4 ani de click-uri

Postat la 03 martie 2008 23 afişări

Doar 10% din capacitatea pietei de comert online este utilizata, barbatii detin monopolul in mediul online cu toate ca femeile sunt cele care pot revigora comertul online, iar cele mai vandute produse pe internet sunt tot cele din IT&C. Acestea sunt doar cateva aspecte pe care Target le-a discutat cu Madalin Matica, directorul pentru operatiunile europene al integratorului de plati online DotCommerce, despre viitorul comertului online in Romania.

Target: Cum se prefigureaza comertul online dupa 4 ani de la aparitie (ma refer la cel cu plata prin card care a aparut pe 24 februarie 2004)? La ce valoare a ajuns?

Madalin Matica: Lansata in martie 2004, plata prin card are deja 4 ani de existenta, dar nu are performante extraordinare. In anul 2007 s-au tranzactionat aproape 45 de milioane de euro. Din fericire, la nivelul vanzarilor online, plata prin card reprezinta doar 7-10%, ceea ce arata ca e-commerce-ul romanesc tranzactio?neaza valori demne de luat in seama. Tot o veste buna este faptul ca implementarea platii online nu este un "daca", ci un "cand" pentru magazinele virtuale. Din pacate, multe magazine virtuale percep implementarea modului de plata online ca o "cheltuiala" si nu ca pe o necesitate. Lucrurile se schimba, dar, in Romania, destul de greu.

Target: Care sunt produsele care se vand cel mai bine in mediul online? Si care ar fi un profil al cumparatorului?

Madalin Matica: Situatia nu este schimbata fata de anii trecuti: se vand in special produse IT&C. Vestea buna este ca userii au inceput sa achite si facturi, amenzi sau plati pentru rezervari turistice. Exista o puternica corelare intre oferta si plata. Exista multe magazine virtuale care comercializeaza produse IT&C si foarte multe nise libere, ceea ce inseamna ca oportunitatea de investitii ramane mare. Sa nu uitam ca anul trecut in SUA vanzarile de produse de imbracaminte in online le-au depasit pe cele din IT&C.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
4,
ani,
de,
click-uri,
/business-hi-tech/new-media/4-ani-de-click-uri-4074075
4074075
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.