Cine lupta in marina americana: balene, delfini si lei de mare (GALERIE FOTO)

Postat la 20 iunie 2011 70 afişări

Balene ucigase, delfini, lei de mare si chiar rechini sunt folositi cu succes in operatiunile US Navy desfasurate in teatrele de razboi din strainatate.

Programul de lucru cu mamiferele marine a fost lansat de marina americana in anii '60. Unul dintre scopuri a fost cel de cercetare a abilitatilor pe care le au delfinii sau balenele in detectia obiectelor de sub apa si de ameliorare a vitezei submarinelor si a vaselor de lupta, prin cercetarea modului cum inoata si se scufunda cetaceele.

Celalalt scop a fost de antrenament, astfel incat delfinii, balenele sau leii de mare sa devina capabili sa execute misiuni subacvatice, de la transportul de echipament pentru scufundatori si pana la localizarea si recuperarea obiectelor pierdute, paza vaselor si misiuni de supraveghere prin intermediul unor camere video.

ABC News a trecut in revista cateva dintre situatiile in care mamiferele marine sunt folosite de marina americana.

In timpul razboiului din Vietnam au circulat zvonuri ca marina americana a antrenat delfini ca sa impuste inotatorii inamici cu ajutorul unui dispozitiv cu declansare automata. US Navy a negat ca ar fi existat un astfel de program sau ca ar fi antrenat vreodata delfini ca sa atace oameni.

The Marine Mammal Program a fost initial tinut secret, insa s-a dezvoltat puternic in timpul Razboiului Rece, ajungand in anii '80 la un buget de 8 milioane de dolari si la o "flota" de peste 100 de delfini, plus numerosi lei de mare si balene, scrie PBS.org. In 1992, programul a fost declasificat si restrans, multi delfini fiind scosi la pensie.

In ultimii ani insa, bugetul si cheltuielile au crescut: conform Defense Industry Daily, numai in 2009, Centrul pentru tehnologie de lupta navala si spatiala al US Navy de la San Diego a incheiat contracte de aproape 50 de milioane de dolari cu firme private pentru ingrijirea, antrenamentul si transportul animalelor din The Marine Mammal Program, pentru cercetare stiintifica si dezvoltarea de software.

In prezent, delfinii sunt folositi mai ales la detectia minelor marine si la misiuni de patrulare subacvatica, pentru a apara vasele americane de razboi de inotatorii inamici care ar incerca sa le arunce in aer, asa cum s-a procedat in timpul Razboiului din Golf.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/cine-lupta-in-marina-americana-balene-delfini-si-lei-de-mare-galerie-foto-8364358
8364358
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.