Accesorii preistorice: cum au ajuns bogaţii lumii să „vâneze” schelete de dinozaur

Autor: Ioana Matei Postat la 11 septembrie 2022 124 afişări

„Dacă un oligarh cumpără un schelet de dinozaur şi îl pune în holul uneia dintre casele sale, atunci acesta este efectiv pierdut pentru ştiinţă. A dispărut, este o fantomă”, spune paleontologul american Steve Brusette într-un articol al publicaţiei luxurylaunches.com. Se pare că noul trend în piaţa obiectelor de colecţie care îi atrage pe miliardari este cel al oaselor de dinozaur, iar acesta este o adevărată cutie a Pandorei pentru oamenii de ştiinţă.

Luna trecută, un schelet de gorgorozaur de trei metri ar fi fost vândut într-o licitaţie în schimbul a 6,1 milioane de dolari, pentru un licitator anonim. Pentru oamenii de ştiinţă, aceste rămăşite preistorice sunt imperativ de studiat, în timp ce în mâinile unor investitori privaţi, acestea nu sunt decât nişte jucării.

Scheletele de dinozaur sunt tratate de aceştia din urmă ca şi cum ar fi obiecte de artă, maşini clasice sau vechi sticle de whisky. Cineva poate admira un tablou, să conducă o maşină scumpă şi să bea un pahar de whisky scump, dar ce fac aceşti colecţionari privaţi cu oasele dinozaurilor?

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.