Tunelul timpului: o aplicatie pentru iPhone ii transporta pe utilizatori in Londra antica (GALERIE FOTO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 01 august 2011 61 afişări

O noua aplicatie pentru iPhone si iPad le permite utilizatorilor sa calatoreasca in lumea Londrei din antichitatea romana – asezarea Londinium, construita de romani la jumatatea primului secol d. Chr. si parasita in secolul al V-lea.

Posesorii de iPhone sau iPad care si-au instalat aplicatia o pot folosi in diverse puncte ale orasului: doar pornind camera si proiectand-o asupra peisajului, pot sa activeze clipuri video cu scene din epoca romana, plasate insa in decorul contemporan al orasului, gratie tehnologiei realitatii augmentate. Pe ecran se pot "excava" cu degetele gropi in pamant, spre a descoperi vestigii actualmente aflate la Muzeul de Arheologie, iar pentru fiecare obiect apar informatii despre provenienta, uzul si istoria sa.

Aplicatia, denumita Streetmuseum Londinium, este dezvoltata de Muzeul de Arheologie din Londra si de canalul TV History si este gratuita.

"Daca va plimbati prin Londra, sunteti in istorie, in peisajul istoric, care e pretutindeni in jur. Vreau ca oamenii sa perceapa istoria, sa vada ca ea inseamna mai mult decat un muzeu sau o galerie", a declarat pentru CNN Roy Stephenson, directorul colectiilor de la Muzeul de Arheologie. El spera ca utilizatorii aplicatiei sa capete astfel interes pentru a explora muzeul si a cunoaste istoria actualei capitale britanice.

Tunelul timpului: o aplicatie pentru iPhone ii transporta pe utilizatori in Londra antica (GALERIE FOTO)

Canalul de televiziune History a realizat clipurile video, folosind actori profesionisti si amatori pentru a reconstitui scene din viata epocii romane - comert, scene de cult sau de lupta, unele hazlii, altele impresionante. "Stim unde era forul roman, unde se faceau obiectele de olarit, unde se luptau oamenii, asa incat a trebuit sa vedem cum facem ca sa ilustram astfel de scene", a spus Steven Allen, reprezentant al History Channel. Intr-unul dintre clipuri, un vanzator incearca sa-i vanda peste stricat unui client, care arunca apoi pestele si nimereste un bancher care trecea prin targ; in altul, un gardian e prins motaind de un superior; in altul are loc un sacrificiu inchinat zeilor.

Aplicatia include si o harta a asezarii Londinium, suprapusa pe o harta Google a Londrei contemporane, iar punctele de interes arheologic au fost gandite astfel incat sa cuprinda intr-un fel sau altul toate cele 33 de cartiere ale orasului. De pilda, cine calatoreste pana in sudul orasului, la Croydon, poate vedea locul unde a fost descoperita o comoara de monede romane de aur.

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/tunelul-timpului-o-aplicatie-pentru-iphone-ii-transporta-pe-utilizatori-in-londra-antica-galerie-foto-8554848
8554848
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.