Gadget review: noul rege al smartphone-urilor de buget - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 23 aprilie 2017 1173 afişări

Lenovo a anunţat la Mobile World Congress 2017 noile telefoane din seria Moto G şi anume G5 şi G5 Plus, astfel aducând o serie de îmbunătăţiri faţă de generaţia precedentă. Dacă Moto G4 era o soluţie pentru cei care căutau un smartphone ieftin, Moto G5 este noul rege al smartphone‑urilor de buget.

Principala diferenţă dintre G5 şi G4 este designul: a dispărut plasticul şi a apărut un buton cu senzor de amprentă. G5 nu mai are capacul de plastic, ci acum este împăturit într-o carcasă de metal ce-i conferă un look premium. De asemenea, telefonul are la bază un buton cu senzor de amprentă foarte bun, ceea ce te-ai aştepta să găseşti la un telefon mult mai scump.

Aşadar telefonul are un aspect îmbunătăţit, dar să nu vă aşteptaţi la ceva impresionant. La fel ca şi precedentul, are în continuare spaţii mari deasupra şi dedesubtul ecranului, care „fură” din spaţiul dedicat display-ului. Acest lucru este frapant mai ales din cauza faptului că în partea de jos lipsesc butoanele de înapoi şi cel pentru a închide aplicaţii. Poate la G6 dispar şi aceste neajunsuri. Butonul de deblocare este dotat cu senzor foarte precis şi am rămas surprins de cât de rapid este. În plus, butonul mai poate fi folosit şi pentru a naviga prin aplicaţii, prin glisarea degetului spre stânga sau drepta.

Moto G5 este un smartphone echipat cu un ecran IPS cu rezoluţie Full HD (1.920 x 1.080 pixeli) şi diagonală de 5 inchi. Acesta este construit în jurul unui chipset Snapdragon 430 de la Qualcomm cu procesor octa-core şi se livrează în două configuraţii: cu 16 GB stocare internă şi 2 GB memorie RAM şi varianta cu 3 GB memorie RAM şi 32 GB spaţiu de stocare. Eu am avut prima variantă şi în condiţii de utilizare normală s-a descurcat bine. Telefonul nu s-a blocat, am făcut multitasking şi experienţa de utilizare a fost plăcută. Doar în ce priveşte gamingul vă puteţi aştepta la poticniri când vine vorba de jocuri ce necesită mai multe resurse.

Fratele mai mare, G5 Plus, are un display de 5,2 inchi, un procesor Snapdragon 625 şi vine cu diferite configuraţii - 2 sau 4 GB RAM şi 32 sau 64 GB de stocare. O altă diferenţă între cele două modele este camera G5 Plus, una care include un senzor Dual Pixel de 12 megapixeli şi un obiectiv f/1.7 şi va putea filma în 4K în America şi în Full HD în Europa. În plus, G5 Plus are un acumulator de 3.000 mAh.

În schimb, Moto G5 are o cameră foto de 13 megapixeli cu un obiectiv cu diafragmă f/2.0, în timp ce camera de pe partea din faţă are rezoluţie de 5 megapixeli şi obiectiv f/2.2. La fel ca şi la precedentul G4, camera acestui telefon realizează fotografii acceptabile în timpul zilei, dar cu cât scade lumina, cu atât se deteriorează calitatea imaginii. Software-ul devine mai lent şi de multe ori fotografiile ies fie înceţoşate, fie cu mult zgomot.

La capitolul baterie, Moto G5 vine dotat cu un acumulator de 2.800 mAh, ceea ce înseamnă că duce cu uşurinţă o zi de utilizare. Telefonul se încarcă total în circa două ore şi este de reţinut că Moto G5 încă nu a trecut la USB-C, deşi cred că ar fi fost o mişcare binevenită.

Un alt plus al telefonului îl reprezintă faptul că este dual SIM, util pentru cei care au două cartele, iar dacă nu, un slot poate fi folosit pentru un card de memorie, binevenit mai ales când ai doar 16 GB memorie internă.

La nivel de software, noul telefon al celor de la Lenovo vine cu Android 7.0 curat, fără programe în plus, fărăaplicaţii sau skinuri inutile, fapt pe care l-am apreciat dintotdeauna la Lenovo. În plus, compania chineză a păstrat gesturile devenite clasice deja: de pildă, dacă-l aşez cu faţa în jos intră în modul silent şi nu mai sunt deranjat, iar dacă îl învârt repede intră în modul de fotografiere.

Aşadar, Lenovo a păstrat ceea ce l-a făcut pe Moto G4 un telefon de buget bun, îmbunătăţind anumite aspecte precum designul. Preţul lui G5 pleacă de la 199 de euro în timp ce G5 Plus are un preţ de pornire de 279 de euro. Mai mult decât excelent. G5 este un telefon de recomandat, în timp ce G5 Plus poate deveni cel mai bun telefon în această categorie de preţ.

CASETA TEHNICĂ

DIMENISIUNI 73 MM X 144,3 MM X 9,5 MM

GREUTATE 144,5 G

DISPLAY 5 INCHI IPS 1.080P 441 PPI

PROCESOR 1,4 GHZ SNAPDRAGON 430 OCTA-CORE

PLACĂ GRAFICĂ ADRENO 530

MEMORIE RAM 2 GB

SPAŢIU DE STOCARE 16 GB

CAMERĂ FOTO 13 MP, F/2.0

CAMERĂ FRONTALĂ 5 MP, F/2.2

SISTEM DE OPERARE ANDROID 7.0

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.