Books of Leaders
Dragoş Anastasiu, fondator şi preşedinte Eurolines: „Cred că cei care continuă să se instruiască, să citească, să meargă la cursuri sunt cei care se dezvoltă şi au succes în carieră.”

Evadările (literare) ale unui lider de business ocupat

16 nov 2020 Autor: Andra Stroe

Pentru Dragoş Anastasiu, el însuşi un personaj al mediului de afaceri local, cărţile au un rol important în dezvoltarea personală, însă şi un loc bine delimitat în agenda sa. Mai precis, în cea de weekend şi de vacanţe. Nu ştim cu precizie de câte concedii a avut timp în cei peste 25 de ani de activitate în domeniul turismului, în care a fost mai degrabă preocupat să ofere altor milioane de români vacanţele mult aşteptate, dar am aflat totuşi care sunt lecturile ce-i servesc drept sursă de inspiraţie executivului votat şi în acest an printre cei mai admiraţi lideri din businessul românesc.

„Într-o zi obişnuită, citesc dimineaţa ştirile şi noutăţile din zonele care mă interesează pe telefon. Când ajung la birou, în prima parte a dimineţii, citesc ziare şi reviste – cele la care sunt abonat – vorbim de publicaţii de business. Deşi citesc zilnic şi, când mă interesează ceva aprofundez serios, cărţile sunt lecturi de weekend, de zile libere şi de vacanţe”, îşi descrie executivul agenda literară.

Deşi a vândut anul trecut businessul Eurolines, o decizie norocoasă, care l-a ferit de pierderea multor milioane de euro odată cu apariţia noii crize din turism provocate de pandemie, programul lui Dragoş Anastasiu este la fel de ocupat. Nu a rămas departe de afacerea pe care a crescut-o timp de 25 de ani şi a adus-o la venituri de 13 milioane de euro în 2019, rămânând la cârma businessului în funcţia de preşedinte. Implicat, de asemenea, în industria ospitalităţii, prin prisma businessului Green Village Resort 4* Resort din Delta Dunării, pornit în urmă cu 5 ani, şi a afacerii Valea Verde Resort, din satul Cund, Transilvania, în care deţine o serie de participaţii, el deţine şi o platformă de închiriere de maşini – franciza Enteprise Rent-A-Car, oferă servicii de suport (resurse umane, marketing, administrativ şi contabilitate prin Ad Wise 4 people), dar şi consultanţă în domeniul livrării de traininguri şi al dezvoltării organizaţionale, şi este, totodată, preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Germane şi al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

În prezent, în această agendă încărcată s-a strecurat cartea „Începe cu de ce”, de Simon Sinek. Executivul spune că îşi alege lecturile în funcţie de cărţile citite de oamenii pe care-i întâlneşte şi care-l inspiră. „Trag cu ochiul la recenzii de carte şi aşa aleg ce cumpăr. Citesc multe cărţi ale speakerilor motivaţionali.” Deşi spune că nu sunt atât de multe cărţi specifice industriei de travel sau HoReCa, antreprenorul citeşte în schimb multe articole din aceste zone. „Mă informez mereu, există publicaţii foarte bune şi foarte serioase în străinătate.” Pentru Dragoş Anastasiu, cărţile de business sunt, deopotrivă, sursă de inspiraţie şi documentare, cât şi de relaxare, pentru că, spune el, beletristică nu a mai citit de peste 15 ani.

Cartea copilăriei sale, care, de altfel, ne-a înfrumuseţat anii copilăriei multora dintre noi, este „Cireşarii”, a lui Constatin Chiriţă. Tot un scriitor român este şi cel cu care Dragoş Anastasiu şi-ar fi dorit să ia masa, dacă ar fi avut ocazia. „Mi-a plăcut mult «Cel mai iubit dintre pământeni» şi mi-ar fi plăcut să îl întâlnesc pe Marin Preda. L-aş fi ascultat fără să îl întrerup, orice ar fi vrut el să îmi povestească. Şi l-aş fi întrebat cum să fac să devin cel mai iubit dintre pământeni.” Cartea cu cel mai mare impact asupra spune că a a fost „Cultura serviciilor de excelenţă”, a scriitorului Ron Kaufman. „După ce am participat la un workshop ţinut de Ron Kaufman în România şi după ce am citit cartea sa, am implementat imediat în companie principiile enunţate de el atât de clar şi de simplu. Am schimbat cultura organizaţională, orientând-o către client – intern şi extern (aceasta a fost una dintre cele mai importante descoperiri, că noi toţi suntem clienţi, în relaţie cu colegii, furnizorii, chiar şi prietenii noştri), şi transformând feed-backul clienţilor în cel mai important instrument de măsurare a serviciilor noastre. A funcţionat!”

Lecturile care consideră că nu ar trebui să lipsească din biblioteca unui antreprenor sau om de business sunt: „Antreprenoriat”, a lui Marius Ghenea, „Excepţionalii”, de Malcolm Gladwell, şi „Lider fără funcţie”, scrisă de Robin Sharma.

Executivul consideră că lectura este esenţială în rutina angajaţilor unei companii. „Cred că cei care continuă să se instruiască, să citească, să meargă la cursuri sunt cei care se dezvoltă şi au succes în carieră. Avem o bibliotecă în companie, populată cu cărţi de business. Fiecare coleg are acces la ea, poate împrumuta şi citi orice titlu. Cumpărăm în continuare cărţi, chiar la recomandarea lor. Eu nu obosesesc să le spun colegilor mei întruna să fie curioşi şi să citească – cărţi, reviste, articole, să asculte speech-uri, să urmărească evenimente de tip TED Talks, orice îi ajută să înţeleagă lumea şi orice îi ajută să gândească liber.”

Personal, preferă cărţile tipărite şi, cu toate că lumea e din ce în ce mai digitalizată, în opinia sa cărţile se vor publica şi mai departe în format fizic, „cel puţin încă o vreme, pentru noi cei obişnuiţi să dăm pagina. Ce va fi peste 50 de ani, însă, pentru mine este mai greu de dibuit. Şi la apariţia primelor cărţi digitale citeam în presă scenariile conform cărora cartea tipărită va muri şi, iată, încă prosperă şi există foarte multe librării de succes”.



Cele 3 lecturi de bază pentru antreprenori şi oameni de business, recomandate de Dragoş Anastasiu

 „Lider fără funcţie” – Robin Sharma

 „Antreprenoriat” – Marius Ghenea

Excepţionalii” – Malcolm Gladwell

 

 


O CARTE DIN AGENDA TRECUTĂ ŞI UNA DIN CEA CURENTĂ

 „Cultura serviciilor de excelenţă” – Ron Kaufman

 

 

 „Începe cu de ce” – Simon Sinek

 

 



 

Acest articol face parte din proiectul #BooksOfLeaders lansat de Libris.ro cu scopul de a aduce în atenţia cititorilor importanţa şi rolul definitoriu pe care îl are lectura în dezvoltarea şi menţinerea unui business.

#BooksOfLeaders este despre oameni, business-uri de succes şi lecturile care au lăsat o amprentă puternică în parcursul şi dezvoltarea acestora. Este despre felul în care lectura construieşte succesul cu fiecare pagină. Asumarea evoluţiei continue prin lectură reprezintă pasul de început pentru un lider, iar cărţile stau la baza formării expertului în domeniul ales. Proiectul îşi propune să evidenţieze rolul cărţilor în viaţa şi afacerile liderilor de succes din România şi să ofere inspiraţie celor care îşi doresc să exploreze un stil de viaţă bazat pe cunoaştere. 

În ultimele luni, probabil cea mai provocatoare perioadă traversată de mediul de business din România, vânzările online de carte din categoria Afaceri au crescut pe Libris.ro cu 80%. Interesul pentru lectura de business dovedeşte faptul că mediul de afaceri caută în cărţi idei, soluţii şi abordări eficiente la problemele curente. În acest context, o privire către poveştile liderilor locali şi cărţile pe care ei le recomandă în cadrul #BooksOfLeaders este deopotrivă aspiraţională şi interesantă. 

În peste 11 ani de activitate, Libris.ro a devenit una dintre destinaţiile favorite ale publicului român avid de lectură. Prin misiunea sa asumată, încurajează lectura prin campanii susţinute, având ca ţel să atingă de fiecare dată un public nou, care să descopere importanţa dezvoltării continue prin lectură.

O campanie Business Magazin si   

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.