Virusi de miliarde

Postat la 26 august 2008 22 afişări

Atacurile informatice cu virusi si cele de tip phishing au adus consumatorilor americani pierderi de aproape 8,5 de miliarde de dolari (5,7 de miliarde de euro) in ultimii doi ani. Cifra, care reprezinta de fapt cat au cheltuit consumatorii pentru programe software sau pentru alte computere dupa ce au fost victimele unui atac informatic, a rezultat in urma unui studiu realizat de compania de cercetare de piata Consumer Reports National Research Center pe un esantion format din peste 2.000 de gospodarii reprezentative din SUA.

Totusi, aproape 20% dintre consumatori nu au instalat pe computer un program software anti-virus, iar trei sferturi nu dispun nici de un sistem anti-phishing, ceea ce explica de ce au fost posibile multe atacuri de securitate. Iar pe de alta parte, atacurile in sine sunt din ce in ce mai rafinate si mai eficiente, dar fiindca virusii sunt tot mai greu de detectat si sunt creati destul de repede de la descoperirea vulnerabilitatii sistemului de operare - mai putin de 24 de ore.

 

Analistii Consumer Reports sustin totusi ca exista o serie de greseli frecvente in randul consumatorilor, dintre care cele mai importante sunt lipsa unui antivirus actualizat, accesarea unor link-uri de site-uri primite prin e-mail, folosirea unei singure parole pentru toate conturile online, descarcarea de aplicatii software gratuite de pe diferite site-uri nesigure si convingerea ca Mac-ul este mai sigur decat un computer cu sistem de operare de la Microsoft. De fapt, ambele categorii de computere sunt la fel de expuse unor atacuri informatice, numai ca pentru Mac-uri sunt creati foarte putini virusi, iar atacurile sunt rareori la fel de periculoase. Iar aceeasi situatie este si in ce priveste browserele web. Safari, spre exemplu, browserul Apple, nu este dotat cu protectie anti-phishing, motiv pentru care este mai indicata utilizarea browserelor Firefox sau Opera, apreciaza analistii Consumer Reports.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
software,
informatica,
virusi,
phishing,
atac,
online
/business-hi-tech/new-media/virusi-de-miliarde-2978680
2978680
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.