Books of Leaders

Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi antreprenori locali. Şi-a început cariera ca electrician, iar acum conduce liderul local în domeniul său de activitate

21 dec 2020 Autor: Andra Stroe
Absolvent de Drept, electrician, fost COO al actualului competitor, cofondator al liderului pieţei locale de curierat, antreprenor în domeniul medical şi un cititor atipic – sunt câteva dintre elementele care alcătuiesc profilul lui Felix Pătrăşcanu, unul dintre cei mai cunoscuţi lideri din mediul de business românesc. Iar dacă parcursul său profesional este unul interesant, obiceiurile de lectură sunt pe măsură.

Nu am un plan de citit, nu am liste şi nu îmi dau dead­line-uri de tipul «o carte pe săptămână» cum am citit că făcea Mark Zuckerberg. Încerc să găsesc timpul necesar acestei activităţi şi, recunosc, savurez o carte când mi-e poftă. Mă bucur că acesta este un obicei pe care nu l-am pierdut”, spune Felix Pătrăşcanu, managing partner al companiei de curierat FAN Courier.

Antreprenorul a urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti şi, înainte de a fonda FAN Courier alături de fraţii Adrian şi Neculai Mihai, prieteni din copilărie şi vecini în satul natal din Vrancea, a lucrat timp de trei ani ca electrician şi alţi trei ani în poziţia de COO în cadrul companiei Cargus. Compania de curierat FAN Courier a luat naştere în 1998 şi deserveşte în prezent peste 50.000 de clienţi, majoritatea persoane juridice, cu ajutorul unei flote de peste 4.200 de autovehicule. În urmă cu trei ani, Felix Pătrăşcanu a intrat şi pe piaţa de servicii medicale, prin înfiinţarea clinicii de neurologie Neuroaxis, alături de familie şi de medicul Dan Mitrea, businessul înregistrând venituri de circa 400.000 de lei în primul an de activitate.

Un cititor avid de cărţi din zona de dezvoltare personală, intercalate uneori cu cărţi politico-istorice, antreprenorul citeşte în prezent „Naţiunea start-up: Povestea miracolului economic israelian”, scrisă de Dan Senor şi Saul Singer.

„Este o carte apărută prin 2009, în prima ediţie, dar în continuare actuală, în care autorii explică cum Israelul, o ţară mică, aflată permanent în alertă din cauza conflictelor, poate crea mai multe start-up-uri decât toate marile puteri economice ale lumii la un loc. Este o carte-şcoală, în opinia mea.” Pentru beletristică, spune el cu regret, nu mai are atât de mult timp pe cât şi-ar dori, rămânând cu aminterea cărţilor citite între adolescenţă şi anii Revoluţiei din 1989. „De la acel moment (1989) am citit foarte mult despre ororile comunismului din România, dar nu
numai, şi mi-am dat seama câtă minciună ne fusese servită în şcoală, la orele de istorie, filosofie şi chiar literatură.”

Dincolo de curiozitate, recomandări sau review-uri, criteriile după care îşi alege lecturile ţin de aspiraţii: „Vreau să mă înţeleg mai bine, să înţeleg mai bine modelele de leadership, să descopăr ce mi se potriveşte, să corectez anumite minusuri, să înţeleg mai bine fenomene economice, politice sau militare. Cartea pe care o citesc acum vorbeşte, de exemplu, despre cum poate o naţiune să performeze în condiţii vitrege mizând pe antreprenoriat şi inovaţie. Mă interesează nu doar pentru că sunt antreprenor, ci mai ales pentru că sunt implicat în proiecte de mentorat în organizaţiile în care sunt membru şi vreau să ofer şi perspectiva a ceea ce am aflat despre alţii.

Deoarece cărţi despre industria de curierat nu prea se găsesc, antreprenorul spune că citeşte, în schimb, pe această zonă, tot ce apare în media: reviste de specialitate – despre curierat, logistică sau last mile delivery, din care îşi ia informaţii despre trenduri, tehnologie avansată din domeniu, comportamente de consum şi obişnuinţe ale clienţilor. În opinia sa, lectura este importantă pentru fiecare persoană, la orice vârstă, dacă îşi doreşte mai mult de la sine, în primul rând. „Nu este ceva ce poţi impune, dar este ceva ce poţi încuraja sau facilita. Noi am luat decizia să oferim echipei FAN Courier posibilitatea de a avea acces la cărţi, printr-un parteneriat cu Bookster. Astfel, au acces la o bibliotecă modernă, cu titluri din toate categoriile, pentru toate gusturile sau aspiraţiile personale şi/sau profesionale.”

Despre cartea care nu ar trebui să lipsească din biblioteca unui antreprenor sau om de business, Felix Pătrăşcanu spune că alegerea sa ar fi „Cum să livrezi fericire”, scrisă de Tony Hsieh. „Este o carte din care înveţi cum să-ţi construieşti un brand solid, cum să gestionezi relaţia cu angajaţii, cum să navighezi cu succes în business, cum să nu renunţi la vis.”

Personal spune că în general îl relaxează foarte mult cărţile tehnice despre maşinile de epocă. „Iubesc enorm maşinile oldtimer, sunt pasionat de istoria lor si de tot ce ţine de mecanica auto de început. E fantastic să descoperi ingineri auto inovatori cu realizări tehnice senzaţionale sau antreprenori vizionari cum au fost Henry Ford, Gottlieb
Daimler sau Enzo Ferrari.”

Din rândul scriitorilor cu care i-ar plăcea să ia masa, îi numeşte pe Liviu Rebreanu şi George Orwell, autorul celebrei „1984”, iar dacă este să numească o carte care i-a marcat copilăria, antreprenorul alege, fără să stea pe gânduri, „Martin Eden” a lui Jack London. „Se spune că ar fi de fapt un soi de autobiografie a lui Jack London, scrisă într-o vreme în care nu se punea aşa mare preţ pe autobiografii. Privind-o acum, prin ochii adultului, îmi dau seama că era o carte aspiraţională, că într-un fel, şi eu am fost un mic Martin Eden. Este o carte care te face să îţi pui întrebări, să te gândeşti la ce vrei cu adevărat, să nu te dezarmezi, să vrei să te depăşeşti pe tine şi, mai ales, să crezi că o poţi face”, o descrie Felix Pătrăşcanu. De altfel, este şi una dintre cărţile care au avut cel mai mare impact asupra sa, alături de „Fenomenul Piteşti” scrisă de Virgil Ierunca şi „Închisorile noastre cele de toate zilele”, a autorului Ioan Ioanid. „Din ultimele două am aflat ce capacitate uriaşă de suportabilitate poate crea mintea umană atunci când ai un crez şi nişte valori fundamentale adânc înrădăcinate în propriul fel de a fi. Martin Eden este despre puterea cunoaşterii indiferent de vârsta la care începi să devii erudit sau de nivelul social de la care porneşti în viaţă.”

Felix Pătrăşcanu spune că preferă şi rămâne la cartea tipărită, deşi a descoperit şi audiobook-urile. „Ca şi în cazul maşinilor de epocă, cărţile tipărite ar putea să devină, dacă nu au devenit deja, rare şi foarte scumpe. Despre o astfel de parabolă puteţi citi o carte simpatică, apărută recent şi la noi, «Biblioteca de pe lună», scrisă de Francesc Miralles”, recomandă antreprenorul.


O recomandare de la Felix Pătrăşcanu:

Biblioteca de pe lună – Francesc Miralles


 

O „carte-şcoală” din lectura sa curentă:

 Naţiunea start-up: povestea miracolului economic israelian – Dan Senor şi Saul Singer



Alegerea sa pentru antreprenori şi oamenii de business:

  Cum să livrezi fericire – Tony Hsieh


 


Cărţi care i-au schimbat perpectiva:

 Martin Eden – Jack London

 

 Închisorile noastre cele de toate zilele – Ioan Ioanid

 

♦ ♦ Fenomenul Piteşti – Virgil Ierunca



Acest articol face parte din proiectul #BooksOfLeaders lansat de Libris.ro cu scopul de a aduce în atenţia cititorilor importanţa şi rolul definitoriu pe care îl are lectura în dezvoltarea şi menţinerea unui business.

#BooksOfLeaders este despre oameni, business-uri de succes şi lecturile care au lăsat o amprentă puternică în parcursul şi dezvoltarea acestora. Este despre felul în care lectura construieşte succesul cu fiecare pagină. Asumarea evoluţiei continue prin lectură reprezintă pasul de început pentru un lider, iar cărţile stau la baza formării expertului în domeniul ales. Proiectul îşi propune să evidenţieze rolul cărţilor în viaţa şi afacerile liderilor de succes din România şi să ofere inspiraţie celor care îşi doresc să exploreze un stil de viaţă bazat pe cunoaştere. 

În ultimele luni, probabil cea mai provocatoare perioadă traversată de mediul de business din România, vânzările online de carte din categoria Afaceri au crescut pe Libris.ro cu 80%. Interesul pentru lectura de business dovedeşte faptul că mediul de afaceri caută în cărţi idei, soluţii şi abordări eficiente la problemele curente. În acest context, o privire către poveştile liderilor locali şi cărţile pe care ei le recomandă în cadrul #BooksOfLeaders este deopotrivă aspiraţională şi interesantă. 

În peste 11 ani de activitate, Libris.ro a devenit una dintre destinaţiile favorite ale publicului român avid de lectură. Prin misiunea sa asumată, încurajează lectura prin campanii susţinute, având ca ţel să atingă de fiecare dată un public nou, care să descopere importanţa dezvoltării continue prin lectură.

O campanie Business Magazin si   

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.