre sistemele Identity spune că e necesar, în general, să fie foarte robuste, în cazul Adobe cerinţa fiind de 99.99% uptime. „Asta înseamnă că într-un an sistemul poate să fie nefuncţional un maxim de 52 dminute şi 36 de secunde. Astfel de restricţii necesită de multe ori abordări neconvenţionale, care presupun o doză mare de creativitate, iar tot acest proces îl găsesc extrem de motivant.”


Carte de vizită

Sorin Portase, 37 de ani, senior computer scientist (programator nivel 5), Adobe România

Œ  Este absolvent al Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Matematică şi Informatică, Secţia Informatică (promoţia 2007), şi a unui master în cadrul aceleiaşi facultăţi, finalizat în 2009;

  Din 2006 a fost programator în diverse companii de software, mari şi mici;

Ž  S-a alăturat echipei Adobe în 2015, în calitate de computer scientist, în echipa Identity, unde a rămas până în prezent;

  Este pasionat de jocuri pe calculator şi de filmele şi literatura SF.


El spune că îi e greu să numească un anumit produs din portofoliul companiei ca fiind cel mai important, şi asta pentru că oferta Adobe este  uriaşă. „Sper totuşi că produsul cel mai important nu a fost încă dezvoltat şi că urmează să creăm lucruri şi mai impresionante.” Când vine vorba de rolul pe care tehnologia l-a jucat în cariera sa, spune că „fără tehnologie nu eram aici. Mulţi nu am fi. Software-ul e doar o mică parte din ce numim tehnologie, una fără de care, încă, mai putem trăi, cred. Pentru mine, a scrie software e o formă de exprimare. E o coincidenţă foarte plăcută că sunt plătit pentru asta.” Sorin Portase consideră că, în carieră, provocările cele mai mari sunt oamenii, în timp ce tehnologia e cea mai simplă parte a unui proiect. „Înainte de a veni la Adobe, am scris software pentru piaţa românească. Cea mai mare provocare era convingerea beneficiarilor că sistemul software e un mijloc prin care activitatea oamenilor este eficientizată, fără să fie făcută neapărat redundantă. Într-un final am reuşit să livrez împreună cu echipa de atunci un sistem care şi-a dovedit utilitatea şi a fost acceptat ca o unealtă eficientă care creează mai multe oportunităţi decât consumă”, povesteşte el. Tot oamenii consideră că reprezintă însă şi cel mai important lucru la un job. „Deşi oamenii nu sunt lucruri, ei reprezintă elementul cu cea mai mare valoare. Oamenii sunt cei care se bucură de munca ta, cei care te ajută, uneori te încurcă, te inspiră etc., dar este important ca jobul să îţi ofere contextul în care poţi fi tu însuţi, te poţi dezvolta şi îţi poţi atinge întregul potenţial.” Calităţile pe care le caută la colegii din echipă sunt, în egală măsură, onestitatea, curiozitatea, optimismul, răbdarea şi gândirea critică. De-a lungul parcursului profesional nu a avut mentori, dar a încercat să înveţe câte ceva de la fiecare persoană cu care a interacţionat. „La rândul meu, de la un moment dat am început să îi învăţ si eu pe alţii câte ceva.” În opinia sa, sunt multe lucruri care pot să îi lipsească unui candidat din CV, însă consideră că un CV „incomplet” nu ar trebui să oprească pe cineva din a candida la un job pe care şi-l doreşte. „Elevii/studenţii ar trebui să înveţe să candideze, să se promoveze, să negocieze, să fie respinşi şi să respingă la rândul lor.” Sfatul său pentru tinerii aflaţi la începutul carierei este să respecte în mod egal munca proprie şi pe aceea a celor din jurul lor. „Nu este aşa simplu cum pare la prima vedere.” Despre provocările pandemiei spune că face parte dintr-o minoritate extrem de norocoasă care poate munci la fel de eficient şi de acasă. „Ultima perioadă m-a învăţat să pun preţ pe acest privilegiu, pentru care sunt extrem de recunoscător, şi să am un respect profund faţă de majoritatea ce a suferit incomparabil mai mult în această perioadă.” În 10 ani îşi doreşte să fie în propria companie, în România.

Cariere cu impact global este un proiect editorial creat de Adobe România în parteneriat cu Business Magazin, despre oameni care dezvoltă produse folosite la nivel de mondial de milioane de utilizatori. Echipele Adobe România lucrează la produse Adobe de top și folosesc tehnologii de ultimă generație. Concepte precum machine learning, AI, big data și cloud sunt utilizate zilnic pentru a crea și îmbunătăți produse cu impact global. Cultura organizației și beneficiile oferite membrilor echipei plasează Adobe în topul celor mai doriți angajatori și al companiilor cu cei mai fericiți angajați. Mai multe detalii despre oportunitățile de carieră și pozițiile deschise în Adobe România, aici https://adobe.wd5.myworkdayjobs.com/external_experienced.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.