Cariere cu impact global

Cât de importantă este echipa în dezvoltarea unei cariere cu impact global. „Suntem diferiţi şi, dacă găsim o cale să lucrăm împreună, putem face orice”

20 dec 2021 Autor: Andra Stroe

Ca parte a unei multinaţionale cu sute de angajaţi, Alina Eftenoiu a învăţat rapid cât de importantă este echipa în dezvoltarea sa profesională. Iar mentorii au fost şi ei, direct sau indirect, prezenţi.

Cred cu tărie că cel mai important lucru este relaţia cu colegii şi prieteniile care se leagă între echipe, dar şi că cele mai mari realizări vin atunci când acestea lucrează bine împreună şi fac totul din pasiune. „Suntem diferiţi şi, dacă găsim o cale să lucrăm împreună, putem face orice”, spune Alina Eftenoiu, software development engineer la Adobe România. Ea s-a alăturat companiei în urmă cu trei ani, ca site reliability engineer. „Am ajuns într-o echipă cu oameni foarte interesaţi de tehnologie şi pasionaţi.” Echipa, povesteşte ea, era mixtă, unii ingineri erau pe partea de dezvoltare de software, iar alţii, între care şi ea, pe partea operaţională. „Având o experienţă de şapte ani de dezvoltare in C++ pe sisteme integrate, am fost curioasă de la început să aflu ce fac serviciile la care urma să lucrez şi cum sunt implementate. Activând mai mult pe partea operaţională, am învăţat enorm în primul an, pentru că totul era nou şi eram nerăbdătoare să descopăr ce urmează. Între timp am început să fac şi dezvoltare software în Kotlin – un limbaj complet nou pentru toată echipa la momentul respectiv”, îşi descrie tânăra de 31 de ani evoluţia în cadrul companiei. Acum spune că uneori nici nu simte că munceşte, pentru că vede realizările ca pe un rezultat foarte frumos al interacţiunii cu echipa şi al efortului depus împreună cu colegii săi. „Îmi place foarte mult ceea ce fac pentru că sunt o persoană curioasă, şi diversitatea în munca pe care o fac zi de zi mă ajută enorm să nu simt că sunt nevoită să depun un efort mare. Totul vine din pasiune.”

Alina Eftenoiu nu crede că există calităţi „obligatorii” pe care colegii din echipa din care face parte ar trebui să le aibă, deoarece „orice se poate învăţa şi noi ne putem adapta sau chiar schimba daca e nevoie. Cred că cel mai important e să fim conştienţi că toţi suntem diferiţi şi să îi acceptăm pe ceilalţi aşa cum sunt”. Nu poate, spune ea, nici să încadreze o singură persoană la categoria „mentori” sau „modele” care i-au servit în carieră, ci preferă să vorbească mai mult de suma unor caracteristici de la mai multe persoane cu care a lucrat. „Am avut noroc de-a lungul carierei să lucrez cu câţiva oameni foarte pasionaţi şi interesaţi de tehnologie. Consider că am luat de la fiecare câte ceva şi, de pildă, la calităţile de leadership mă uit cu admiraţie la câţiva manageri cu care am colaborat de-a lungul timpului şi chiar câţiva colegi”. Pe de altă parte, când vine vorba de tehnologie sau implementare de soluţii, a luat câte un pic de la fiecare architect cu care a interacţionat, inclusiv idei despre cum să se menţină mereu la curent cu ultimele noutăţi.

Soluţia la care lucrează, Adobe Experience Platform, se ocupă cu dezvoltarea şi îmbunătăţirea unei platforme flexibile care să le permită clienţilor să construiască şi să gestioneze soluţii de cloud pentru consumatori. La produsul la care lucrează în prezent spune că apreciază în special faptul că „e o soluţie generică şi este adoptată de multe echipe. Şi îmi mai place că apar tot felul de provocări pe măsură ce numărul de echipe care îl folosesc creşte”. Potrivit ei, dintre toate proiectele la care a participat în companie, acesta e cel mai interesant, prin prisma faptului că reprezintă o soluţie generică de stocare a metadatelor. „Există foarte multe posibilităţi de dezvoltare şi accelerare a adopţiei în cadrul companiei şi e foarte mulţumitor atunci când produsul e folosit de cât mai multă lume.” În ceea ce priveşte tehnologiile şi instrumentele folosite, ea spune că se pune accentul pe diversitate, care le permite să încerce tot felul de soluţii noi. „Acum, cel mai mult îmi place Kotlin. Cred că am redescoperit programarea high-level odată cu el şi nu ştiu dacă o să mă satur vreodată.”

Despre faptul că are, alături de echipa din care face parte, o contribuţie la un proiect cu expunere internaţională, utilizat de clienţi din întreaga lume, spune că este important, dar consideră că e mai importantă îndeosebi expunerea către echipe apropiate – „să văd rezultatul imediat”. „Este împlinitor şi când se face o lansare şi văd câtă lume îl foloseşte şi cât de mult impact am, dar pentru mine oamenii apropiaţi contează mai mult.”



În parcursul profesional, tehnologia a ajutat-o să aibă o carieră în care nu simtă că face un efort pentru a munci, să îşi urmeze o pasiune pe care a avut-o încă de mică, să menţină sus nivelul de diversitate şi să evite plictiseala care intervine destul de repede în cazul său, să păstreze un echilibru între viaţa profesională şi cea personală şi să nu simtă că „trădează” atunci când se uită pe o soluţie de dezvoltare în timpul liber. Din rândul provocărilor întâlnite pe parcurs aminteşte mai multe, „de la a învăţa cum să lucrezi cu microservicii şi să construieşti o infrastructură de care este nevoie, până la a fi la curent cu ce se întâmplă pe partea de dezvoltare software şi frameworkurile folosite.”

La Adobe, încă de la început i-a plăcut şi ideea de CSR (corporate social responsibility – n. red.). „Nu mai auzisem de aşa ceva şi mi s-a părut o oportunitate foarte bună să mă implic. Am fost membru în echipa de CSR timp de doi ani, iar de câteva luni sunt co-lead pentru echipa de CSR din România.” De-a lungul acestei perioade a fost implicată în câteva proiecte, printre care aminteşte de „Change for Change”, un proiect care constă în umplerea cu mărunţis a unor doze de 330 ml. „S-au strâns în jur de 70 în anul în care am inaugurat proiectul. Împreună cu Habitat for Humanity am ajutat la construirea unei case în Buftea.” Plantarea de copaci împreună cu „Plantăm fapte bune”, strângerea de rechizite/haine de la angajaţi şi donarea lor către copii defavorizaţi, voluntariatul cu asociaţii precum Piano Therapy, Ana şi Copiii sau decorarea cu ornamente pentru diferite sărbători împreună cu copii de la asociaţii şi chiar deplasarea la sediul unora pentru a ajuta cu diverse treburi, de la amenajat curţi, până la pus de murături se numără, de asemenea, printre campaniile la care a luat parte.

În opinia sa, pentru a-şi dezvolta o carieră de succes, un elev sau un student român ar trebui, întâi de toate, să creadă în el şi în ceea ce poate şi ştie să facă. „Pe de altă parte, aş zice că e important să contacteze o persoană care să îl ghideze iniţial, dacă nu ştie cum să înceapă. Aici mă refer la un profesor, o rudă în domeniu sau chiar o persoană de pe o reţea profesională – credeţi-mă, oamenii sunt foarte dispuşi să ajute.” În opinia sa, cel mai important lucru la un job este „să nu fie un job, ci o pasiune şi să te împlinească”.

Cât despre pandemie, în ceea ce o priveşte criza sanitară a învăţat-o câteva lecţii: „să existe o oră de terminare a programului şi să mă ţin de ea; să fie excepţii şi motive serioase când stau peste program; să lucrez de la birou; să mă pregătesc înainte de a mă aşeza la birou – să nu mă aşez în pijamale sau abia ridicată din pat, şi să nu renunţ la lucrurile pe care le făceam înainte pentru că acum sunt departe ca distanţă – erau lucruri pe care le făceam aproape de sediul Adobe România şi au devenit brusc mai greu de îndeplinit.” Cu privire la rolul, compania şi ţara în care şi-ar dori să fie peste 10 ani spune că era mai uşor de răspuns înainte de pandemie. „Acum pot spune doar că în următorul an mă văd tot la Adobe.”

Alina Eftenoiu, 31, software development engineer, Adobe România: „Suntem diferiţi şi, dacă găsim o cale să lucrăm împreună, putem face orice.”

Œ Este absolventă a Facultăţii de Automatică şi Calculatoare şi a unui master în servicii software avansate, urmat în cadrul aceleiaşi instituţii;

 S-a alăturat echipei Adobe în 2018, ca site reliability engineer;

Ž Între timp a început să facă şi dezvoltare software în Kotlin – un limbaj complet nou pentru toată echipa la momentul respectiv;

 Este pasionată de drumeţii, tenis, fitness şi de testarea altor sporturi, în general. De asemenea, îi place să meargă la teatru, să încerce noi reţete sănătoase şi să desluşească mistere.

Cariere cu impact global este un proiect editorial creat de Adobe România în parteneriat cu Business Magazin, despre oameni care dezvoltă produse folosite la nivel de mondial de milioane de utilizatori. Echipele Adobe România lucrează la produse Adobe de top și folosesc tehnologii de ultimă generație. Concepte precum machine learning, AI, big data și cloud sunt utilizate zilnic pentru a crea și îmbunătăți produse cu impact global. Cultura organizației și beneficiile oferite membrilor echipei plasează Adobe în topul celor mai doriți angajatori și al companiilor cu cei mai fericiți angajați. Mai multe detalii despre oportunitățile de carieră și pozițiile deschise în Adobe România, aici https://adobe.wd5.myworkdayjobs.com/external_experienced.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.