Retelele online, raiul atacurilor informatice

Postat la 20 octombrie 2009 32 afişări

Pentru cei care cauta sa pastreze legatura cu prietenii din spatele monitorului, retelele de socializare par sa fie o adevarata mina de aur. Din alte puncte de vedere insa, la fel par si pentru infractorii informatici.

De curand, actrita si cantareata Miley Cyrus s-a retras de pe Twitter, desfiintand contul prin intermediul caruia pastra legatura cu peste un milion de fani. Motivul care a impins-o pe tanara de 17 ani la o asemenea masura a fost faptul ca majoritatea informatiilor publicate pe Twitter erau transformate aproape imediat in stiri de tabloid. n esenta, Miley Cyrus a ajuns la concluzia ca expune pe Twitter mult prea multe informatii personale, care ajung sa fie folosite in scopuri deloc dorite de ea.

Daca ar fi scoasa din ecuatie celebritatea, iar exemplul ar fi pus intr-un context mai amplu, cu aceasta problema se confrunta de fapt fiecare dintre utilizatorii de internet. Mai precis, in cauza sunt cei ce folosesc site-uri si retele de socializare, cum sunt Facebook sau Twitter, dezvaluindu-si date personale pe pagina de profil, o adevarata mina de aur pentru hotii de identitati virtuale. "Oricine se inscrie pe o retea sociala poate avea acces la informatiile personale ale altor membri, precum ziua de nastere, locul de munca sau detalii familiale. Pentru cei rau intentionati este raiul pe pamant", spunea Brian Hay, detectiv in cadrul Fraud and Corporate Crime Group din Queensland, cu ocazia Simpozionului asupra Infractiunilor privind Identitatea, desfasurat in Australia la inceputul saptamanii trecute.

De multe ori, numele si ziua de nastere sunt suficiente infractorilor pentru a fura identitatea si pentru a cauza pagube materiale persoanei respective. Infractiunile informatice sunt insa facilitate de volumul alarmant de detalii disponibile pe paginile retelelor sociale, de la fotografii si pana la CV-uri, oferite practic pe tava hackerilor - informatii care, cel putin in SUA, pot fi folosite fara prea mari dificultati pentru obtinerea unui card de credit. "Tocmai de asta e bine sa nu fii foarte darnic cu informatiile si sa nu completezi toate campurile, un exemplu fiind numele de fata al mamei. De multe ori, un nume si o adresa de mail sunt suficiente pentru crearea unui cont", spune Alexandru Molodoi, director tehnic in cadrul Gecad Net.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/new-media/retelele-online-raiul-atacurilor-informatice-4999675
4999675
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.