Cei mai ingenioşi stâlpi de înaltă tensiune din lume (GALERIE FOTO)

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 30 octombrie 2011 1078 afişări

Odată cu proiectele noi din domeniul energiei care se vor desfăşura în Marea Britanie în următorii ani şi vor duce la utilizarea într-o măsură mai mare a energiei obţinute din surse regenerabile, nici banalii stâlpi din reţeaua de transport de electricitate nu vor rămâne neschimbaţi.

Un birou de arhitectură şi design industrial danez, Bystrup Arkitekter og Designere, a câştigat recent un concurs organizat de către Departamentul pentru Energie şi Schimbări Climatice al Marii Britanii, transportatorul de electricitate al ţării şi Institutul Regal al Arhitecţilor Britanici.

Concursul a atras o varietate de propuneri din partea unor designeri şi case de arhitectură din Marea Britanie şi din alte ţări. Unii dintre stâlpii imaginaţi de concurenţi vor să semene cu nişte monumente de artă abstractă în aer liber, alţii închipuie perechi de bărbaţi şi femei, alţii seamănă cu nişte pomi de Crăciun, în timp ce alţii invadează peisajul într-un mod încă şi mai agresiv decât stâlpii obişnuiţi din zilele noastre.

Cei mai ingenioşi stâlpi de înaltă tensiune din lume (GALERIE FOTO)

Una dintre variantele propuse de danezii câştigatori de la Bystrup este un stâlp cu aparenţă transparentă în formă de T, a cărui siluetă aminteşte de turbinele eoliene, în timp ce o alta este pur şi simplu un panou cu oglinzi, menit să se confunde cât mai mult cu peisajul din jur. Avantajele noilor stâlpi, faţă de cei utilizaţi în prezent, ce seamănă cu nişte turnuri şi al căror design datează din anii douăzeci, sunt simplitatea şi faptul că pot fi construiţi cu o înălţime mai mică decât a stâlpilor actuali (32 de metri faţă de 55), ceea ce le permite să se încadreze mai bine în peisaj.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/cei-mai-ingeniosi-stalpi-de-inalta-tensiune-din-lume-galerie-foto-8918240
8918240
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.