Atunci când dispun de resurse financiare, mulţi oameni aleg să investească în artă, iar printre superbogaţii colecţionari e la modă să aibă propria insulă pe care să-şi expună lucrările deţinute.

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 26 februarie 2023 41 afişări

Atunci când dispun de resurse financiare, mulţi oameni aleg să investească în artă, iar printre superbogaţii colecţionari e la modă să aibă propria insulă pe care să-şi expună lucrările deţinute.

Ideea le-a venit, se pare, scrie Telegraph, văzând proiecte insulare ca Luvru Abu Dhabi sau grupul de galerii de artă de pe insula japoneză Naoshima, cei mai mulţi fiind însă impulsionaţi de pandemie să-şi caute refugiu insular ca să fie izolaţi şi să aibă parte de mai multă siguranţă şi după sfârşitul acesteia. Se caută insule în diverse locuri din lume, foarte populare fiind destinaţiile precum Caraibele sau Bahamas.

Unii dintre cei care-şi duc colecţia de artă în asemenea locuri vor să nu fie deranjaţi, alţii sunt bucuroşi să primească publicul care ar fi interesat să o vadă. În prima categorie se înscrie miliardarul rus Dmitri Ribolovliov, proprietarul clubului de fotbal AS Monaco, care a cumpărat insula grecească Skorpios, cândva deţinută de Aristotel Onassis, iar în cea de-a doua familia omului de afaceri francez Edouard Carmignac, care şi-a mutat întreaga colecţie de artă la Villa Carmignac de pe insula Porquerolles din Marea Mediterană. Proprietatea este deschisă vizitatorilor, primind chiar şi 6.000 pe zi în plin sezon de vară, şi se organizează expoziţii. Întreţinerea lucrărilor din colecţiile de artă mutate pe insule este însă problematică, acestea fiind afectate de aerul sărat al mării, dar nu numai. Cum nu toată lumea doreşte să-şi bată capul cu acest lucru, sunt şi superbogaţi care preferă să-şi ţină colecţia undeva la adăpost în condiţii propice şi angajează specialişti care să realizeze reproduceri ale operelor, expunându-le pe acestea pe insulele unde s-au refugiat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Insula de colectie,
arta,
insule,
lucrari

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.