Nici descult, nici incaltat: lumea ciudata a pantofilor minimalisti (GALERIE FOTO)

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 29 mai 2011 322 afişări

Convinsi de binefacerile alergatului pentru sanatate, cei care-l practica in mod regulat sunt receptivi la orice tendinta care le-ar putea face experienta mai placuta, fie ca e vorba de hainele de sport, fie de pantofi.

Un model de pantofi care castiga adepti in acesti ani promite celui ce-l poarta sa se simta ca si cum ar alerga in picioarele goale, de unde si denumirea de "barefoot shoes" (pantofi desculti). Produsi initial pentru practicantii de sporturi nautice, pantofii au intrat in atentia alergatorilor mai ales dupa aparitia unei carti din 2009 unde se afirma ca alergatul descult este mai sanatos pentru picioare.

Nu numai pantofii de sport tind insa spre o echivalenta cu umblatul in picioarele goale, ci si o multime de pantofi si sandale elegante pentru femei - de obicei create de designeri adepti ai minimalismului, ca reactie fie la omniprezenta monotona a pantofilor cu platforma, fie la sofisticarea excesiva a unor modele actuale. Daca la pantofii sport intentia era insa de a urma natura, aici e vorba doar de experimente cu rol pur estetic.

Cel mai cunoscut model de pantofi minimalisti de sport este "FiveFingers" (cinci degete), creat de compania italiana Vibram, care are spatiu pentru fiecare deget si o talpa de cauciuc de doar doi milimetri. Ulterior au aparut modele de "incaltaminte minimalista" de la alti producatori, fara spatiu pentru fiecare deget, dar la fel de usori, cum ar fi Barefoot Collection de la Merrell sau Skele-toes de la Fila, cu patru despartituri pentru degete.

Cei care alearga sau practica alte activitati sportive incaltati cu pantofi minimalisti sustin ca acestia permit o mobilitate a degetelor de la picioare aproape de cea a unei maimute si in plus nu apar nici rosaturi. Podologii ii avertizeaza insa pe cei care au in plan sa-si procure asemenea pantofi sa nu uite ca omul modern este obisnuit de mic sa umble incaltat si, ca atare, sa nu exagereze, respectand intai o perioada de acomodare, in care sa poarte pantofii pe perioade scurte de timp, evitand suprafetele dure, cum e asfaltul.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/nici-descult-nici-incaltat-lumea-ciudata-a-pantofilor-minimalisti-galerie-foto-8293546
8293546
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.