Casa viitorului, versiunea beta

Postat la 31 ianuarie 2006 3 afişări

Nu v-ar placea sa locuiti intr-o casa unde geamurile se spala singure si rufele sunt calcate de un manechin de tinichea, in timp ce va relaxati in cada, in fata televizorului cu ecran plat incorporat in perete?

Nu v-ar placea sa locuiti intr-o casa unde geamurile se spala singure si rufele sunt calcate de un manechin de tinichea, in timp ce va relaxati in cada, in fata televizorului cu ecran plat incorporat in perete?

 

"Casa viitorului", un concept alimentat pana acum mai mult de imaginatie decat de realitate, a devenit obiect de studiu intr-un experiment condus de firma britanica de constructii David Wilson Homes, impreuna cu universitatile din Nottingham si Leicester.

 

Cercetatorii au vrut sa vada cum ar trebui sa arate o casa in viitor, atat din punctul de vedere al constructiei si repartitiei pe camere, cat si din punctul de vedere al tehnologiilor si gadgeturilor de ultima ora "incluse". Motivul este simplu: companiile de pe piata imobiliara vor sti care este cererea si cum sa construiasca locuinta pe placul viitorilor locatari.

 

Ca parte din proiect, o familie britanica obisnuita a fost de acord sa intre sub "lupa" cercetatorilor pentru o perioada de sase luni. "Prima mea intrebare a fost cum se aprinde lumina, in timp ce ma aflam nedumerit in fata unui intrerupator cu noua butoane, doua potentiometre si inca ceva despre care nu mi-am dat seama ce este", a povestit Nick Parnell, unul dintre specialistii care au vizitat casa.

 

Casa viitorului, construita pe patru nivele, dispune de foarte multe echipamente si tehnologii, toate putand fi controlate cu o singura telecomanda. Geamurile se curata printr-un sistem propriu automatizat, hainele murdare pot fi trimise la subsol, unde se afla masina de spalat, de oriunde din casa, printr-un lift in miniatura. Dupa ce sunt spalate, hainele sunt trimise la un "om de tinichea" care isi schimba dimensiunile dupa cum e nevoie si imbraca hainele pentru a le usca complet si a le netezi.

 

Una peste alta, casa viitorului are cinci dormitoare si cinci bai, dintre care una dotata cu sistem de aburi, similar unei saune, si un echipament pentru masaj la umeri. In casa sunt instalate sapte televizoare cu ecran plat, dar si multe alte echipamente digitale inteligente.

 

Sistemul de telefonie fixa va functiona si ca interfon, astfel incat membrii familiei vor putea comunica usor, fara sa tipe prin toata casa. Iar in cazul in care unul dintre ei alege sa faca o baie calda, nu este nevoie sa iasa pentru a vedea cine suna la usa. Exista si aici o solutie: ii poate comanda televizorului instalat in peretele baii sa-i arate o imagine preluata de la sistemul de supraveghere a casei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Casa viitorului,
versiunea beta
/business-hi-tech/casa-viitorului-versiunea-beta-977270
977270
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.