Books of Leaders

Anul cu 52 de cărţi

9 nov 2020 Autor: Andra Stroe

A crescut printre cărţi, în anticariatul mamei sale, iar acum încearcă să insufle dragostea pentru lectură şi angajaţilor companiei Autonom, considerând-o unul dintre cele mai importante obiceiuri ale unei culturi organizaţionale. Este vorba despre antreprenorul Dan Ştefan, un cititor avid şi unul dintre cei mai admiraţi executivi din businessul românesc.

„În general, citesc mai multe cărţi în paralel şi alternez între ele în funcţie de timpul, nevoia şi energia din momentul respectiv, dar şi de formatul cărţii. De exemplu, când alerg sau conduc, aleg să ascult un audiobook sau un podcast, iar când sunt acasă citesc cărţi de pe Kindle sau în format fizic”, îşi descrie Dan Ştefan, cofondatorul Autonom, obiceiurile de lectură în câteva cuvinte. În prezent, titlurile care îi ocupă agenda literară sunt: „No Rules Rules: Netflix and the Culture of Reinvention”, de Erin Meyer; „The Meaning Revolution: The Power of Transcendent Leadership”, a scriitorului Fred Kofman; „Scarcity: Why Having Too Little Means So Much”, scrisă de Sendhil Mullainathan şi Eldar Safir; „The Power of Myth”, a lui Joseph Campbell şi „De ce este România astfel? Avatarurile excepţionalismului românesc”, de Vintilă Mihăilescu.

Autonom, compania fondată de Dan Ştefan în urmă cu 14 ani, alături de fratele său, Marius, a ajuns anul trecut la venituri de peste 208 milioane de lei, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. În paralel cu performanţele financiare, executivul pune mare preţ şi pe evoluţia personală a oamenilor din echipa pe care o conduce. „Lectura este unul dintre lucrurile la care ţinem cel mai mult şi îl considerăm foarte valoros pentru colegii noştri. Încurajăm toţi colegii să citească minim o carte pe lună şi pentru a-i sprijini în acest proces, punem la dispoziţia lor în fiecare agenţie o bibliotecă pe care o actualizăm constant, bugetul de achiziţii fiind nelimitat. Discutăm despre cărţile citite în şedinţele lunare, în evaluările semestriale şi împărtăşim zilnic idei din cărţile citite pe grupul intern de Facebook.”

Despre sine spune că citeşte o carte pe săptămână şi că dedică, în medie, în jur de 2 ore zilnic cititului, incluzând cărţi, articole şi podcasturi. „Sunt disciplinat în a citi, dar nu citesc tot timpul în mod disciplinat.” Astfel, executivul spune că are perioade în care „devorează” cărţi şi perioade de „sedimentare, reflecţie şi punere în fapt”. În opinia sa, lipsa timpului pentru lectură este un simplu pretext. „Nu cred că agenda încărcată este o scuză bună pentru o persoană care vrea să se dezvolte. Dacă eşti cu adevărat pasionat de învăţare, îţi găseşti şi motivaţia şi timpul să o faci. Am întâlnit sau am aflat despre mulţi oameni extrem de ocupaţi care sunt “heavy readers”.

Pasiunea pentru lectură şi-a dezvoltat-o încă din copilărie, pe care şi-a petrecut-o în universul lui Jules Verne şi a altor romane de aventuri, precum Winnetou sau Cireşarii. De atunci îndrăgeşte cărţile tipărite, pe care le preferă celor digitale. „Cărţile tipărite au un farmec aparte pentru mine - îmi aduc probabil aminte de copilărie şi de momentele petrecute în anticariatul mamei.” Antreprenorul notează că, în ciuda faptului că se va face din ce în cel mai mult trecerea spre formatele digitale, formatul fizic nu va dispărea, în opinia sa, prea curând. „Cartea nu este tot timpul doar informaţie, este şi un obiect pe care îl experimentăm şi îl iubim.”

Deşi spune că îi e greu să aleagă una singură, cartea care a avut cel mai mare impact asupra sa a fost „Omul în căutarea sensului vieţii” de Viktor Frankl, pentru că l-a ajutat să înţeleagă mult mai bine puterea sensului, a semnificaţiei înalte a gândurilor şi acţiunilor noastre. „Dacă găsim un sens puternic în ceea ce facem, vom trăi o viaţă împlinită şi probabil vom avea şi «succes».”

Cărţile care îl destind cu adevărat sunt cele de ficţiune şi autobiografiille. „Citesc cu foarte mare interes cărţi despre organizaţii, leadership şi business, tot mai multă psihologie şi filozofie, dar şi cărţi SF şi fantasy. Majoritatea cărţilor pe care le-am citit în ultimii 3 ani sunt publice pe contul meu de GoodReads.” În paralel cu lecturile obişnuite, citeşte şi cărţi specifice industriei în care activează. „Două dintre cărţile reprezentative industriei în care activăm şi pe care le recomandăm colegilor noştri în primul an de la angajare sunt: Exceeding Customer Expectations şi Driving Loyalty, de Kirk Kazanjian. Cultura noastră organizaţională este bazată pe evoluţie şi pe a face tot ceea ce este necesar pentru a ne ajuta clienţii. Aceste două titluri ne oferă multe insighturi despre cum putem crea valoare pentru clienţii noştri, inspirându-ne din exemple de succes global şi durabil.” Dacă ar putea lua masa cu un scriitor pe care îl admiră, spune că s-ar pregăti temeinic pentru o discuţie cu Taleb, Harari sau Haidt. „I-aş întreba despre ce scriu acum şi cum văd momentele prin care trece omenirea în acest an.”

 

Cărţi de citit în şi după pandemie
Recomandări de la Dan Ştefan,  cofondator Autonom

Cultura serviciilor superioare (Ron Kaufman)

A vinde e omeneşte (Daniel Pink)

Orice reclamaţie este un cadou (Claus Møller, Janelle Barlow)

Înţelepciunea psihopaţilor (Kevin Dutton)

Learn or die (Edward D. Hess)

How emotions are made (Lisa Feldman Barrett)

Why we sleep (Matthew Walker)

Applied Wisdom (Joan O’C. Hamilton, James C. Morgan)

Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace - Stephen R. Covey

An Everyone Culture: Becoming a Deliberately Developmental Organization (Robert Kegan, Lisa Lahey)

The new one minute manager (Kennet H. Blanchard, Spencer Johnson)

Leader’s guide to storytelling (Steve Denning)

Wisdom at work (Chip Conley)

Never split the difference (Chris Voss)

Cei care schimbă jocul (Andreea Roşca, Mona Dîrţu)

Clienţi pe viaţă (Carl Sewell, Paul B. Brown)

Excepţionalii (Malcolm Gladwell)

Drive (Daniel Pink)

Cele 12 Elemente ale managementului performant (James K. Harter, Rodd Wagner)

Driving Loyalty (Kirk Kazanjian)

Musai list (Octavian Pantiş)

Secretele succesului (Dale Carnegie)

Cum să livrezi fericire (Tony Hsieh)

Influence: The psychology of
persuasion (Robert B. Cialdini)

Măsoară ce contează (John Doerr)

Echipe de vis (Shane Snow)



 Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace  Stephen R. Covey


 How emotions are made – Lisa Feldman Barrett


 Înţelepciunea psihopaţilor – Kevin Dutton


 Learn or die  Edward D. Hess


 Wisdom at work – Chip Conley



 

Acest articol face parte din proiectul #BooksOfLeaders lansat de Libris.ro cu scopul de a aduce în atenţia cititorilor importanţa şi rolul definitoriu pe care îl are lectura în dezvoltarea şi menţinerea unui business.

#BooksOfLeaders este despre oameni, business-uri de succes şi lecturile care au lăsat o amprentă puternică în parcursul şi dezvoltarea acestora. Este despre felul în care lectura construieşte succesul cu fiecare pagină. Asumarea evoluţiei continue prin lectură reprezintă pasul de început pentru un lider, iar cărţile stau la baza formării expertului în domeniul ales. Proiectul îşi propune să evidenţieze rolul cărţilor în viaţa şi afacerile liderilor de succes din România şi să ofere inspiraţie celor care îşi doresc să exploreze un stil de viaţă bazat pe cunoaştere. 

În ultimele luni, probabil cea mai provocatoare perioadă traversată de mediul de business din România, vânzările online de carte din categoria Afaceri au crescut pe Libris.ro cu 80%. Interesul pentru lectura de business dovedeşte faptul că mediul de afaceri caută în cărţi idei, soluţii şi abordări eficiente la problemele curente. În acest context, o privire către poveştile liderilor locali şi cărţile pe care ei le recomandă în cadrul #BooksOfLeaders este deopotrivă aspiraţională şi interesantă. 

În peste 11 ani de activitate, Libris.ro a devenit una dintre destinaţiile favorite ale publicului român avid de lectură. Prin misiunea sa asumată, încurajează lectura prin campanii susţinute, având ca ţel să atingă de fiecare dată un public nou, care să descopere importanţa dezvoltării continue prin lectură.

O campanie Business Magazin si   

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.